שתף קטע נבחר

ארגונים נגד חמאס: "הרג המשת"פים לא חוקי"

שעות אחרי הוצאתם להורג של שני תושבי עזה שהורשעו בסיוע לישראל, מתחו ארגוני זכויות אדם בשטחים ביקורת נוקבת על חמאס. "הזכות לחיים בסיסית גם במצבי חירום"

ארגוני זכויות אדם ברשות הפלסטינית פרסמו היום (ה') הודעות גינוי לחמאס, בעקבות הוצאתם להורג של שני פלסטינים ברצועה שהורשעו בשיתוף פעולה עם ישראל. בהודעה מטעמם, מחו הארגונים על כך שהשניים לא זכו להליך משפטי הוגן, וסברו כי העונש הוא "צעד המנוגד לחוק הפלסטיני, האוסר ביצוע גזר דין מוות ללא אישורו של נשיא הרשות".

 

בהודעה, ששוגרה מטעמם של שישה ארגונים שונים בשטחים, נמסר כי למרות חומרת העבירות שבהן הורשעו השניים, "מהווה עונש המוות הפרה בוטה לזכות האדם לחיים, שהיא זכות בסיסית שאין לפגוע בה גם במצבי חירום. זהו עונש שאינו מרתיע או אנושי, משפיל ואינו משרת את האינטרס לשקם את הנאשם ולשלבו מחדש בחברה".

 

גם ארגון זכויות האדם הישראלי "בצלם" גינה את ההוצאה להורג, ובהודעה מיוחדת שפרסם נכתב כי "עונש המוות אינו מוסרי ומפר את זכותו הבסיסית של כל אדם לחיים. אין לעונש זה מקום בספר החוקים, יהיו הנסיבות אשר יהיו".

 

בארגון הצטרפו לטענות בצד הפלסטיני, ואמרו כי "ההוצאה להורג התבססה על משפט שלא עמד בכל סטנדרט מינימאלי של הליך הוגן. לנאשמים בשיתוף פעולה בעזה אין יכולת אמיתית להגן על עצמם או לערער על פסקי הדין ועל העונשים הנגזרים עליהם".

 

בהודעה ציינו אנשי הארגון את הנתונים, לפיהם הוצאו להורג במהלך מבצע "עופרת יצוקה" 32 מתושבי רצועת עזה על-ידי שלטונות חמאס בחשד ששיתפו פעולה עם ישראל. במקרים אלו, התבצע הדבר מבלי שכלל נערך להם משפט. עוד הזכירו אנשי "בצלם" כי בבתי המשפט הצבאיים ברצועה נידונו למוות בסך-הכל 14 בני אדם, שהורשעו בשיתוף פעולה עם ישראל, בגידה ורצח.

 

בחמאס, מנגד, דחו את ההאשמות. האחראי על מערכת המשפט הצבאית ברצועה, אחמד עטאללה, הסביר כי "המשפט מיצה את אפשרויות הערעור, ולכן לא הייתה מניעה אלא לבצע את העונש".

 

האשמה: חברו לשב"כ ו"סימנו" מכוניות מבוקשים

לאחר ההוצאה להורג, פרסמו שלטונות חמאס את ההאשמות שהובילו להחלטה לגזור דין מוות על השניים. על הראשון, מוחמד איסמעיל, בן ה-37, נטען כי הודה שהצמיד מדבקות על מכוניותיהם של מבוקשים וכך סייע בחיסולם של כמה מהם, ובראשם בכיר בפלג המזוהה עם פתח.

הוא הורשע גם כי סייע לכוחות צה"ל בעת שאלה פלשו לאזור רפיח, בין היתר כשניטרל מטעני חבלה שנועדו לפגוע בכוחות הישראליים.

 

הנאשם השני, נאסר אבו פרייג', בן 34 ממחנה הפליטים ג'באליה, הודה כי גויס על-ידי שב"כ וקיבל מהארגון כסף וטלפון סלולרי, בעת שביקש אשרת כניסה לישראל במעבר ארז. הוא הורשע בסיוע לצה"ל בעת שנכנס לשטח הרצועה, בין היתר כשמסר מידע על חשודים שהתקרבו לגדר המערכת. עוד נטען, כי אומן על-ידי צה"ל בתוך שטח ישראל בתמורה לתשלום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמושי חמאס ברצועה (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים