שתף קטע נבחר

כנסת פתוחה: אזרחים מציעים חלופה לאתר הכנסת

שני בעלי יוזמה שרצו לדעת בדיוק מה חברי הכנסת עושים בשבילם ולא מה הם מוכרים להם בימי בחירות, הקימו אתר עצמאי לכנסת, שמהווה חלופה לאתר הרשמי והארכאי, ומספק מידע רחב יותר - בצורה נגישה יותר. שוחחנו איתם

חלק מחברי הכנסת שלנו, טוענים כי הם חיות רשת: הם פעילים ברשת החברתית פייסבוק, מעדכנים בטוויטר או מחזיקים אתרים אישיים שבהם הם מעדכנים את ציבור הבוחרים שלהם, וכלל הגולשים, על הפעילות הפרלמנטרית, ובכלל על עבודתם. זאת בהנחה שהם אכן מעדכנים את האתר.

 

מה עושים חברי הכנסת?

אתר הכנסת הרשמי עשיר במידע על הח"כים, הוודעות, והחוקים השונים ומספק לא מעט מידע חיוני לאזרחים, לעיתונאים, גופי מחקר חיצוניים וכל מי שרוצה לעקוב ולדווח. לאחרונה אף שידרגו את האתר, ומאפשרים לחפש בנאומים בווידאו.

 

אך עמודי הח"כים באתר הכנסת, לעומת זאת, עומדים דוממים כמצבה ולא מתעדכנים. אפשר למצוא שם אמנם את קורות חייו של הח"כ, את תפקידיו, ואפילו קשריו המשפחתיים ועוד פרטי טריוויה מעניינים - אך אין שום פרט על פעילותו השוטפת כנציג ציבור.

 


העמוד של בנימין נתניהו באתר הכנסת הרשמי

 

וכך, העומס הכללי של אתר הכנסת מצד אחד, והיעדרם הבולט של הפרטים החיוניים בעמודים של חברי הכנסת עצמם מצד שני, מקשים על חיפושים או על חיתוכים שרוצים לבצע באתר, בשביל לחקור את פעילות נציגי הציבור שלנו בצורה שקופה, ובשביל לדעת מי הצביע למה, ואיפה עומדת כל הצעת חוק.

 

הכנסת הפתוחה

כאן נכנס לתמונה אתר "הכנסת הפתוחה". בחודשים האחרונים חבורה של מתכנתים, גולשים ואזרחים שאכפת להם, מנסים להקים אתר חלופי עצמאי לכנסת שיהיה שקוף ויכיל יותר מידע, ושיהיה נגיש לכולם.

 

"היוזמה החלה לפני הבחירות האחרונות, כשהתעצבנתי על זה שאני צריך להצביע לפי מה שמשרדי יחסי הציבור מוכרים לי, ולא לפי מידע אמיתי", מספר עפרי

רביב (28), דוקטורנט למדעי המוח שיזם את האתר.

 

רביב רצה לדעת האם חברי הכנסת פעלו בשליחותו ובאמת הצביעו כפי שהתחייבו או בהתאם לאידיאולוגיה של המפלגות שלהם. לאחר שנואש מלצוא את המידע, רביב מספר שהציג את הרעיון בפורומים של מפתחים. הוא גייס אליו את בני דאון (40), ארכיטקט תוכנה עצמאי, בעבר יזם ומנכ"ל של חברת שונרא תוכנה בע"מ. דאון הוא גם מי שהקים את "צפים", "אתר שקרא לציבור להפנות ולהצביע על שאלות למועמדים".

 

השניים שקדו בחודשים האחרונים על הקמת האתר בהתנדבות, בזמן הפנוי שלהם. "אחרי הבחירות האתר די נתקע, וכשפגשתי את עופרי שמחתי להצטרף אליו", אומר דאון.

 

כנסת מתביישת

מדוע צריך אתר כנסת חלופי? "אני לא מרגיש שאנחנו פרויקט שהולך נגד הכנסת", אומר דאון. "אני חושב שאנחנו צריכים להתבשל קצת ולהגיע ולהיות איתם". כך או אחרת, כרגע, אומרים שניהם, האתר הרשמי של הכנסת גם לא נגיש, ובטח שלא לדפדפנים שאינם אינטרנט אקספלורר ולא מאפשר לבצע חיתוכים וחיפושים נוחים.

 

רביב מציג את אתר הפרלמט הבריטי כדוגמה לאתר טוב שמופעל על ידי המדינה. מדוע זה לא נעשה בארץ? "נראה לי שיש דברים שאתר הכנסת או אתר רשמי היה מתבייש קצת להגיד. למשל, כמות ההצבעות הנמוכה באופן מגוחך של כמה ח"כים, או הנוכחות שלהם במשכן. לכן, אתר אזרחי קצת חופשי יותר מהשפעות פוליטיות", אומר רביב.

 

אתר פתוח ומינימליסטי

בניגוד לאתר הכנסת של המדינה, אתר הכנסת הפתוחה, כנגזר משמו, מבוסס על קוד פתוח שניתן להורדה ישירות מהאתר.  זאת בדומה לאתרי הממשל האמריקני שעברו שינויים מאז שברק אובמה נבחר לנשיאות. השבוע אף התפרסם כי הבית הלבן יתרום בחזרה לקהילת הקוד הפתוח רכיבי תוכנה, שפותחו תחת חסותו ושימשו להקמת מערכת ניהול התוכן של אתר הבית הלבן.

 

אתר "הכנסת הפתוחה", שנמצא עדיין בשלבי אלפא ראשונים, מינימליסטי מאוד בעיצובו, וכרגע דל יחסית בתוכן. הוא מציג, בין השאר, סטטיסטיקות של הצבעות של חברי הכנסת - בכמה השתתפו ומה הצביעו, וכן פרוטוקולים של ישיבות, כולל רשימת נוכחים.

 

אך כאשר בוחנים את רשימת חברי הכנסת, אפשר לראות בכמה הצבעות השתתף כל אחד ומה הוא הצביע. כמו כן, חלקי האתר מקושרים ביניהם היטב, ואפשר לדלג בקליק בין הח"כים, לחוקים ולהצבעות. 

 


סטטיסטיקות על נתניהו באתר הכנסת הפתוחה. מצא את ההבדלים

 

דאון רוצה בכך לפתח מערכת תקשורת בין הבוחרים לנבחרים. "אני בוחן את ההתארגנויות הקיימות היום בפייסבוק, ומתכנן מערכת שתאפשר לאזרחים להתאגד ולתקשר עם חברי הכנסת ועם הוועדות השונות", הוא אומר. זאת, על מנת שקשר כזה לא יתקיים רק אחת לארבע שנים בבחירות.

 

המכשולים שבדרך

המידע שמוצג באתר הכנסת הרשמי אמור להיות נגיש לכולם. אך חלק מהתמונות של נציגי הציבור מוגנות בזכויות יוצרים במקום שיהיו נחלת הכלל. "אתר הכנסת לא מכיל את המידע באופן מסודר" אומר רביב על הפרוטוקולים והצעות החוק שהוא מבקש להוסיף לאתר שלו, ואומר שאי אפשר למצוא כלל את הפרוטוקולים של ועדת שרים לחקיקה. זהו אחד המכשולים שמקשים על שיפור האתר הפתוח.

 

רביב מספר שלרשימת התפוצה של הכנסת הפתוחה מנויים עשרות חברים, מתוכם 20 איש פעילים, וחמישה חברים שמרכזים את עבודת התכנות והאיפיון. החבורה מקווה לגייס כמה שיותר חברים נוספים, על מנת שיוכלו להשתתף בפרויקט ולתרום את חלקם. רביב מספר כי הוא משקיע 15-20 שעות בשבוע בממוצע באתר. דאון מצליח לפנות ארבע שעות ביום לטובת האתר.

 

מיעוט כוח האדם מונע את פיתוח האתר בקצב מהיר, אך השניים מקווים כי יצליחו לגייס כמה שיותר חברים שיתרמו מזמנם. כרגע קשה להם לקבל שיתוף פעולה מהכנסת ומהח"כים, אך דאון אומר כי הוא רוצה ליצור תוכנית בשיתוף עם חברות מסחריות, שתתגמל סטודנטים באמצעות מלגות, שבתמורה אליהן, הם יוכלו לעבוד על האתר.

 

ולא מדובר בהכרח בעבודת אפיון משעממת וסטנדרטית. חלק מהעבודה על האתר, מספר דאון, נעשתה תוך כדי משחק ביליארד, כאשר שולחן המשחק הומר ללוח, שעליו הוצגו התוכניות.

 

לחזק את השלטון, להחזיר את האמון בפוליטיקה

השניים מביעים אופטימיות בקשר לאתר וליכולת שלו להשפיע על הפוליטיקה בישראל ועל הציבור.

 

"להרבה אנשים", מסכם רביב, "כבר נמאס מהתחושה שאין הבדל בין המפלגות השונות. לא משנה למי נצביע, יהיה גרוע באותה מידה. אני מקווה שעם הכנסה של יותר ביקורת ושקיפות נביא למצב שיותר אנשים טובים ילכו לפוליטיקה. אמון הציבור יחזור קצת לפוליטיקה ואולי יהיה קצת יותר טוב".

  

"הכנסת היא הריבון במדינה", אומר דאון, "היא הרשות היחידה שחבריה נבחרים על ידי העם - והיא מקור הכוח בשיטה הקיימת. לצערנו, הכנסת היא גם הרשות החלשה ביותר - הממשלה ובתי המשפט הם שקובעים והמאבק ביניהם, הכניס את המדינה לקפאון. אני מאמין שעל ידי חיזוק הכנסת נוכל לשפר משמעותית את השלטון", הוא מסכם באופטימיות זהירה.

 

הכנסת: עובדים על שדרוג האתר

בכנסת מודעים לבעיות באתר הקיים, ולקושי בחיפוש בארכיון העשיר. יהודה שפירא, עוזר למנכ"ל הכנסת אמר ל-ynet כי בימים אלה מתקיימות פגישות לאפיון מחדש של אתר הכנסת.

 

עדיין אין תוכנית ספציפית, אבל הרעיונות שהועלו כוללים מנוע חיפוש משודרג לארכיון, לצד עדכונים שוטפים של פעילות במילאה ובוועדות, וכן צפיה בדיוני הוועדות דרך מצלמות רשת. זאת בניגוד להיום - שצפיה מתאפשרת רק בוועדות שמצולמות לערוץ הכנסת. עוד רוצים בכנסת לאפשר יותר מעורבות של גולשים ואולי חיבור של הכנסת לרשתות חברתיות.

 

תהלךיך השדרוג נעשה בשיתוף עם חברת HP שמספקת את השירותים לאתר הנוכחי. שפירא אומר שמסגרת הזמנים לעבודה עומדת על מספר חודשים להעלאת האתר החדש. האם הוא יבוסס על קוד פתוח בדומה למה שעשתה ממשלת ארצות הברית? בכנסת עדיין לא יודעים לתת על כך תשובה, וטרם התקבלה החלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחזק את המאון בעזרת אתר שקוף יותר - "הכנסת הפתוחה"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים