שתף קטע נבחר

צימר שאכפת לו: חופשת אקולוגיה ללא טכנולוגיה

הצימרים האקולוגיים לא מתהדרים סתם במילים ”ירוק“ או ”ידידותי לסביבה“ - הם באמת כאלה. זה הזמן להכיר אותם מקרוב, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

בעוד שבעולם הרחב הפכה התיירות האקולוגית לחלק פופולרי מעולם הטיולים והחופשות - בארץ היא עושה את צעדיה הראשונים. עיקרה, למי שתוהה: תיירות השומרת על הסביבה, משתמשת בתבונה במשאבי הטבע, תורמת לרווחת התושבים המקומיים ומביאה בחשבון השפעות של מטיילים לטווח רחוק. יש לתיירות האקולוגית כללים בינלאומיים ברורים, כדי שלא כל אתר, מלון או צימר יוכלו להתהדר בתואר "ירוק" בלי כיסוי.

 

"רוב מתחמי המלונות הגדולים בארץ ובעולם עושים נזק גדול לסביבה ומחזירים לה מעט מאוד‭,"‬ מסבירה מיכל וימר לוריא, מומחית לתחום. "הם מכלים שטחים פתוחים, מעמיסים על חופים, ימים ואגמים, פוגמים בבתי גידול טבעיים וידועים כבזבזני אנרגיה‭."‬

 

דוגמאות? "הקלאבים בטורקיה ורוב המלונות באילת ובטבריה הם אתרי תיירות, שניתקו את הים מהתושבים ואת התיירים מהקהילה המקומית. יש להם השפעה סביבתית שלילית, כמו רעש, זיהום אור, זיהום אוויר, השלכת פסולת לא מופרדת והזרמת שפכים. כל הפעולות האלה, ואחרות, פוגעות בסביבה הטבעית ובנוף, ובסופו של דבר גם במטיילים‭."‬


"השפעה סביבתית שלילית". קלאב בטורקיה (צילום: אורן אגמון)

 

לוריא היא מייסדת עמותת התיירות האקולוגית בישראל, המעניקה בשלב זה אות "תיירן ירוק מומלץ‭,"‬ ובקרוב תעניק תואר למי שיעמוד בכללים הבינלאומיים הדרושים.

 

ומי יכול לזכות בתואר נחשק כזה? מי שעושה שימוש מושכל בחומרי בנייה; חוסך אנרגיה בעזרת נורות מיוחדות, כיבוי אורות ומכשירי חשמל לא נחוצים; מפריד אשפה ודואג למיחזורה; ממחזר מים אפורים (מי מקלחות וכיורים) לצורך השקיה; מצמצם או מחסל את השימוש בחומרי ניקוי רעילים ובריסוסים כימיים; מציב בחדרים בקבוקי מים לשימוש חוזר במקום בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים; נוקט פעולות חינוכיות לשימור הים, ההר והיער הקרובים ודואג לכך שהמשאבים שמהם נהנים האורחים (כמו צלילה בים או גלישת סקי) לא ידרדרו את המקום ויישמרו לדורות הבאים.

 

פגישה מרגשת עם תיירנים מסוג אחר

יצאנו לחפש את חלוצי התיירות האקולוגית בישראל והתרכזנו במקומות שהוקמו מלכתחילה על בסיס ה"פרמקלצ'ר" - שיטת תכנון המיישמת עקרונות אקולוגיים כדרך חיים. חיפשנו מקומות שבעליהם מוכנים ורוצים לשתף את האורחים בדרך חיים זו, ובכך להוסיף לחופשה גם תוכן ועניין.

 

ברובם אין טלוויזיה, אבל יש רבבות כוכבים למעלה בשמיים וסיורים והסברים למטה על האדמה. הילדים, העושים עכשיו בבתי הספר את צעדיהם האקולוגיים הראשונים, חוזרים משם נפעמים ללימודים. ההורים, מצידם, מעידים על חופשה חווייתית, הכרוכה בפגישה מרגשת עם תיירנים מסוג אחר.

 

קבלו את ארבעת הנבחרים, מצפון ועד דרום.

 

1. חמדתיה - מושב אילניה

חשבתם שאין דבר כזה חופשה אקולוגית מפנקת? אז טעיתם. מתחם כזה נחנך זה עתה במושב אילניה (סג'רה) שליד התבור. משפחת תרועה הקימה מתחם אקולוגי יוצא דופן, ואף הסכימה לכנות את חדרי האירוח 'צימרים' - הגדרה שאקולוגים אדוקים מסתייגים ממנה (המחירים בהתאם‭.(‬ בימים אלה של סוף החורף, כאשר הכל עדיין ירוק, המתחם הזה יכול להחליף חופשה בפרובנס או בטוסקנה.

 

מדובר בשיקום, שחזור ובנייה של בית איכרים משנת ‭,1920‬ שהיה שייך למשפחת מצליח מכורדיסטן, מראשוני המושבה. המקום כלל מבנה משק מוקף חומה, חצר גדולה לגידול בעלי חיים, יחידות דיור וגן ירק. כל אלה נהרסו והתבלו עם הזמן והמלחמות.


מתחם שיכול להחליף חופשה בפרובנס או בטוסקנה. חמדתיה

 

לפני חמש שנים רכשו את המקום על שרידיו עתליה ואלי תרועה, עפולאים בעבר ותושבי אילניה זה 13 שנה. "הקמנו חמש יחידות אירוח, בוסתן, כרם גפנים ליין, גינות ירק עם תבלינים וצמחי מרפא ליד כל בקתה ודיר עיזים קטן שנותן חלב וגבינות לצריכה מקומית‭,"‬ מספרת עתליה. "הכל נעשה מחומרים מקוריים ובטכניקת הבנייה המקורית: אבן, אדמה, חלקי עצים ורעפים של פעם‭."‬

 

מלבד השיקום והשחזור, כשלעצמם אבני יסוד באקולוגיה, פועל המקום על טהרת הפרמקלצ'ר: אוגרים מי גשמים, ממחזרים את המים מהמקלחות והכיורים להשקיית הבוסתן, מפרידים פסולת, מכינים קומפוסט, מכינים סלט מהירקות שגדלו בערוגות אורגניות מוגבהות.

 

  • ערך מוסף: האורחים מוזמנים להשתתף בחגיגה הירוקה. במטבחונים שבחדרים יש כלי לפסולת אורגנית ואפילו שירותי קומפוסט לצד השירותים הרגילים ‭")‬לא חובה‭,"‬ אומרים המארחים המקסימים‭.(‬ אפשר להצטרף לחליבה ולהכנת גבינות, להשתתף בעבודת הגינה ולהשתמש באופניים שעומדים לרשות האורחים לטיולים בסביבה. כמורת דרך במקצועה, עתליה משתפת את כל מי שמעוניין בסודות הפרמקלצ'ר, השחזור והבנייה הירוקה.

 

  • לינה: 5 צימרים יפהפיים מפנקים ומאובזרים בגדלים שונים, כולל טלוויזיה ‭")‬אקולוגי לא אומר שצריך להתנתק מהעולם‭,"‬ אומר אלי‭,(‬ יין שאלי מייצר בעצמו, אח עצים ואמבטיה ענקית מאבן מקומית. נכון שנדרשים מים רבים למלא אותה - אבל למי אכפת אם המים האלה משמשים להשקיה? בחוץ מרפסת לכל חדר, פינות ישיבה, ערסלים וחדר ג'קוזי רומנטי.

 

  • מחירים: לינה לזוג ‭1,300-700‬ שקל ללילה כולל ארוחת בוקר מתוצרת המקום, 150 שקל תוספת לילד. סיורים, הסברים ואופניים כלולים.

 

  • התקשרות: ‭.054-5331033‬

 

2. בקתה בערפל - נח"ל נמרוד, רמת הגולן

את בקתה בערפל הקימו לילך וגיא אשתר, הורים לארבעה ילדים, ביניהם בן אוטיסט ושמו תומר. "המפגש עם האקולוגיה נולד דרכו‭,"‬ מספרת לילך. "עד אז היינו עסוקים בחיים אוּרבּ ניים תובעניים. לאחר שתומר נולד החלטנו להתמקם בנמרוד, יישוב קטן בן חמש משפחות היושב על כתף החרמון, ולהקדיש את עצמנו ואת המשאבים שלנו לאקולוגיה ולטיפול‭."‬

 

הבקתות בנויות בין מטעי דובדבן וכוללות חדר אוכל משותף וחמים לאורחים ולקבוצות. "בנינו הכל בבנייה עצמית, מחומרים ממוחזרים, תוך התייחסות לרוח ולשמש. הוספנו גינות פורחות על הגגות וגינות ירק מזרעי חופש על הקרקע. להשקיה אנחנו משתמשים במערכות מים אפורים ומחממים במערכות חוסכות אנרגיה‭."‬


בנייה עצמית ממוחזרת, תוך התייחסות לרוח ולשמש. בקתה בערפל

 

  • עוד במקום: הפרדת אשפה והכנת קומפוסט, ובריכות שכשוך מבניית אדמה. כמו תיירנים אקולוגיים רבים אחרים, גם בני הזוג אשתר בחרו שלא להכניס טלוויזיות לבקתות, "כי נראה לנו בלתי הגיוני לשבת מול הנוף הנפלא ולבהות במסך מרצד‭."‬ בקרוב תוקם במקום גם חווה חקלאית, שרוב עובדיה יהיו אנשים בעלי מוגבלויות.

 

  • ערך מוסף: השהות במקום כוללת סיורים מודרכים, סדנאות של מספר שעות, יום או ימי השתלמות על בנייה אקולוגית, בניית מערכת מים אפורים ובניית גג פורח. לילדים: בניית תחנות להאכלת ציפורים, עבודה בגינות הירק, טיפול בבעלי חיים, יצירה מחומרים ממוחזרים, ובעונות המתאימות גם ליקוט עשבי בר ובישול שדה. עוד מציעה המשפחה המופלאה הזאת מסלולי טיול בשביל הגולן עם סידורי לינה בכל מקטע, העברת ציוד והקפצת מכוניות. את חדר האוכל אפשר להזמין גם לישיבות פרטיות ולארוחות חגיגיות, ויש גם ארוחות פּ וֹ יקה בשטח.


לבהות במסך מרצד? ממש לא. פנים החדר בבקתה בערפל

 

  • עוד במקום: הפרדת אשפה והכנת קומפוסט, ובריכות שכשוך מבניית אדמה. כמו תיירנים אקולוגיים רבים אחרים, גם בני הזוג אשתר בחרו שלא להכניס טלוויזיות לבקתות, "כי נראה לנו בלתי הגיוני לשבת מול הנוף הנפלא ולבהות במסך מרצד‭."‬ בקרוב תוקם במקום גם חווה חקלאית, שרוב עובדיה יהיו אנשים בעלי מוגבלויות.

 

  • לינה: יחידות אירוח ברמה גבוהה, כולל ג'קוזי ואח עצים. היחידות מתאימות למשפחות, בודדים וקבוצות. במקום גם אתר קמפינג הצופה לברכת רם ומיועד לאוהלים פרטיים.

 

מחירים: לינה לזוג ‭900-600 -‬ ללילה, תוספת לילד 100 שקל. ארוחת הבוקר: 50 שקל למבוגר, 25 לילד.

 

• סדנאות בנות כ‭3-‬ שעות: 150 שקל. לינה באתר קמפינג ‭45 -‬ שקל ללילה.

 

• התקשרות: דרך אתר האינטרנט

 

3. ימי מדבר - צוקים, ערבה תיכונה

רינת בשן ויאיר בילנסקי, לשעבר תושבי חיפה, תל אביב ותחנת ביניים כרכור, הגיעו ליישוב צוקים לפני כ‭5-‬ שנים, בחיפוש אחר דרך חיים המשלבת קרבה לאדמה ועבודת ידיים. "במהלך חיפושינו אחר חתיכת אדמה שנוכל לגדל בה ולגדול עליה, מצאנו בצוקים מדבר שהתאים לנו ולחלומות שלנו‭,"‬ מספרת רינת. ומה החלום? "להקים משק אוטרקי המספק את הצריכה העצמית, לחיות מעמל כפינו, לאכול ביצים טריות מהלול וירקות מהגינה ולשתף אנשים בכל הכיף הזה‭."‬ אם תרצו, זו החוויה הקרובה ביותר לסיני, רק בלי הים: מקום שאפשר להרגיש בו חופשי ונינוח, להתנתק, לחזור לעצמנו, לחוות את המדבר. לצאת לוואדי, לחכות לכוכבים נופלים, לחוות את הפשטות והטבע.

 

בימי מדבר נעשה שימוש מלא במערכות חיים אקולוגיות: המבנים בנויים מחבילות קש, בוץ וחרסית, החשמל סולרי, המים האפורים חוזרים לוואדי, שאריות המזון ושירותי האורחים הופכים לדשן, המזין את האדמה. "השיטה חוסכת כ‭30-‬ ליטר מים ביום‭,"‬ מצהיר יאיר.


המבנים בנויים מחבילות קש, בוץ וחרסית. צוקים (צילום: רינת בשן)

 

  • ערך מוסף: "כשמגיעים לכאן כדאי להפסיק לחשוב על 'מה עושים‭,'‬ למרות שזה קשה‭,"‬ מחייכת רינת. ואם בכל זאת מתעקשים, אפשר לשלב אחת מסדנאות הבית, כמו סדנת בנייה באדמה, סיור מודרך במדבר בליווי מדורה ותה, הרצאה על חיות המדבר, יוגה תחת כיפת השמיים או תצפית בכוכבים. בפסח מתוכנן כאן לראשונה פסטיבל "חגיגת ארץ‭."‬ • לינה: 5 בקתות סטודיו פשוטות, עם הפרדה של ארונית נמוכה בין שני חלקים: פינת שינה ופינת ישיבה. הבקתה מאפשרת לינה של משפחה בת 6 נפשות. בכל בקתה מקלחת-מים-חמים-תמיד, פינת קפה, חצר עם פרטיות ומעגל מדורה מצויד בעצים.

 

  • מחירים: ‭450-350‬ שקל לזוג ללילה, ‭75-50‬ לילד מעל גיל שנתיים.

 

  • סדנת אדמה: 35 שקל לאדם, או בחינם למזמינים שני לילות בסופ"ש.

 

  • ארוחת בוקר: 50 שקל למבוגר, 25 שקל לילד

 

  • ארוחת צהריים או ערב: 85 שקל למבוגר, 50 שקל לילד.

 

 

4. תיירות אקולוגית - קיבוץ לוטן, ערבה דרומית

קיבוץ לוטן נחשב לחלוץ התיירות האקולוגית בישראל. כבר בסוף שנות ה‭'90-‬ ניסחו החברים את "חזון לוטן‭,"‬ שחיבר את כל הקהילה למשנה האקולוגית ברוח היהדות המתקדמת: גינון אורגני, שיטות בנייה על ידי שימוש בפסולת, חבילות קש וטיח אדמה. לפני כעשר שנים הצטרף הקיבוץ לרשת הבינלאומית לכפרים אקולוגיים, ואף זכה בפרס הכפר האקולוגי המצטיין בעולם לשנת ‭.2006‬

 

ליסט סלע, מנהלת השיווק של המקום, מספרת כי במהלך השנים הורחבה הראייה האקולוגית, ובעקבותיה הוכשרו ביוטופים מועשרים לציפורים ושבילים המדגימים טבע ונוף של דרום הערבה. פּוּתח מרכז צפּרוּת והוקם פארק אקולוגי "אקו-כיף‭,"‬ המקיים סדנאות בבנייה ואנרגיה חלופית וגינון אורגני. במקום נפתחו גם מרכז מידע וחנות יוצרים, וכעת בתכנון מערכת לטיהור שפכים של כל הקיבוץ באמצעות צמחייה. ואם כל זה לא מספיק כדי למשוך אתכם ללוטן, אז דעו לכם שיש גם בריכת שחייה, בריכת וואטסו (לטיפול במים) ופעילות הוליסטית. ועוד צ'ופר: אפשר לפגוש בלוטן סטודנטים ומשתלמים המגיעים מכל העולם כדי להשתתף בסמינרים האקולוגיים.


כפר אקולוגי מצטיין לשנת 2006 בעולם. צימר בלוטן (צילום: רונית סבירסקי)

 

  • ערך מוסף: השהייה מלוּוה בסיורים, הרצאות וסדנאות, המועברים על ידי מיטב מומחי האקולוגיה, בסדנאות קצרות או ארוכות על בנייה באדמה, גינון וקומפוסט, הכּ רוּת עם שיטות אנרגיה חלופית, אמנות אקולוגית, ביקור בשכונה האקולוגית של הסטודנטים, סיורים מדבריים ובילוי במרכז אקו-כיף.

 

  • לינה: במקום 20 חדרי אירוח נעימים, עם מזגן, מקלחת, פינת קפה מאובזרת ומקרר קטן. מחוץ לחדרים ערסלים ופינות ישיבה קסומות מאדמה, מזרקה מצמיד ישן ומואר ועוד המצאות השייכות לתחום האמנות הסביבתית.

 

  • מחירים: ‭460-340‬ שקל ללילה עם ארוחת בוקר, 60 שקל לילד. ארוחת צהריים/ערב כשרה ‭45-40‬ שקל. סיור אקולוגיה חינם לאורחים, פעילויות וטיולים בתשלום.

 

 


 

חוות אקולוגיות  

מאדמאמא ועד דרך התנ”ך

 

ואם אתם רוצים ללמוד על חלופית מחזוּר בנייה ירוקה, אנרגיה, פסולת ומים הכנת גינון אקולוגי וגידול, קומפוסט, החיים מזון עצמי, ושאר עקרונות החיים האקולוגיים הנמצאים תחת המטרייה של "פרמקלצ'ר" - תגלו שבארץ פזורות לא מעט חוות אקולוגיות, שיארחו אתכם בשמחה כיחידים, משפחות או קבוצות. תוכלו לעשות בהן סיורים, להירשם לסדנאות ולקורסים, להשתתף בפעילויות ובחלק מהן גם ללון.

 

בין החוות האקולוגיות הפועלות בארץ: החווה החינוכית בניצנה שבמערב הנגב, חוות אדמאמא במושב ניר משה, גם הוא בצפון מערב הנגב, מרכז חווה ואדם במודיעין, סטודיו ורטיגו בקיבוץ נתיב הל"ה, חוות יבולים בכפר מל"ל, כרם שפע בכרם מהר"ל, חוות הר יללת התנים בבית אורן שבכרמל, ברכת השמש בכפר קיש, חוות ירוק עז באילניה, חוות יש מאין בנהלל ודרך התנ"ך אל הטבע במצפה מכמנים. אפילו בלב תל אביב נותנת תמי צרי קורסי פרמקלצ'ר מעמיקים, במרכז "עץ בעיר" שפתחה לעירוניים הרוצים לחיות אחרת.


מגוון של חוות אקולוגיות בארץ. חוות אדמאמא במושב ניר משה

 

ירקרקים: בתי מלון שמתאמצים אקולוגית

  •  מלון מצפה הימים בראש-פינה
  •  הילטון ודיוויד אינטרקונטיננטל
  •  מלון השרון בהרצליה בתל-אביב
  •  מלון לוט בים המלח

 

  • על פי עקרונות התיירות האקולוגית העולמית

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחיות קרוב לאדמה. צוקים
צילום: רינת בשן
לוגו צימר אקולוגי
מומלצים