שתף קטע נבחר

גפני: נגד תקציב דו שנתי, אך לא אעכב אישורו

ועדת הכספים דנה בתקציב הדו שנתי גם לשנתיים הבאות. יו"ר הוועדה אמר כי למרות התנגדותו, לא יעכב את הדיונים. שר האוצר ציין כי טובי הכלכלנים בישראל תומכים. מנכ"ל האוצר הודה, כי אין להתעלם מהחסרונות בשל אי הוודאות הכלכלית והפוליטית. ח"כ אורון: אתם מחזקים את החלשת הכנסת

חילוקי הדעות לגבי הצורך בהמשך התקציב הדו שנתי התחדדו היום (ג') בין יו"ר ועדת הכספים, יצחק גפני ושר האוצר, יובל שטייניץ.

 

 

בפתח ישיבת ועדת הכספים שאמורה לאשר את המתכונת הדו שנתית גם לשנתיים הבאות, 2011 ו-2012, אמר גפני כי הוא מתנגד למתכונת המוצעת אך לא ינצל את מעמדו כדי לעכב את הדיונים ואישור הוראת השעה, המתחייבת בחוק להארכת תוקף המתכונת: "התקציב איננו דו שנתי, מדובר בשני תקציבים שמחוברים לאחד ומאושרים במהלך אחד".  

 

לעומתו, אמר שר האוצר כי הארכת התקציב הדו שנתי לשנתיים הבאות, נובעת מההכרה בביטחון שמתכונת זו טובה וחיונית לכלכלת ישראל בלי שום שיקול פוליטי או לטובת סקטור זה או אחר. 

 

שטייניץ ציין כי במשבר העולמי הוכחה הגישה הזאת שישראל הלכה בה, כאשר בניגוד לעולם שנקט במהלכים קצרי טווח והקריב את העתיד לטובת ההווה, ישראל החליטה להגן קודם על העתיד שמשפיע על ההווה: "לא טוב לירות תחמושת ולרוקן את המחסנית במכה אחת", אמר שטייניץ.

 

השר ציין כי אם לפני שנה היו עדיין ספקות לגבי המתכונת וחששות מהלא נודע, היום תומכים במתכונת זו לא רק באוצר אלא גם בבנק ישראל, בהתאחדות התעשיינים ובעיקר בגופים בינלאומיים יוקרתיים.

 

הוא ציטט את מכתבו של יו"ר המטבע הבינלאומית, פיטר דויל, מהחודש שעבר, שהדגיש כי לתקציב הדו שנתי מאפיינים חשובים שיעזרו לישראל להתמודד עם זעזועים כלכליים גלובליים ומקומיים בהווה ובעתיד, ואת מכתבו של המזכיר הכללי של ארגון המדינות המתועשות, ה-OECD, אנחל גוריה, שאמר לאחרונה: "זהו צעד מועיל לקראת כינון סוג של מסגרת תקציבית לטווח בינוני התואם את רוח הפרקטיקות הטובות ביותר של ארגון ה-OECD".

 

שטייניץ הוסיף כי שוחח אתמול עם גוריה במסגרת מגעיהם התכופים לקראת הצטרפות ישראל לארגון, ולדבריו הוא הסמיך אותו לומר היום לועדת הכספים כי בהיותו שר האוצר של מקסיקו, הוא כבר חשב שתקציב שנתי הוא שגיאה מקרו-כלכלית ולכן הוא תומך בהמשך המתכונת הדו שנתית שאימצה ישראל, ומשוכנע שמדינות נוספות ילכו בעקבותינו.

  

שטייניץ הוסיף כי גם טובי הכלכלנים בישראל כבר תומכים במהלך והחששות מפניו פחותים מכפי שהיו בעבר.

 

"באוצר מתכננים מספר תרחישים" 

מנכ"ל האוצר, חיים שני אמר כי במסגרת הפקת הלקחים בצמרת האוצר ובמשרדי הממשלה האחרים, עולה תמונה שהתקציב הדו שנתי מאפשר למשרדים יכולת לביצוע טובה יותר. הוא הביא לדוגמא את המדען הראשי שיכול לתכנן את תמיכת הממשלה בהשקעות במשק בטווח ארוך.

 

שני לא התעלם מהחסרונות המובנים בתקציב הדו שנתי והדגיש את גורם אי הוודאות הכלכלית והפוליטית המקשה על קביעת תחזיות. הכלכלית: בעייתיות בקביעת סדרי העדיפויות של האוצר בהתאם לשינויים בהיקף ההכנסות; והפוליטית: אפשרות של הקדמת הבחירות במהלך התקציב, שעלולה לחייב ממשלה עתידית עם קו שונה

 

"אנחנו מתכננים על מספר תרחישים בהנחה שיכולות להיות הפתעות", אמר שני, "אין לנו וודאות של 100% הצלחה, אך המשוב שקיבלנו מצדיק להמשיך במתכונת שנתיים נוספות ואחר כך ובסיומן להחליט על פי הניסיון של 4 השנים, אם להפוך מתכונת זו לקבע".

 

ח"כ אורון: צעצוע מסוכן

הביקורת החריפה ביותר בוועדה נשמעה מפי ח"כ חיים אורון (מרצ) שאמר לשר האוצר: "אתה התאהבת בצעצוע מסוכן, שעלול להפר את האיזון הקיים במערכת הפוליטית בין הממשלה לכנסת. אתם מחזקים את תהליך החלשת הכנסת כדי לעקוף את הביקורת הפרלמנטרית ועלולים לשלם על כך ביוקר.

 

"כי הפוליטיקה תישאר והיא תתפוס אתכם במהלך השנתיים בדברים קטנים, היא תגבה מכם דמי מעבר יקרים על כל צעד ושעל לפני כל הצבעה ועוד פטנטים שישבשו לכם את כל סדרי העדיפויות התקציביים".

 

שר האוצר השיב למבקריו כי הוא קנאי לשימור הפיקוח הפרלמנטרי, אבל זה לא חייב להתבטא רק בתקציב: "השיקולים שלנו לא פוליטיים אלא מה שטוב למדינה; ותכנון תקציב מדינה איננו כמו של חברה קטנה או דוכן פלאפל". 

 

לפי שעה, מדובר באישור הוראת שעה וגפני ציין בהקשר זה כי זהו מהלך חסר תקדים משפטי שמאשרים בהוראת שעה תיקון לחוק יסוד משק המדינה. הוא שיבח את משרד המשפטים שאפשר זאת וגילה "גמישות משפטית נדירה אבל ראויה לכל שבח".

 

גפני הסביר גישה זו בחשש שאם לא יאשר את הוראת השעה, הכנסת עלולה מיד לאשר את התקציב הדו שנתי כהוראת קבע. 

 

ועדת הכספים מקיימת את הדיון בשיתוף עם ועדת חוקה חוק ומשפט, שממונה על תיקון חוקי היסוד. בגלל העדרו מהארץ של יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם, החליט גפני שהדיון היום יהיה במישור העקרוני וההצבעות יידחו לאחר שובו של רותם מחו"ל.

 

גפני ביקש משטייניץ, לקראת הישיבה הבאה שבה יצביעו על מתכונת התקציב, לומר איזה מבנה והיקף האוצר מתכנן לתת לחוק ההסדרים הנלווה לתקציב הדו שנתי: "אני לא רוצה לחזור על ניסיון העבר שבו האוצר איים עלינו שאם החוק לא יעבור בוועדה לא יהיה תקציב לישיבות".

 

ח"כ אורון העיר בהקשר זה כי הצעות דומות מקבלות כל הסיעות לפני הצבעות גורליות והזכיר שהממשלה הציעה לסיעת שינוי ז"ל, 60 מיליון שקל על כל ח"כ שיתמוך בחוק ההתנתקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים