שתף קטע נבחר

צ' קוריאה: בכיר הוצא להורג בשל "הרס הכלכלה"

הרפורמה המוניטרית של ממשלת צפון קוריאה, שבמסגרתה הוחלף המטבע המקומי הישן במטבע חדש על פי שער של 100 לאחד, נחלה כישלון חרוץ ודירדרה את המדינה למצב של רעב ואי סדר. כעת, מצא השלטון עם מי למצות את הדין: ראש המחלקה הפיננסית, שהיה אחראי ליישום הרפורמה, פוטר מתפקידו והוצא להורג באשמת "הריסת כלכלת המדינה"

זה העונש בצפון קוריאה על החלטות כלכליות שגויות. גורמים בקוריאה הדרומית מפרסמים היום (ה') כי אחד מבכירי השלטון הדיקטטורי של צפון קוריאה, שהואשם בכישלון הרפורמה במטבע המקומי שיצאה לדרך בנובמבר האחרון, הוצא להורג. הרפורמה הכושלת הובילה לזינוק באינפלציה ואיימה ליצור משבר מזון נוסף במדינה.

 

על פי דיווח של סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית, פאק נאם-קי בן ה-77 שעמד בראש מחלקת הפיננסית תכנונית במדינה, הוצא להורג על ידי כיתת יורים בשבוע שעבר, במה שנראה כניסיון להרגיע את חוסר השקט בקרב אזרחי המדינה שגורם המצב הכלכלי הקשה.

 

ניסיון ה"כיול מחדש" של הוון, המטבע הצפון קוריאני, ב-30 בנובמבר כפה על אנשים החלפה של שטרות וון ישנים בחדשים על פי שער של 100 לאחד, דבר שהעלים שני אפסים מערכם. נוסף על כך, הוגבלה הכמות שאותה יכולים אזרחים להחליף. בגלל ההגבלה בכמות הכסף שאפשר להחליף, שעמדה על 100 אלף וון השווים לכ-767 דולר למשפחה, חסכונותיהם של כל מי שהחזיקו בסכומים גדולים יותר, פשוט נמחקו.

 

הרפורמה בוון נתפסה כניסיון נוסף לשבירת הצמיחה של כלכלת שוק חופשי, אבל היא יצרה אפקט הרסני שהוביל לקריסת השווקים המקומיים ולסגירת החנויות. נוסף למחיקת חסכונותיהם של האזרחים, מחירי הסחורות זינקו וכל שרשרת ההפצה במדינה נפגעה, דבר שהוביל למחסור במזון ולרעב, ומנהיגי צפון קוריאה נאלצו לדכא מהומות שפרצו ברחבי המדינה.

 

כמו כן נאלץ השלטון להקפיא את הקמפיין שהוביל לסגירת השווקים הפרטיים, ובהתבטאות נדירה מסר ראש הממשלה את התנצלותו לציבור על הכאוס שנוצר. בדרום קוריאה מסבירים כי השלטון הוציא את פאק להורג כדי לנסות ולהרגיע את הזעם הציבורי שגורם גם לפגיעה בקמפיין התעמולתי שמנסה לקדם את יונג-און, בנו של מנהיג המדינה החולה קים ז'ונג-איל, כממשיכו בשלטון.

 

"כל האשמה הוטלה על פאק לאחר שהרפורמה הכושלת הרתיחה את הציבור", אומר גורם בדרום קוריאה. פאק הואשם ב"הריסת כלכלת המדינה כבנו של בעל אדמה עשיר שחדר למסדרונות השלטון", נמסר לסוכנות הידיעות.

 

קים הסתמך על פאק בקידום שורת רפורמות כלכליות, כחלק מהקמפיין שביקש להאיץ את העברת השלטון לבנו, הסבירו בדרום קוריאה. פאק היה אחד מהאנשים המקורבים לשליט בן ה-68 שסבל משבץ מוחי באוגוסט 2008, והתלווה לעיתים קרובות למנהיג ב"בדיקות השטח" הידועות שלו מחוץ לבירה, אבל כל אזכור בתקשורת המקומית בנוגע אליו נפסק כבר בתחילת ינואר השנה, אז הוכרז כבוגד ונעצר.

 

בבירת צפון קוריאה, פיונגיאנג, רק כמה חנויות ומסעדות שמורשות לסחור במטבע זר וזוכות לתמיכה של האליטה המקומית היו פתוחות אתמול. כל שאר החנויות והשירותים המתבססים על כסף מזומן, כולל השווקים, קווי אוטובוסים בין עירוניים, מספרות, סאונות ובתי מרחץ, כולם היו סגורים עד שהשערוך החדש של הוון יסתיים בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהיג צפון קוריאה קים ז'ונג איל
צילום: AFP
מומלצים