שתף קטע נבחר

ועידת פסגה: לראות את הנוף במקומות הכי שווים

מתי בפעם האחרונה עליתם לפסגת הר וביליתם מול הנוף זמן איכות מבלי להסתכל על השעון? קבלו את שמונה הפסגות הכי שוות בסביבה, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

הר הצופים

איפה: ירושלים.

גובה מעל פני הים: 829 מטרים

מה רואים: שמות לא נותנים סתם כך, והר הצופים אכן מספק את הסחורה ומעניק לצופים ממנו מראה עוצר נשימה - לא רק בגלל הנוף, אלא בגלל המגוון: מצד אחד ירושלים והעיר העתיקה, מגדליה וצריחיה, ומצד שני מדבר יהודה, פראי, עצום, מזמין. מכאן גם נגלתה העיר בבת אחת לעולי הרגל שהגיעו מצפון, והניגודיות הזו שבין העיר לטבע, תיחרת בזיכרונכם עוד זמן רב. באחריות.

סובב פסגה: אין שביל סובב פסגה, אלא טיילת קטנה ונסיעה ברכב עם עצירה בנקודות תצפית המצויות סביב הקמפוס הגדול.

סיפור לחבר'ה: ב‭1-‬ באפריל 1925 נאמו כאן, במקום שבו אתם צופים אל הנוף, חיים ויצמן, הרב קוק, הלורד בלפור, חיים נחמן ביאליק ומכובדים נוספים. האירוע: טקס פתיחת האוניברסיטה העברית.

מתחילים לטפס: הגעה דרך שדרות צ'רצ'יל בירושלים ולפי השילוט לקמפוס. חוזרים לקרקע: לא צריכים ממש לרדת - הקינוח הוא הגן הבוטני של הקמפוס, שזכה לפני כשנה למתיחת פנים אסתטית. הגן, שהוקם בתחילת המאה ה‭,20-‬ מוקדש לצמחי הבר של ארץ ישראל וסביבתה. שטחו כ‭25-‬ דונם ומצויים בו כאלף מיני צמחים.  


הנוף הנשקף מהר הצופים (צילום: רון פלד)

 

החרמון

איפה: רמת הגולן.

גובה מעל פני הים: ‭2,224‬ מטרים

מה רואים: חרמון באביב? אתם יודעים מה - חרמון אפילו בקיץ.

למה? כי כאשר אחרוני הגולשים, המחליקים וממששי השלג עוזבים את ההר, מה שנותר הוא ענק שומם, גדוש בפריחות אביביות מדהימות ובצמחים מיוחדים שלא נמצאים בשום מקום אחר בארץ. על אלון שסוע שמעתם? ועל זהבית ננסית או רומוליאת השלג? בכל מקרה, כאן, בהר הכי גבוה בארץ, תזכו למראה מרשים לעבר מרחבי הגליל והגולן. גם סוריה והים הלבנוני נכללים בחבילה. ביום טוב רואים אפילו את המגדל של אוניברסיטת חיפה. נקודות התצפית הן מהתחנה העליונה של הרכבל ומכתף חרמון.

סובב פסגה: סובב פסגה לא ממש תוכלו לערוך כאן (אלא אם יש לכם קשרים הדוקים בצמרת פיקוד צפון‭,(‬ אבל אפשר להצטרף לסיורים מודרכים מרתקים בנושא ההיסטוריה, הגיאוגרפיה והבוטניקה המקומית. סיורי האביב יחלו ממש בקרוב

(טלפון: ‭.(1–599–550–560‬

סיפור לחבר'ה: בערבית מכונה החרמון ג'בל א-שייח‭,'‬ בזכות השלג העוטף אותו ומשווה לו מראה של קשיש בעל זקן לבן.

מתחילים לטפס: מכביש 99 שבגולן לכביש 988 עד הכניסה למג'דל שמס. משם בכביש ‭.98‬ חוזרים לקרקע: אל תפספסו את מבצר נמרוד הסמוך, שכל ביקור בו חושף רבדים חדשים.


רב עונתי. החרמון (צילום: זיו ריינשטיין)

 

הר בנטל

איפה: רמת הגולן.

גובה מעל פני הים: ‭1,165‬ מטרים.

מה רואים: רואים המון, ולא רק נוף. בשונה מהרים קירחים שמציעים תצפית נטו, כאן תמצאו שלל פינוקים לעיניים: פסלי ברזל משעשעים, מסקרנים וסוריאליסטיים של פסל מקומי בשם יופ דה-יונג, מערכת בונקרים צה"לית נטושה שחפורה בבטן ההר ואליה ניתן להיכנס, בית קפה חמוד (קופי ענן"‭,(‬ וכמובן - הנוף. משקפות ענקיות שמצויות בפסגה יסייעו לכם לראות את הלבן בעיניים של סוריה השכנה. כמה קרוב, ככה רחוק.

סובב פסגה: הפסגה זעירה יחסית. הנה, כבר הקפתם אותה בפעם השנייה.

סיפור לחבר'ה: בצעירותו היה ההר הר געש פעיל, אבל אפשר להירגע - כיום הוא הרבה יותר שקט.

מתחילים לטפס: לפי השילוט מכביש 98 שבגולן או מצומת בנטל שבכביש ‭.959‬ חוזרים לקרקע: למרגלות ההר שוכן קיבוץ מרום גולן, שמציע סיורים בעקבות אמנים מקומיים, טיולי טרקטורונים, לינות מפנקות, מסעדת בוקרים ועוד‭.(

 

מצוק הארבל

איפה: גליל תחתון.

גובה מעל פני הים: 181 מטרים.

מה רואים: בלי להעליב אף אחד,181 -‬ מטרים זה די גמד, לא? אז זהו, שכאן הגיאוגרפיה נוטה לתעתע. מדובר בגובה שנמדד מפני הים התיכון, כאשר למעשה, הארבל מתנשא לגובה של כ‭400-‬ מטרים מעל לכנרת - המצויה בעמק נמוך. הנה, עכשיו כבר יש כבוד.

בפסגת ההר ניצב עץ חרוב קשיש שדורות של מטיילים, מתבודדים וזוגות רומנטיים חסו בצילו. ועכשיו גם אתם. הנוף הפנורמי שנשקף מההר, שהוא בעצם מצוק תלול מעל לתהום אדירה, נחשב לאחד היפים מסוגו בארץ. הוא כולל את הכנרת, הרי הגליל והגולן, בקעת הירדן ועוד. קרוב אליכם נפרסות חלקות מעובדות שנראות כמרבדים ירוקים סימטריים.

סובב פסגה: לא רק סובב פסגה, אלא מערכת שלמה של טיולים מציע ההר הזה, ברמות שונות של קושי. בכניסה למקום, המשמש גן לאומי ושמורת טבע, תקבלו מפות המפרטות את המסלולים השונים.

המלצה שלנו: מסלול "מבצר מערות‭."‬

סיפור לחבר'ה: במצוק התלול ישנן מערות שבהן הסתתרו יהודים שמרדו בהורדוס. כדי להילחם בהם הוחלט לשלשל מראש המצוק תאי עץ ובהם חיילים היישר אל פתחי המערות. החיילים השליכו באכזריות את המורדים אל התהום באמצעות מוטות ארוכים שבקצותיהם ווים.

מתחילים לטפס: מכביש 77 (טבריה–צומת גולני) ממשיכים בצומת כפרחיטים לכביש ‭.7717‬ חוזרים לקרקע: התעייפתם במסלולי ההר? קחו לכם שעה ארוכה באחד מחופי הכנרת. הזדמנות מצוינת לטבילה אחרי החורף הגשום הזה.


כבוד. מצוק הארבל (צילום: דיוויד לנדיס)

 

הרודיון

איפה: צפון מדבר יהודה.

גובה מעל פני הים: 758 מטר.

מה רואים: ארמון החורף של הורדוס נראה כמו הר לכל דבר, אבל חדי העין יבחינו כי זהו הר מלאכותי. גבעה הייתה אמנם אכן קיימת פה לפני שהמקום הפך לחביבו של המלך, אבל נוספו לה לא מעט קומות במראה טבעי למהדרין. מסתבר שכינויים לא נותנים סתם כך, ומי שכינה את הורדוס "המלך הבנאי‭,"‬ ידע היטב על מה הוא מדבר.

 הנוף מלמעלה כולל את כל הטוב שיש למדבר יהודה להציע, בתוספת הצצה לים המלח, הרי מואב, הר חברון וירושלים. גם השקט העוטף את ההר מיוחד במינו.

סובב פסגה: כבודה של הפסגה מונח במקומו: היא בנויה כחרוט קטום והיא מספקת נוף מדברי יפה. אבל מתחת לפסגה מסתתרת מערכת תת-קרקעית (או "תת-פסגתית‭,"‬ למעשה‭,(‬ של מחילות סתרים, מנהרות וחללים קסומים. אל תוותרו בשום אופן על חוויית השיטוט בלב ההר.

סיפור לחבר'ה: לפני שנים ספורות חשף הארכיאולוג פרופ' אהוד נצר כי כאן אכן נקבר הורדוס, כפי שסברו מזה שנים רבות. עם זאת, מעטים יודעים כי נצר חופר בהר כבר מאז תחילת שנות השבעים.

חוזרים לקרקע: תצפית מסוג שונה מספקת טיילת הנוף בקיבוץ רמת רחל הסמוך – מראה כמעט פנורמי של חלקים מירושלים. גם ההרודיון נראה מכאן היטב.


ההרודיון (צילום: רון פלד)

 

מצדה

איפה: מדבר יהודה.

גובה מעל פני הים: 49 מטרים.

מה רואים: מה עוד אפשר להגיד על מצדה שעוד לא נאמר? ברור שכבר הייתם כאן, במקום שהוכרז אתר מורשת עולמית, אבל כל ביקור זכור היטב. מעטים ההרים שלא משנה כמה פעמים תעפילו אליהם - הם יפתיעו מחדש. מראש ההר מנצנץ ים המלח, וגם הרי מואב וחלקים נרחבים ממדבר יהודה.

 סובב פסגה: שיטוט סובב פסגה הוא בגדר חובה, והמסלולים המסומנים על במת ההר השטוחה יביאו אתכם אל מזכרות מן העבר: ארמונות, ביצורים, רצפות פסיפס, בתי מרחץ וחללי מגורים ואחסנה.

סיפור לחבר'ה: לפי יוסף בן מתתיהו, מבין כל מגיני מצדה נותרו בחיים שתי נשים וחמישה ילדים.

מתחילים לטפס: פנייה מערבה מכביש ‭,90‬ כ‭18-‬ ק"מ דרומית לעין-גדי. לפסגה מגיעים ברכבל. אוהבים את הדרך לא פחות מהיעד? שביל הסוללה ושביל הנחש יעשו היטב את העבודה. ‭40-20‬ דקות ואתם למעלה. חוזרים לקרקע: אם אתם מגיעים בימי שלישי או חמישי אל תפספסו את , החיזיון האור-קולי הנערך למרגלות ההר.

המלצה שלנו: מומלץ לבקר במוזיאון הצמוד, המציג מטבעות, כלי נשק, כדים, שרידי בגדים ופריטים ארכיאולוגיים נוספים הקשורים בהר ובסיפורו. מומלץ ללון בחניון הלילה המוסדר למרגלות מצדה מערב ‭.(08-6280404 08-6280404)‬


מפתיעה כל פעם מחדש. מצדה (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

הגלבוע

איפה: צפון-מזרח השומרון.

גובה מעל פני הים: 538 מטרים.

מה רואים: למעשה, הגלבוע אינו "הר" אלא "הרי‭."‬ כלומר, רכס ארוך שמאוכלס בכמה הרים. העניין פועל לטובתכם, כי הדבר אומר שיש לא מעט נקודות תצפית שוות בהחלט, לעבר עמק יזרעאל, עמק בית-שאן, הרי הגלעד, הגולן והכרמל. ובין לבין, משגשגת פריחת אירוס הגלבוע, בהופעת בכורה עולמית ובלעדית.

סובב פסגה: מאחר שאורך הרכס כ‭18-‬ ק"מ, מומלץ פשוט לנסוע לאורכו ולהיות מופתעים מתצפיות הנוף שמגיעות בזו אחר זו. נסו את כביש ‭- 667‬ אחד מכבישי הנוף היפים בארץ. מומלץ לסגור חלונות, לשמוע את הדיסק האהוב עליכם ולהתפתל על הרכס. בצידי הכביש מצויים כמה חניוני פיקניק מומלצים הפונים אל הנוף.

סיפור לחבר'ה: הגלבוע הוא המקום בו נערך הקרב האחרון של שאול המלך בפלשתים, ובו הוא גם איבד את חייו. זו הסיבה שאתרים רבים בסביבה נקראים על שמו ועל שם בני משפחתו: גבעת יהונתן, הר גיבורים, הר שאול ואחרים.

מתחילים לטפס: מצומת נבות שעל כביש 71 עולים על כביש 675 וממנו לכביש הנוף ‭.667‬ חוזרים לקרקע: הכי מתבקש - גן השלושה (הסחנה‭.(‬ מים, מים ועוד מים.


הנוף הנשקף מהגלבוע (צילום: ישראל סיני, קק"ל)

 

הר מירון

איפה: גליל מערבי.

גובה מעל פני הים: ‭1,208‬ מטרים.

מה רואים: מרפסות תצפית הפזורות במקומות שונים בפסגה חושפות 360 מעלות של נופי הגליל, הגולן, החרמון, הכרמל, הגלבוע ומה לא.

סובב פסגה: בצ'ופצ'יק של ההר שוכן מחנה צבאי, שבבסיסו נמתח שביל הליכה טבעתי מקסים, שמאפשר הצצות אל רחבי שמורת מירון הצבועה בירוק עז, כמו גם אל נוף מרוחק יותר. השביל חולף בלב חורש צפוף שבו נציגים של אלון, אלה, קטלב, ליבנה ועוד. אגב, למרות שמדובר במסלול של שני ק"מ בלבד, עקבו אחר סימוני השביל, כי מתברר שגם במעגל אפשר ללכת לאיבוד.

סיפור לחבר'ה: צה"ל לא המציא שום דבר חדש - גם יוסף בן מתתיהו, בימי המרד הגדול, הקים כאן מצודה צבאית. כיום נותרו ממנה רק שרידים, ואלו מצויים ליד הכניסה למחנה הצה"לי.

מתחילים לטפס: בכביש 89 פונים מזרחה בין חורפיש לסאסא, לפי השילוט המפנה לבית ספר שדה הר מירון. משם נוסעים לחניון הפסגה. חוזרים לקרקע: "שביל האדמוניות‭,"‬ ליד הר הילל הסמוך, נמתח לאורך כמה מאות מטרים בלבד, אבל בעונה הרייטינג שלו עצום. נראה שכולם באים לראות את הפריחה היפה הזו בוורוד וארגמן (הגעה מהכפר בית-ג'ן. כולם יידעו לכוון אתכם‭.(‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
הר בנטל
צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע
ההרודיון
מומלצים