שתף קטע נבחר

מיטשל דחה את הביקור; "שאלות לגבי נתניהו"

על רקע המתיחות עם וושינגטון, הודיעה הבוקר שגרירות ארצות-הברית בתל-אביב כי השליח האמריקני לא יגיע לישראל. במקביל, דיווח ה"ניו יורק טיימס" שאובמה עצמו ניצח על המהלומה שהוטחה בנתניהו. ב"וושינגטון פוסט" מצוטט גורם ממשל שמביע ספקות לגבי מחויבותו של ראש הממשלה ליחסים עם ארה"ב

מיטשל לא בא: שגרירות ארצות הברית בתל-אביב הודיעה הבוקר (יום ג') רשמית ללשכת נשיא המדינה, שהשליח האמריקני המיוחד לאזור, ג'ורג' מיטשל, החליט סופית שלא להגיע היום לאזור. לפי ה"ניו יורק טיימס", הנשיא האמריקני ברק אובמה היה מזועזע מההודעה על המשך הבנייה, וניצח על התגובה האמריקנית הקשוחה. בעיתון קובעים שמסעו של השליח ג'ורג' מיטשל לאזור נדחה, בשל ההתפתחויות.

 

על-פי התכנון, מיטשל היה אמור לפגוש לפנות ערב את נשיא המדינה, שמעון פרס. לפי ההערכות, נקבעה לו פגישה עם הנשיא לפני ראש הממשלה, כדי שהשניים

 הנתפסים כ"מבוגרים האחראים", יוכלו ליצור אווירה שתאפשר את חידוש המגעים עם הפלסטינים. כעת, לא ברור מתי זה יקרה. "הסנטור מיטשל דחה את הגעתו. לא נקבע מועד חדש לפי שעה", מסר דוברו של נתניהו, ניר חפץ.

 

במהלך הלילה התקיימו מגעים בין ישראל לארה"ב, בניסיון לברר האם יש טעם בהגעת מיטשל לארץ היום. זאת על רקע הדרישה האמריקנית החד-משמעית, להימנע מהמשך הבנייה הישראלית במזרח ירושלים, כדי לאפשר את השיחות עם הפלסטינים.

 

עכשיו מוטל צל גם על הפגישות הצפויות לראש הממשלה נתניהו, במהלך השבוע הבא - אז ייגיע לוושינגטון לוועידת השדולה הפרו-ישראל (איפא"ק).

 

ביידן וקלינטון ידברו על ישראל

בוושינגטון, סגן הנשיא ג'ו ביידן יארח את מזכירת המדינה הילרי קלינטון לארוחת הבוקר השבועית הקבועה שמקיימים

השניים. המנה העיקרית בארוחה יהיה ללא ספק הנושא הישראלי, המעסיק מאוד את צמרת הממשל.

 

העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח הבוקר שאובמה היה מזועזע מההודעה הישראלית על הקמת 1,600 יחידות דיור בירושלים בעת ביקורו של ביידן. על פי הדיווח אובמה, שהיה מעורב באסטרטגיה והתכנון של ביקורו של ביידן בישראל, הוא ניצח על התגובה האמריקנית הקשוחה, שכללה איום בפגיעה בתהליך השלום, וגם ביחסי ארה"ב-ישראל.

 

"מה שקרה לסגן הנשיא בישראל היה חסר תקדים", אמר גורם ממשל, "מה שיקרה מעתה תלוי בישראל". האמריקנים מצפים לתגובה רשמית על דרישות קלינטון, שלא פורסמו רשמית אבל כללו ככל הנראה את הקפאת תוכניות הבנייה במזרח ירושלים, ומחוות כלפי הפלסטינים שייאפשרו בכל זאת את חידוש שיחות השלום. אתמול הדגיש נתניהו שימשיך לבנות בירושלים כמו ב-42 השנים האחרונות.

 

ב"וושינגטון פוסט" הביאו גם כן דבריו של גורם עלום בוושינגטון, שציין כי "אם נתניהו לא מוכן להתחייבות כזו, זה מעלה שאלות לגבי מידת מחויבותו למשא ומתן - וגם לגבי מידת מחויבותו ליחסים בין ישראל לארצות הברית".

 

עם זאת, לאחר "יום שישי השחור" הבהירו גורמים אמריקנים ב"טיימס" כי נושאי הבטחון הבסיסיים מול ישראל אינם עומדים בסכנה, וכי המשבר דומה יותר למריבה של זוג נשוי יותר מאשר לזוג הרוצה להתגרש.

 

"בוא נפסיק את המריבה המשפחתית"

הסנאטור העצמאי ג'ו ליברמן, הקשור לרוב הדמוקרטי בסנאט, התייחס אף הוא לעימות ה"בלתי נחוץ", לדבריו, וקרא לשני הצדדים להוריד פרופיל ולפתור את המחלוקות "בתוך המשפחה".

 

"בואו נפסיק את המריבה המשפחתית. היא מפריעה לאינטרסים הלאומים המשותפים. זה הזמן להרגיע את הקולות ולהפסיק את המריבה בין ארה"ב וישראל. היא אינה משרתת את האינטרסים של אף אחד, מלבד את אלה של אויבינו", אמר.

 

לעומתו, בחר הסנאטור הרפובליקני הבכיר אריק קנטור להטיח מילים בוטות בממשל אובמה, והגדיר את פעולותיו כלפי ישראל "בלתי אחראיות" ומסוכנות לבטחון הלאומי האמריקני. "בעודו מגנה את ישראל,

הממשל מתעלם מהרבה פרובוקציות פלסטיניות החותרות תחת הסיכוי לשלום באיזור", טען בהצהרה שפרסם. "איפה הזעם כשבכירים בפתח קוראים למהומות בהר הבית? מדוע ההתעלמות כשהרשות הפלסטינית קיימה טקס להלל את האשה האחראית לאחד מהתקפות הטרור הרצחניות ביותר בהיסטוריה של ישראל? לממשל יש סטנדרטים כפולים", הוסיף. 

 

הבכיר הרפובליקני אף האשים את הפגיעה של ממשל אובמה ב"יחסים המיוחדים עם ישראל, ידידתנו האסטרטגית מהקרובות ביותר בצורה מעבר לבלתי אחראית המסכנת את הבטחון הלאומי האמריקני".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. זעם
צילום: AFP
ארוחת בוקר עם קלינטון. ביידן
צילום: AP
מומלצים