שתף קטע נבחר

כיצד הגיעו 1.4 מיליארד שקל מעזה לבנק ישראל?

מכבסת הכספים החוקית של עזה: בחצי השנה האחרונה הופקדו 1.4 מיליארד שקלים של תושבי הרצועה בבנקים פלסטיניים וזרים, שהפקידו אותם בבנקים ישראליים שהפקידו אותם בבנק ישראל - והכל בפיקוח צה"ל. משרד הביטחון: "מדובר במחווה הומניטרית שתואמה עם הרשות הפלסטינית"

רצועת עזה תחת שלטון החמאס הפכה למקום שמאוד לא כדאי לשמור בו כסף. האוכלוסייה הפלסטינית שרוייה בעוני וברעב, כנופיות של חמושים מסתובבות ברחובות, והמעטים שעדיין מחזיקים כסף - כל מי שקשור איכשהו לשלטון החמאס - חוששים שלא יוכלו לשמור עליו וממילא אין להם כמעט מה לקנות בו. מה עושים? מפקידים אצל נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

מנתונים שהגיעו ל-ynet עולה כי במהלך חצי השנה האחרונה הפקידו תושבים מרצועת עזה 1.4 מיליארד שקלים בבנק ישראל - כרבע מהתוצר של הרצועה כולה. ההפקדות התבצעו טיפין טיפין, כמה עשרות או מאות מיליוני שקלים בכל פעם, מדי כמה שבועות.

 

כשחלם הטילה מצור:

 

כיצד מגיע הכסף מעזה לבנק המרכזי בירושלים? החוק הישראלי, המתייחס לרצועת עזה כיישות עויינת, אוסר על כל פעילות מסחרית של בנקים ישראליים ברצועה. עם זאת, הוא מתיר להם לקבל הפקדות כספים, וודאי של כסף ישראלי, מבנקים שאינם עזתיים, גם אם מקור הכסף הוא בעזה.

 

תושבי הרצועה מפקידים את כספם בסניפי הבנקים הפלסטיניים והערביים הפועלים בעזה, כמו בנק פלסטין שמרכזו ברמאללה והבנק הערבי שמרכזו בירדן. משם, עובר הכסף (תחת פיקוח ואבטחה של צה"ל) לסניפים המרכזיים של אותם בנקים, מחוץ לעזה.

 

הבנקים הערביים בתורם מפקידים את הכסף בבנקים מסחריים ישראליים. זאת, כיוון שהחוק אוסר על בנק ישראל להפקיד כסף של לקוחות מחו"ל, גם כשמדובר בבנקים של מדינות ידידותיות. הבנקים הישראליים משלימים את השרשרת ומעבירים את הכסף לבנק ישראל. הכסף נושא ריבית, כמו כל הפקדה בנקאית בחשבון סגור, והריבית נצברת לזכותם העתידית של הלקוחות העזתיים.

 

במערכת הבנקאית בישראל מעדיפים להתייחס אל התופעה כאל מנגנון בירוקרטי שאינו מכוון ואין דרך לפקח עליו. גורם באחד הבנקים המסחריים בישראל אומר כי: "לאף אחד אין דרך לדעת מאיפה הכסף ושל מי הוא". אבל מהודעה רשמית של משרד הביטחון, שיצאה בפברואר בעקבות הפקדה של כ-282 מיליון שקלים, עולה כי מדובר ביוזמה מתוכננת ומתואמת של שני הצדדים.

 

בהודעה נכתב: "282 מיליון שקלים הוצאו מבנקים ברצועת עזה ויופקדו בבנק ישראל. זאת, כמחווה הומניטרית, בעקבות פניית רשות המטבע הפלסטינית על רקע הצטברות שקלים במערכת הבנקאית ברצועה, מתוך רצון לאפשר המשך לפעילות המסחר ברצועה". בהודעה צויין כי ההפקדה בוצעה בתיאום עם מתאם פעילות הממשלה בשטחים ועם הממשלה הפלסטינית ברממאללה.

 

יצויין כי מערכת הבנקאות ברצועה נמצאת על סף קריסה. הבנק הערבי, המחזיק ברצועה שלושה סניפים והוא כיום הבנק השני בגודלו שם, פיטר בשבוע שעבר כ-120 מתוך 150 עובדיו.

 

"בעזה יש דילדול מתמיד בשימוש במזומנים", אומר גורם זר המעורה במצב ברצועה, "למרבית האוכלוסייה כמעט אין הכנסה והיא חיה מפיתות. עיקר הכסף מגיע מתרומות של הרשות הפלסטינית ברמאללה, ואולי גם של איראן, לממשלת החמאס, שמשלמת משכורות למנגנון העובדים והפעילים המנופח שלה ולעסקים הקשורים אליה.

 

"למרות תעשיית ההברחות דרך המינהרות, שגם היא דועכת מאז מבצע עופרת יצוקה, אין הרבה מה לקנות ברצועה, ומי שיש לו כסף מנסה להבריח אותו החוצה, לפני שהמערכת הבנקאית תקרוס לגמריי. למרבה האבסורד, מי שממשיך להנשים את הגופה המפרפרת ומחזיק את ממשלת החמאס בחיים היא דווקא ישראל".

 

בבנק ישראל סירבו להגיב לידיעה. בבנק מסבירים כי הבנק אינו מגיב לשום ידיעה בנוגע להפקדות כספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלגולו של כסף: מעזה לירושלים (צילום אילוסטרציה)
צילום: הרצל יוסף
רצועת עזה: אין מה לעשות עם הכסף
צילום: ארגון "בצלם"
מינהרות ההברחה: הצינור נסתם, הכסף בורח
צילום: AFP
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר: הכל חוקי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים