שתף קטע נבחר

מרקל וארדואן החליפו עקיצות על איראן ואירופה

מנהיגת גרמניה תגיע מחר לאנקרה כדי לגייס תמיכה לסנקציות על איראן ולדון בצירופה של טורקיה לגוש האירופי. ערב הביקור רמז ארדואן שהוא מנהיג גם את הטורקים הגרים בברלין, ואילו מרקל הזכירה לעמיתה מי נושאת בתואר "קנצלרית"

קנצלרית גרמניה החליפה מהלומות עם וראש ממשלת טורקיה לקראת ביקורה מחר (ב') באנקרה. שני המנהיגים שיגרו זה לזו חצי ביקורת בשל עמדותיהם המנוגדות בנוגע לאיראן ולקבלתה של אנקרה לאיחוד האירופי.

 

המנהיגה הגרמנית הוותיקה צפויה להגיע מחר לביקור בן-יומיים בבירה הטורקית. מטרות ביקורה של אנגלה מרקל הן לעודד את קשרי המסחר בין המדינות, לקדם את תהליך השלום במזרח התיכון, לדון באיום תוכנית הגרעין האיראנית ובעיקר לעסוק במאמצי טורקיה להתקבל לאיחוד האירופי.

 

אולם ביממה החולפת נראה שגם מרקל וגם רג'פ טאיפ ארדואן העדיפו לשגר עקיצות זה לזו בהקשר האיראני. גרמניה נמצאת בחזית המאמץ הבינלאומי,

לצד צרפת וארה"ב, שנועד לגבש סנקציות על איראן. טורקיה, חברה בנאט"ו ובמועצת הביטחון של האו"ם, סבורה כי יש להמשיך לחפש פתרון דיפלומטי למחלוקת.

 

"אם איראן לא תפגין שקיפות בנושא הגרעין, עלינו לשקול סנקציות", אמרה מרקל בנאומה השבועי לאומה. "נושא זה יעלה לדיון באנקרה. ארדואן, מצדו, אמר בראיון לשבועון הגרמני "דר-שפיגל" כי יש להקדיש יותר זמן לשיחות. "כבר הטילו על איראן סנקציות בעבר, ומה היתה התוצאה? מה שאנחנו צריכים הוא דיפלומטיה. כל השאר מאיים על שלום העולם ולא תורם מאום".


לא מתכוונים להתפשר. מרקל והנשיא האירופי, הרמן ון-רומפוי (צילום: AP)

 

חילוקי הדעות בין המדינות למעשה נעוצים במשא ומתן המדשדש לצירוף טורקיה לגוש האירופי המונה 27 חברות. המגעים בין טורקיה לאיחוד נפתחו בשנת 2005, אך התעכבו בשל דרישת כמה מהמדינות שטורקיה תקבל חברוּת חלקית בלבד. הקנצלרית היא בין התומכים בהענקת חברות חלקית - הצעה שנדחתה על הסף על ידי אנקרה.

 

"אנחנו כבר לא סתם מדינה שפשוט שואפת להתקבל לאיחוד האירופי ביום מן הימים. כבר פתחנו במשא ומתן על קבלת חברות מלאה. כשעולות הצעות הסוטות מהמסגרת זו, זה כמו להזיז את השער אחורה במגרש כדורגל בעת בעיטת עונשין - זה אבסורד", אמר המנהיג הטורקי.

 

ארדואן למעשה הכשיר את הקרקע העכורה לביקור מרקל כבר בשבוע שעבר, כשהצית מחדש את הקונפליקט בין הממשלות על מעמד המהגרים

הטורקים בגרמניה. ראש הממשלה שב וקרא להקים בתי ספר דוברי טורקית במדינה, ועורר ביקורת חריפה בעיתוני גרמניה.

 

ארדואן גם רמז שהוא רואה בעצמו כראש ממשלתם של הטורקים הגרים בגרמניה. מרקל לא נשארה חייבת והבהירה: "אם מישהו דואג למצוקתם של ילידי טורקיה המתגוררים בארצנו", אמרה מרקל והסבירה שיש אדם אחד המסוגל לפתור את הבעיה: "אני הקנצלרית גם שלהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק סנקציות. מרקל
צילום: AP
כמו בכדורגל. ארדואן
צילום: רויטרס
מומלצים