שתף קטע נבחר

צילום: Getty Images imagebank

המנדט הישראלי: איך הצביעו הבריטים שלנו?

ל-55 אלף ישראלים אזרחות בריטית, אבל מעטים מהם נרשמו, הורידו את הטפסים מהאינטרנט ושלחו את המעטפות בדואר. "זה לא נוגע לנו ולא ישפיע על חיינו. אנחנו ישראלים עכשיו"

בראון, קלג או קמרון? לאלפי ישראלים בעלי אזרחות בריטית היתה אפשרות להצביע למועמד המועדף עליהם בבחירות בבריטניה, אבל נראה שחלק גדול מהם לא מימש את זכותו להצביע. לא מעט התעוררו מאוחר ושכחו להירשם, אחרים מסבירים כי השיטה הסבוכה גרמה להם לוותר, חלק מסבירים כי אין במי לבחור, ויש שפשוט מכריזים כי הם ישראלים, ובריטניה ממש לא מעניינת אותם.

 

בישראל 55 אלף בעלי אזרחות בריטית, אבל רק העולים הטריים מבניהם - אלו שהגיעו לארץ ב-15 השנים האחרונות - זכאים להצביע בבחירות לפרלמנט הבריטי דרך הדואר. מהשיחות שערכנו עם כמה מהם נראה שהשאלה מי ייבחר מחר לראשות הממשלה הבריטית לא מדירה את שנתם.

 

"כולם משחררים ספינים"

צ'רלי טיילור בת ה-31, שעלתה מבריטניה לפני כשנה וחצי, מסבירה כי לנוכח האכזבה מראש הממשלה המכהן, גורדון בראון, היא לא מתכוונת לטרוח ולהצביע. "אין לי יותר מדי אינפורמציה על המתמודדים, ואין לי גם עניין מיוחד להצביע למישהו מהם", היא אומרת בשיחה עם ynet. "בבחירות הקודמות הצבעתי ללייבור, אך זו היתה הצבעה מבוזבזת. כלום לא השתנה בבריטניה וגורדון איבד את קולי".


המועמדים בעימות. לא כדאי להם לבנות על קולות הישראלים (צילום: AP)

 

למרות שלא תצביע, טיילור מספרת כי עקבה אחר מערכת הבחירות. למרות עליית קרנו של הכוכב החדש, ניק קלג, היא "לא מאמינה שהליברל-דמוקרטים יכולים להוביל את המדינה. אני גם לא יודעת מי כן, כולם מדברים על דברים כלליים ומשחררים רק ספינים לאוויר".

 

הישראלי-בריטים שרצו להצביע היו צריכים להירשם עד ה-20 לאפריל, להדפיס את הטפסים הרלוונטיים מהאינטרנט, לחתום ולשלוח אותם למחוז בו התגוררו באנגליה. המעטפה עצמה היתה צריכה להגיע עד 6 ימי עבודה לפני הבחירות עצמן. 

 

"רק אתמול נזכרתי בבחירות"

ג'ייקוב, שעלה ארצה לפני מספר שנים עם משפחתו, היה אחד מאלו שוויתרו על ההליך הביורוקרטי המתיש. "החלטנו בישיבה משפחתית שלא נצביע", הוא אומר. "לא נרשמנו כי חזרנו ארצה, זה לא נוגע לנו ולא הולך להשפיע על חיינו. אנחנו ישראלים עכשיו, ולכן החלטנו שאנחנו לא מתערבים במה שקורה שם".


גורדון בראון. אכזב את צ'רלי טיילור (צילום: AP)

 

לוסי מייקלס בת ה-34 עלתה ארצה לפני ארבע שנים, וגם על הקול שלה אף אחד מהמועמדים לא יכול לבנות: "רק אתמול בבוקר נזכרתי בבחירות. לא היו הודעות מסודרות, לא הבנתי בדיוק איך זה עובד ואין לי יותר מיד זמן". מייקלס טענה כי כל מכריה בארץ אינם מצביעים: "חמישה חברים ישראלים-בריטים ששוחחתי איתם אמרו לי שהם לא יצביעו. בכל מקרה כל נושא הבחירות הפך מרגש לאחר העימות הטלוויזיוני, אבל היה צריך להירשם מראש וזה היה מאוחר מדי בשבילי".

 

בני משפחת פרידמן, שעלו לפני כשלוש שנים לישראל, מצטרפים לרשימה הארוכה של בריטים שלא יצביעו. "זו פרוצדורה להצביע כאן, ולהבדיל מהאמריקנים, לרוב האנגלים שמגיעים לפה לא אכפת מה קורה באנגליה" מסביר ל-ynet הבן ריצ'רד. "ההורים שלי מאוד מעורים ועוקבים אחרי המתרחש, אבל כמו יתר הישראלים-אנגלים שאני מכיר, ויש הרבה כאלה, הם לא מצביעים".

 

אך לצד כל אלו שוויתרו על זכותם הדמוקרטית, יש גם מי שכן טרח לשלוח את המעטפה ולהצביע, גם אם בגלל אינטרס אישי. "הצבעתי הפעם לשמרנים. אני חושב שהמצע שלהם והקו של דיוויד קמרון טובים לאנגליה מבחינה כלכלית וחברתית", אומר סנגוי ריצ'רדסון בן ה-40, שעלה לישראל לפני חצי שנה בלבד, והסביר למה החליט להתאמץ ולבחור: "אני רוצה בהצלחת בריטניה. יש לי משפחה שם, יש לי דרכון בריטי, יש לי שם בית וכן הכסף שלי מושקע שם".

 

גם לזווית הישראלית היה חלק בהחלטה של ריצ'רדסון, שמסביר למה לא בחר במנהיג הליברל-דמוקרטים. "לקלג יש אישיות חיובית, הוא כריזמטי וחביב, אבל אין לו ניסיון והוא מתבטא לפי מה שאנשים היו רוצים לשמוע. הוא אמנם לא אנטי-ישראלי, אבל יש לו גישה קשוחה יחסית כלפי ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיוויד קמרון. רץ לדאונינג 10?
צילום: AFP
צ'רלי טיילור. בראון איבד את קולה
סנגוי ריצ'רדסון. הצביע לשמרנים
מומלצים