שתף קטע נבחר

אחרי עוד 40 דקות בטלפון: נתניהו התחייב בכתב

קלינטון אמרה שהלחץ על ישראל נשא פרי - אך המענה הישראלי נותר חסוי. הבית הלבן: כרגע לא נקבעה פגישה בין אובמה לנתניהו

התשובה הישראלית לדרישות האמריקניות ניתנה גם בעל-פה, וגם בכתב. בהמשך לשיחת הטלפון שקיים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון בעת ששהתה במוסקבה, הוא שיגר אליה מסמך כתוב המשקף את ההסכמות לדרישות של ממשל אובמה ממנו. המסמך הכתוב שיקף את השיחה בין השניים, שנמשכה 40 דקות. כך דיווחו הבוקר (שבת) כלי תקשורת בארצות הברית.

 

האתר "פוליטיקו" דיווח מפי מקורות דיפלומטים כי המסמך של ראש הממשלה נתניהו משקף את מה שהסכים לבצע

בתגובה לדרישות של קלינטון. אותן תביעות הוצבו בשיחת הטלפון הקודמת בין השניים, לפני שמונה ימים - שהייתה קשה במיוחד וארכה אף יותר מ-40 דקות. 

 

אותם המקורות סירבו להיכנס לפרטי המסמך של נתניהו. בישיבת הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון (הקוורטט) במוסקבה, קלינטון לא התייחסה קונקרטית ללתשובת נתניהו, אולם הסכימה לומר כי הוא סיפק לה "תשובות שימושיות ומועילות".

 

גורם מדיני בכיר בלשכת ראש הממשלה אמר אמש כי נתניהו, הסכים לנקוט צעדים בוני אמון ומחוות למען הפלסטינים, אך לא בירושלים: "המדיניות שלו היא כן לגמישות, אבל לא בירושלים". שלשום דיווחו בארה"ב שהסיכום בנושא הבנייה בירושלים יהיה ברוח "אל תשאל, לא אספר" - עמימות שתאפשר לנתניהו לחיות עם הקואליציה הימנית שלו.

 

העיקר הבריאות

בראיון ל-BBC אמרה אתמול קלינטון ש"אנחנו הולכים לראות את ערוץ השיחות מתחדש... לשים את נושאי הליבה על השולחן ולהתחיל לבחון דרכים שאנחנו יכולים לפתור את המחלוקות". בכך אישרה למעשה שנתניהו נכנע לדרישה האמריקנית לדון בנושאי הליבה ולא רק בענייני נוהל.

 

השלב הבא של התהליך יהיה בואו של השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל לישראל מחר, כדי להניח את הקרקע לפגישות של

נתניהו בוושינגטון ביום שני ושלישי. הממשל האמריקני אישר כי נתניהו יפגוש את מזכירת המדינה קלינטון בוושינגטון, אולם למרות הדיווח ברשת "פוקס" על פגישה גם עם אובמה, דובר הבית הלבן אמר אמש כי "כרגע אין פגישה כזו בלוח הזמנים".

 

הנשיא אובמה עסוק בסוף השבוע במהלך הפוליטי החשוב ביותר לנשיאות שלו - ניסיון להעביר כנראה בהצבעה ביום ראשון בבית הנבחרים את חוק הרפורמה בבריאות. בכירי הבית הלבן משקיעים בסוף השבוע את כל משאביהם לשכנוע צירי בית הנבחרים לתמוך ברפורמה וההערכה היא שרק לאחר שתתבהר התמונה בוושינגטון ובירושלים (בעקבות פגישתו של מיטשל עם ראש הממשלה), תיפול החלטה על הפגישה.

 

מולכו ודניס רוס לנצח?

דיפלומטים שצוטטו ב"וושינגטון פוסט", טענו שלמרות האופטימיות של קלינטון, לבית הלבן עדיין חסר ערוץ חשאי שייאפשר לאובמה ונתניהו לטפל יחד בנושאים רגישים. עם זאת, פעילותו של עו"ד יצחק מולכו, יועצו הקרוב של נתניהו, מוזכרת כצעד חיובי בכיוון זה. מולכו ניהל מגעים ענפים בין היתר עם דניס רוס, שכיום הוא בכיר במועצה לביטחון לאומי.

 

במקביל, אמר לעיתון אליוט אברהמס, סגן היועץ לביטחון לאומי תחת ג'ורג' וו. בוש,

 שיש לשים לב להצהרת הקוורטט מאתמול. לדבריו, זו המשיכה בקו הקשוח שבו פעלו האמריקנים מול ישראל בנוגע למזרח ירושלים והשתמשו במילה "גינוי" בהקשר זה. בימי בוש לא הייתה התייחסות לסוגיית ירושלים, ואילו כעת השינוי מסבך את המצב, לדעת אברהמס.

 

לעומתו, מריטין אינדיק, שהיה שגריר ארה"ב בישראל בשתי קדנציות נפרדות, שיבח את מדיניות הממשל סביב המחלוקת האחרונה וכינה אותה "סופר-רגישה". אינדיק, שהיום עומד בראש מכון מחקר וגם מייעץ למיטשל, אמר שההחלטה לא לחשוף בגלוי את הדרישות הייתה נכונה, ושארה"ב הנמיכה מיד את גובה הלהבות.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון במוסקבה. חמימות?
צילום: AP
נתניהו. עמימות?
צילום: AFP
מומלצים