שתף קטע נבחר

בשידור חי: רוצים להציץ לציפורים בישראל?

איך מתמודדת משפחת הסיסים התל-אביבית עם התוספת החדשה למשפחה? מדוע רבות התנשמות על מכרסמים בקן בטירת צבי? מתי מגיעים הנשרים לאכול ארוחת צהריים בחי-בר כרמל וכמה ציפורים חולפות מול העדשה בגן הזואולוגי בתל-אביב? מצלמות חיות מעניקות לכם הצצה לחיי הציפורים ברחבי הארץ

בשמורת החי בר כרמל של רשות הטבע והגנים מצלמת הרשת מתעדת מקרוב את חיי הדורסים הנדירים, שחלקם מינים שנמצאים בסכנת הכחדה או נכחדו לחלוטין מישראל, בכלובים הגדולים. המצלמות מאפשרות למטפלים לעקוב מקרוב אחרי מצבן של החיות ללא הצורך להתקרב אליהן ולהפריע להן בשגרת יומן - על הדרך, גם מעניקות חוויית צפייה מהנה לכל מי שמגיע לבקר באתר השמורה ברשת.

 

 

ברחבי הארץ אין כמות גדולה של מצלמות חיות הפועלות באופן קבוע והמצלמה בחי-בר כרגע מספקת את מירב ההתרחשויות. הזדווגות בין נשרים וטיפול משפחתי בגוזל החדש, בקיעה בשידור חי של בז צוקים וגוזל רחם, הצצה לחייהם של עיטים ניציים נדירים או הגעה של נשרים מרחבי הארץ אל כלוב הלכידה בשמורה. היתרון הגדול הוא של מצלמת הרשת בחי-בר הוא דילוג קבוע בין האתרים השונים בשמורה. הרגעים המהנים ביותר הם בימים בהם מופסקים השידורים בכלובים ועוברים לתעד את המתרחש במדגרה, שם בוקעים בשידור חי גוזלים תחת השגחת המטפלים  ומאפשרים לכם להיות הכי קרוב שאפשר לתחילתם של חיים חדשים.

 

 


 

ביום יום די קשה לצלם את הסיסים, ציפורי שיר מהירות שמבלות את חייהן בתעופה מהירה באוויר. ההזדמנות היחידה לחקור אותן מקרוב על הקרקע היא בתקופת הקינון וגידול הגוזלים. לשם כך, עמותת "ידידי הסיסים בישראל", בשיתוף עם בנק דיסקונט, החברה להגנת הטבע ומחלקת השימור של עיריית תל אביב, התקינו בשנה שעברה מצלמת מעקב בארגזי תריסי הגלילה הגדולים של בניין "בית שיף" בפינת הרחובות הרצל ולילינבלום בתל-אביב.

 

 
המצלמה שפועלת 24 שעות ביממה, עוקבת אחרי חייה של משפחת סיסים. בשבועות האחרונים, הפעילות בקן כבר בעיצומה. באתר מיוחד שהוקם למען הסיסים על ידי העמותה ניתן לצפות בסיסים בשידור חי. עד כה תועדו חיי אהבה סוערים בין הסיסים - זכר ונקבה נצפו מתנשקים זה עם זו בשעת בוקר. באחת הפעמים תועד הזכר כשהוא מחזר אחרי הנקבה ולאחר מכן מזדווג עימה במרץ.

 

אחרי שהנקבה הטילה ביצה והשניים דגרו עליה במשותף, לפני מספר ימים בקע גם גוזל ראשון להורים. ובשבועות הקרובים צפוייה לצופים חוויה מהנה בה יוכלו לראות כיצד הגוזל יגדל וילמד לעוף ובעיקר את העבודה הקשה של ההורים שמביאים לו חרקים שצדו בחוץ, עד לרגע בו יעזבו את הקן בקיץ וייפרדו עד לשנה הבאה מישראל.

 


 

בקמפוס טבע בגן הזואולוגי בתל-אביב ישנה מערכת בת שש מצלמות, אך היא לא יציבה למדי. המצלמות שאמורות שאמורות לתעד נשרים, פסמונים, מגלנים מצוייצים ובזים אדומים כמעט ולא פעילות. עיקר הפעילות החייתית מתרחשת בכר הדשא הדרומי בגן הזואולוגי אליו מגיעים אין ספור ציפורים ועופות מים ממינים שונים.

 


שחפים ועופות מים רבים מגיעים לבקר ולאכול (צילום ארכיון)

 

אפשר לחזות בהם מחפשים מזון, מטיילים או מוצאים מסתור מפני השמש בחסות העצים הגדולים. לחובבי הציפורים מומלץ להגיע למסך המחשב עם מגדיר ציפורים ולנסות לזהות את המינים השונים שמככבים מול המצלמה. מבין המצלמות המעטות שפועלות בארץ, זו מספקת את החוויה הקרובה ביותר לצפייה בציפורים בשטח עירוני מזריחה ועד שקיעה, כשבין אחת לשלוש בצהריים, בעת שעת ההאכלה, פורצת במקום מהומה מהנה עם כנפיים.

 

בנוסף, אם אין יותר מדי עומס על המערכת, אפשר לצפות גם במצלמה המתעדת את אזור המחייה של הבזים האדומים, דורסי יום המצויים בסכנת הכחדה בישראל וזהו אחד מגרעיני הרבייה שלהם בארץ.

 

 


 
פרויקט תיעוד התנשמות כבר סחף אחריו מאות אלפי כניסות בשנה שעברה וגם בשנה השנייה ליוזמה של המרכז
הבינלאומי לחקר נדידת הציפורים בלטרון והחברה להגנת הטבע, יש דרמה איכותית עם נוצות. שתי משפחות של תנשמות בניר דוד ובטירת צבי מגדלות את הצאצאים שלהן בתוך תיבות הקינון. למרות שבמהלך היום החיים בתיבות שקטים ומאפשרים בעיקר מנוחה לדורסי הלילה, כשהחשיכה יורדת, החגיגה מתחילה.

 

ההורים צדים מכרסמים בחוץ ומביאים את השלל למשפחה הרעבה. מצלמות האינפרה האדומות

מאפשרות לצפות בדורסים נאבקים זה עם על המזון וקוראים בקול. לאחרונה גם התווספה מצלמה המתעדת את הבזים האדומים בתיבת קינון בבית הספר באליקים בכרמל המגדלים כעת דור חדש

 

 

 


 

יש לכם המלצות למצלמות רשת חייתיות בארץ ובעולם? שלחו לנו בתגובות 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשרים בחי בר כרמל
באדיבות חי-בר כרמל, רשות הטבע והגנים
סיסים בתל אביב
באדיבות ידידי הסיסים בישראל
ותנשמות בניר דוד וטירת צבי
צילום: רועי גזית
מומלצים