שתף קטע נבחר

דיפלומטים: סנקציות? בכל מקרה לא פה אחד

החלטתה של סין להצטרף לדיונים על ניסוח ההחלטה על החרפת הסנקציות המוטלות על איראן, אינה אומרת שכל 15 חברות מועצת הביטחון יתמכו בהחלטה. ארה"ב ואירופה רוצות רוב מוחלט כדי להפגין אחדות, אבל ברזיל, טורקיה ולבנון מתנגדות

ההחלטה על החרפת הסנקציות על איראן במועצת הביטחון לא צפויה להתקבל פה אחד - כך אמרו הערב (יום ה') דיפלומטים במטה האו"ם. לדבריהם, נציגי ארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה צפויים להיפגש בניו-יורק בשבוע הבא עם נציגי רוסיה וסין כדי להתחיל בניסוח ההחלטה החדשה נגד איראן.

 

איראן:
איום הסנקציות - דיבורים ריקים מתוכן / AFP
דובר משרד החוץ של איראן הגיב לדיווחים על ההתקדמות לעבר סבב סנקציות נוסף, והבהיר כי אחרי 30 שנה של עיצומים ואיומים, בטהרן לא חוששים ובטוחים בזכותם לטכנולוגיה גרעינית
לכתבה המלאה

  

במסיבת העיתונאים המשותפת שקיימו נשיאי ארה"ב וצרפת שלשום, אמר ברק אובמה כי הוא מקווה שכל 15 החברות במועצת הביטחון (חמש חברות קבועות בעלות זכות וטו, 10 חברות מתחלפות) יתמכו בהחרפת הסנקציות בתוך שבועות. עיקר הלחץ האמריקני מתמקד בסין בעלת זכות הווטו, אולם ישנן כמה מדינות נוספות המסתייגות לפי שעה מתמיכה בהחלטה. מדובר בלבנון, טורקיה וברזיל.

 

שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, אמרה אתמול בראיון לרשת CNN כי סין "הסכימה להתחיל במשא ומתן רציני" על החרפת הסנקציות. "מדובר בתהליך של התייעצויות והמשא ומתן שבסיומו יוביל להחלטה התקיפה ביותר שניתן להשיג". לדבריה, אחרי שתושג הסכמה בין חמש החברות הקבועות וגרמניה, יורחבו הדיונים אל 10 החברות האחרות במועצה.

 

גם לבנון, ברזיל וטורקיה מתנגדות

גורמים אמריקנים ואירופים אמרו כי הם מקווים להשיג את תמיכתן של 14 או כל 15 החברות במועצה כדי להימנע מתחושה של חילוקי דעות, אולם ציינו כי במבנה הנוכחי של מועצת הביטחון  - ספק אם הדבר אפשרי. ברזיל וטורקיה מתנגדות לרעיון החרפת הסנקציות, אפילו לדברי הדיפלומטים הן עשויות לתמוך במהלך בסופו של דבר אם רוסיה וסין יצביעו בעד.

  

לגבי לבנון, אמרו הגורמים כי הם מעריכים שהיא תמנע מלתמוך בהצעה, לאור הגיבוי שמעניקה איראן לחיזבאללה המהווה חלק מהממשלה בביירות. בהינתן זאת, מעריכים באו"ם כי הנציג הלבנוני ימנע. למרות רצון המערב להביא את ההחלטה להצבעה כבר בחודש הקרוב, הדיפלומטים אמרו כי הדיונים עם רוסיה וסין עשויים להימשך לפחות עד חודש יוני.

 

סוגיית החרפת הסנקציות צפויה לעלות בשולי ועידת הביטחון הגרעיני שמתכוון הנשיא אובמה לקיים בוושינגטון ב-12-13 באפריל.

 בוועידה צפויים להשתתף בין היתר נשיא סין הו ג'ינטאו, ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון, ומנהיגים נוספים. במהלך הוועידה ידונו המנהיגים בהצעת הסנקציות העוסקת במגבלות על משמרות המהפכה, על חברות תובלה וביטוח - אך לא על משק האנרגיה האיראני.

 

הבית הלבן הודיע הערב כי הסכמתה של סין להצטרף למגעים על הסנקציות היא "צעד חשוב" וכי וושינגטון מקווה "להפעיל לחץ" על איראן כבר באביב. בתדרוך כתבים במטוס אייר פורס וואן, בירך דובר הבית הלבן, ביל ברטון, על החלטתו של נשיא סין להשתתף בוועידת הביטחון הגרעיני וציין כי ההחלטה מעידה על כך שוושינגטון ובייג'ינג מסוגלות לשתף פעולה למרות המחלוקות ביניהן. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה והו ג'ינטאו. ייפגשו
צילום: AP
צילום: AP
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים