שתף קטע נבחר

אוזן קשבת: מאות דיווחים על שעירים ברחבי הארץ

היוזמה החדשה של החברה להגנת הטבע שהזמינה אתכם לפקוח אוזניים ועיניים כדי להאזין לקריאותיו של השעיר המצוי, דורס הלילה הקטן ביותר בישראל, זכתה להיענות מרשימה. עד כה התקבלו למעלה מ-700 פניות על שעירים קולניים

יש אוזן קשבת. 716 דיווחים על שעירים מצויים ברחבי הארץ המשמיעים את קריאותיהם בלילות, הגיעו אל אתר מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. ביום חמישי יצא לדרך "פרוייקט שעיר" שפנה לציבור בבקשה לפקוח את האוזניים והעיניים כדי לאתר את השעיר המצוי (Otus scops).

 

בחברה להגנת הטבע חוששים כי השעירים המצויים, דורסי הלילה הקטנים ביותר בארץ שניזונים ממכרסמים וחרקים, מתמעטים באזור המרכז והם מקווים כי היוזמה החדשה תסייע לקבל תמונת מצב עדכנית על מצבו של הדורס הזעיר בטבע.

 

"ציפינו שאנשים יגיבו לפנייה שלנו, אך נדהמנו מכמות הדיווחים שהגיעו תוך זמן קצר לאתר", אומר ל-ynet דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה. "זו רק תחילת עונת הקינון ואנו מצפים לקבל דיווחים נוספים בשבועות הקרובים".

 

מניתוח ראשוני של 599 דיווחים שהגיעו לאתר החברה להגנת הטבע, עולה כי השעיר המצוי הצפוני ביותר נשמע או נצפה ביישוב כפר גלעדי והדרומי ביותר במצפה רמון. בראש הרשימה מככבת כפר סבא עם 34 תצפיות, אחריה פרדס חנה-כרכור (30), כוכב יאיר (19), קרית ביאליק (18) רעננה (16), רמות השבים (15), קרית אונו ותל-אביב (13).

 


שעיר מצוי במשמר העמק (צילום: לביא לילו) 

 

מחסל מזיקים ומכרסמים, אך נמצא תחת איום

לשעירים יש תפקיד חשוב בסביבה העירונית והכפרית בהדברת מזיקים. בתפריט הקולינרי שלהם ניתן למצוא מכרסמים קטנים, חרקים ופרוקי רגליים. כריתת עצים ישנים, שימוש בחומרי הדברה שמחסלים מכרסמים ומזיקים, שינוי של אזורים חקלאיים למטרות בנייה, מאבקים עם דורסים לילה אחרים, מאינות, דררות וחתולים משוטטים גם מאיימים על העופות הקטנים.

 

אלון מעריך כי במקומות מהם הגיעו תצפיות מרובות, יתכן ואנשים רבים שמעו את אותו פרט שקורא בקול והוא אינו פוסל כי גם תנשמות או ינשופים דווחו על ידי אנשים כשעירים. כיצד בכוונת יוזמי הסקר להעריך ולאמת את הנתונים שהגיעו עד כה?

 

"בסוף שנות ה-80 הערכנו שישנם אלפי זוגות של שעירים בישראל ובכוונתנו לבצע מדגם של מספר יישובים שנמצאים בראש הרשימה כדי לראות האם מדובר בעשרות שעירים פעילים או שזו חבורה קטנה יותר. זה עדיין מוקדם לנתח את הנתונים", הוא מסביר. לדבריו, אחת השאלות המסקרנות את החוקרים היא האם הפגיעה בשעיר המצוי מתרחשת בישראל או בתקופת החורף באפריקה, אליה הוא נודד.

 

"זו הסיבה שאנחנו נשמח לשמור על קשר עם כל האנשים שדיווחו לנו ולבקש את רשותם לשלוח לנו מידע גם בהמשך העונה ובשנה הבאה, כך שנוכל לראות האם הפרטים שהם שמעו, עדיין ממשיכים לקרוא בקול במהלך האביב המאוחר והקיץ".

 


צילום: לביא לילו

ערך טבע מוגן וקולני (צילום: לביא לילו)

 

פרויקט ההאזנה לשעיר יימשך עד חודש מאי

התגובות שהגיעו לכתבה ב-ynet ובאתר החברה להגנת הטבע נעות בין גולשים שמחבבים את הקריאה של השעיר לבין כאלה שמעדיפים שדורס הלילה יואיל בטובו לעבור דירה ולאפשר להם לישון בנחת. "יש התפלגות בעם", מגלה אלון. "קיבלנו פניות מאנשים שכתבו לנו שנבוא לסלק אותו אחרת הם יתלוננו במשטרה, אחרים ציינו שמדובר בקריאה חמודה שלא היו מוותרים עליה".

 

רוצים לסייע לשעירים המסתוריים? בחברה להגנת הטבע זקוקים לכישורי השמיעה שלכם. כל מה שצריך לעשות הוא לפקוח אוזניים ועיניים בסביבת המגורים הקרובים אליכם. מומלץ להאזין לקריאת השעיר בשעות החשיכה והזמן המומלץ הוא מ-19:30 ועד 23:00 בלילה, פרק הזמן בו הם פעילים ביותר עד לפנות בוקר. מצאתם שעיר? דווחו בטופס המיוחד.

 

פרויקט ההאזנה לשעיר יימשך עד תום עונת הקינון בסוף חודש מאי ולאחר מכן, החברה להגנת הטבע תפרסם את הנתונים לקהל הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעיר נחבא אל הכלים
צילום: לביא לילו
פעיל בלילה
צילום: רוני לבנה
מומלצים