שתף קטע נבחר

הסלולריים הבאים: מי מחכה לדור הרביעי?

כך ייראו חיינו בדור הרביעי: סרטי HD בסטרימינג, טלוויזיה בדרכים, ומדיה שמדלגת בין מכשירים. הטכנולוגיה כבר פה, אבל נצטרך לחכות - ספקיות הסלולר והיצרניות עוד לא מיצו את הדור השלישי

השאלה מי צריך בכלל דור שלישי הולכת ומתיישנת עם הזמן, כמו השאלה מי צריך בכלל טלוויזיה רב- ערוצית, בכבלים או בלוויין. ברור שחלק לא קטן מן הציבור, שמחזיק במכשיר הסלולרי לצורך שיחות ומסרוני SMS בלבד, לא מבין איזו תועלת צומחת בכלל מרשתות מהירות ולמה דורשת ממנו מפעילת הסלולר תשלום על שירות שהוא לא יודע לצרוך. אבל משתמשים אחרים סבורים שמדובר בהמצאה המייעלת את העבודה ומקלה על החיים תוך כדי תנועה.

 

עוד לא הספקנו להתרגל לנפלאות הדור השלישי על גרסאותיו ושידרוגיו, ורשת הדור הרביעי מתחילה לבצבץ בעולם. בישראל מחזיקות כיום שלוש המפעילות הגדולות רשתות בטכנולוגיה מסוג ‭,HSPA‬ שמגיעות לקצבים של עד ‭7.2‬ מגה-ביט לשנייה. הרשתות הללו, שנחשבות כבר לדור ‭,3.75‬ צפויות להגיע עד סוף השנה לקצבי מהירות של עד 84 מגה-ביט לשנייה - יותר מפי ‭- 10‬ בשל פיתוחים ושכלולים חדשים שיוכנסו בהן. אז למה בכלל צריך דור רביעי?

 

ראשית, לא בטוח שבאמת צריך, לפחות בשלב זה. עובדה שספקיות הסלולר הישראליות, למשל, לא ממהרות לאמץ אותו. ושנית, מעבר לעניין המהירות, רשתות דור 4 מספקות למפעילות הסלולר יתרונות עצומים, כמו יכולת לטפל ביותר משתמשים באתר שידור אחד, מה שמסייע למשתמש להגיע לקצב מהיר יותר במכשיר הנייד או במודם שלו.

 

הדור הרביעי עתיד להכניס לשוק מהירויות גלישה סלולריות גבוהות ושירותים ייחודיים שיתאפשרו רק בזכות התשתית החדשה.

 

ירידת מחיר?

אז מה חדש? על ה‭LTE-‬ מדברים בעולם כבר חודשים ארוכים. בישראל מבצעות כל ספקיות הסלולר ניסויים ראשונים ברשת החדשה, אבל בהיקפים קטנים. המשבר הכלכלי דחף ספקי שירותים ומפעילים ניידים לצמצם במבצעי קידום המכירות הבזבזניים, אולם LTE מגרה עכשיו רבים מהם לחדש את ההשקעות בטכנולוגיה החדשה.

 

בשונה מהרשת האלחוטית המתחרה, Wimax (שגם לה מייחסים את הכינוי "הדור הרביעי‭,("‬ שפריסתה יקרה יותר והיא מחייבת החלפת רכיבים יקרים בפריסת הרשת, רשתות ה‭LTE-‬ הן התפתחות בלבד, שידרוג, של רשתות ה‭HSPA-‬ הקיימות, ולכן זולות יותר וקלות יותר לפריסה. הן גם אמורות להביא להפחתת עלותו של כל ביט העובר במערכת ביישומים עשירים המשלבים קול, וידאו ונתונים, ותאימות עם רשתות נייחות ואלחוטיות אחרות.

 

לא מן הנמנע, שעם השקת רשתות ה‭LTE-‬ גם החשבונית הסלולרית שלנו תשתנה. מתשלום לפי "דקות שיחה" והודעות נעבור לחיוב על נפח נתונים בלבד. כלומר נשלם רק על המגה-ביטים שאנו צורכים (גם בשיחות קול וגם בהודעות SMS ולא רק בגלישה הסלולרית‭.(‬ לפני מספר שנים נראה היה, שישראל תהיה אחת המדינות הראשונות שיהנו מדור רביעי בטכנולוגיית ‭.Wimax‬ משרד התקשורת אפילו אישר ניסויים במספר ערים. אך מאז מניית ה‭WIMAX-‬ בעולם הלכה וירדה ומפעילי הסלולר החלו לגלות עניין דווקא במתחרה, ה‭.LTE-‬

 

לשלוח סרט לאוטו

למרות הרושם של הקיבולת הנדיבה, העבודה על רשת HSPA הנוכחית במהירות של ‭7.2‬ מגה-ביט עשויה ליצור צוואר בקבוק, שכן לא מדובר במהירות חיבור של מחשב אחד, אלא במהירות אתר תקשורת שמתחלקת בין כל המשתמשים ש"עובדים" על אותו אתר. רק לשם השוואה, כיום קיימות רשתות LTE המגיעות כבר למהירויות של 42 מגה-ביט לשנייה. אין ספק שהדבר יטשטש את הגבול בין התשתית הקווית לאלחוטית. ובעצם - ייצור יתרון חד משמעי לתשתית הניידת על הנייחת.

 

ובכן, מי שחושב שרשתות הסלולר המסורתיות ימשיכו לשמש רק את המכשירים ניידים, טועה. המפעילות ינסו להיכנס לבתינו בייתר אגרסיביות באמצעות שירותים מתקדמים ויציעו שירותים שיאפשרו לשלב את הרשת הסלולרית בעולם הקווי והביתי שלנו. בנוסף, ה‭LTE-‬ יאפשר לראשונה גלישה סלולרית רציפה באינטרנט במהירויות קבועות, מה שיאפשר "הזרמה" קלה של תכני וידאו ומוזיקה לרכב בתנועה.

תארו לכם את מחשבי הטאבלט החדשים, והאייפד בראשם, מאפשרים לנוסעי המכונית הנוסעת לחוות בהם חוויית שימוש ביתית לכל דבר - החל מגישה לקבצים מרוחקים, ש"יושבים בענן" אי-שם בשרתי האינטרנט, דרך צפייה בערוצי טלוויזיה HD ושליחת תוכן "כבד" לחברים. הכל בחיבור חלק, רציף, בקצב מסחרר ובעלויות גלישה סבירות.

 

הרשת החדשה תאפשר גם שימושים חדשים, שרובם מוכרים לנו מבחינה טכנולוגית, אך עם השקתה ניתן יהיה להפעילם מסחרית, לראשונה תוך ביצועים טובים:

 

• ‭- IPTV‬ שירות העברת שידורי טלוויזיה באמצעות פרוטוקול האינטרנט ‭.(IP)‬ זהו שירות, שכיום מסוגל להגיע רק לבתים בעלי תשתית קווית בגלל הקצב והנפח המהיר של המידע הנדרש להפקת תמונה וצליל רציפים ואיכותיים. בעולם - וגם בישראל - יש עדיין מקומות שבהם לא ניתן להנות משירותי הרשתות המתקדמות של "בזק‭HOT ,"‬ ומקבילותיהן.

כאשר מפעילות הסלולר ישדרגו לדור הרביעי הן יוכלו להציע שידורי ‭,IPTV‬ גם באיכות ‭,HD‬ בכל מקום - בבית, במכונית בזמן הנסיעה, במכשיר הסלולרי, או אפילו עם חיבור הטלפון לצג כלשהו במילואים.

 

העברת מידע "כבד" בקלות - חברת אריקסון, שמספקת תשתיות לשירותי דור רביעי, מדגימה ברחבי העולם את יכולות המערכת בהצגת מהירויות גלישה של 160 מגה-ביט לשנייה, מה שמאפשר להציג במקביל ב"סטרימינג" - כלומר בהזרמה ישירה ומיידית - ארבעה סרטי ‭,HD‬ פלוס העברת קובץ אדיר בגודלו למחשב מרוחק.

 

• "הבית המחובר" - רשת אלחוטית ביתית, שמאפשרת לטלוויזיה לתקשר עם הטלפון הסלולרי, ובאמצעות פקודה דרך הסלולרי ניתן "להזרים" סרט או קובץ וידאו כלשהו ממקום אחד למשנהו. כך ניתן להקרין תכני מדיה במקביל בשני בתים שונים באתרים מרוחקים - אפילו במדינות שונות - וכל זאת, באמצעות התשתית הסלולרית בלבד.

הגעתם לחבר במטולה ואתם מעוניינים לצפות בסרט שנמצא במחשב הביתי שלכם בתל-אביב? באמצעות הטלפון ניתן להשתלט על המחשב, לגשת מרחוק אל הקובץ הרלוונטי ולהפעילו. באותה דרך, כמובן, ניתן לגשת מרחוק לכל הקבצים והמסמכים במחשב.

 

ואיפה המכשירים?

רשת ה‭LTE-‬ המסחרית הראשונה הושקה בשבדיה לפני כחצי שנה. שם מגיע כבר רוחב הפס למשתמש למהירות של 42 מגה-ביט (תזכורת: מהירות הגלישה הסלולרית המקסימלית בישראל עומדת על ‭7.2‬ מגה-ביט בלבד‭.(‬

 

בלי קשר לדור הרביעי - רשתות התקשורת בישראל צפויות במהלך שנת 2012 להכפיל את מהירויות הגלישה שלהן ולהגיע לרוחב פס שיעמוד על ‭14.4‬ מגה- ביט לשנייה. לפי תחזיות זהירות, נראה בארץ רשתות דור רביעי רק בין השנים ‭.2015-2013‬

 

מי שהמומחים מצפים כי "תדחוף" חזק את הדור הרביעי היא דווקא ארה"ב, שפיגרה במשך שנים במהירויות האינטרנט הסלולרי והשיקה את הדור השלישי רק לפני שנתיים. דחיפה משמעותית לשוק עשויה להתרחש, למשל, כשיצרניות הטלפונים יציעו מכשירים חדשים עם שירותי ערך מוסף ייחודיים, שלא יכולים לפעול אלא ברשת הדור השלישי.

 

לדוגמה, מכשירי סלולר שמצלמים וידאו באבחנה גבוהה, ‭.HD‬ נפחו של סרט כזה גדול במיוחד. ברגע שרשתות הסלולר יאפשרו לנו להעלות סרטונים שצולמו במכשיר HD או להזרים סרטי HD מהמחשב האישי ולשדרם בצורה אלחוטית למסך הטלוויזיה הקרוב - נדע: הגיע זמנו של הדור הרביעי. כל עוד הדרישה לפעולות כאלה אפסית, אין לרשתות הצדקה כלכלית לשדרג את אתריהן.

 

ועוד פרט מצנן התלהבות: כמעט ולא קיימים בעולם מכשירים שמסוגלים בכלל לנצל את המהירויות שמציע הדור הרביעי פרט אולי לכמה מודמים סלולריים (הרשת השבדית שהשיקה LTE החליטה, כחלק מתהליך ההשקה, להחליף בחינם את המודמים הסלולריים של כל משתמשי הרשת הקודמת‭.(‬

 

בתערוכת הסלולר האחרונה בברצלונה השיקה חברת סמסונג מחשב נטבוק עם מודם LTE מובנה. גם חברת מוטורולה השיקה מודמים תומכים. אבל רוב המומחים מאוחדים בדעתם, כי מכשירי דור רביעי ראשונים לא יושקו בעולם לפני שנת ‭.2011‬ בינתיים קשה למצוא אפילו מכשירי סלולר בטכנולוגיית HSPA שתומכים במהירויות של ‭14.4‬ מגה-ביט לשנייה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדור הרביעי מעבר לפינה. מה יתן לנו?
צילום: index open
מומלצים