שתף קטע נבחר

החינוך המוכר שאינו מכיר

החלק היצרני במשק קטן והולך וצריך לשאת על גבו את המגזר החרדי ההולך וגדל. ח"כ זבולון אורלב קורא לפקח על לימודי הליבה ולשלול תקציבים מהמתחמקים ובמקביל, לחזק תקציבית את בתי הספר הממלכתיים

השתלחותו הגסה של השדרן גבי גזית בחרדים ודבריו הבוטים של רון חולדאי ראש עיריית תל אביב יפו, העלו מחדש לסדר היום את מערכת היחסים שבין המדינה לבין המגזר החרדי. כידוע עולות טענות קשות וחמורות שעיקרן שימוש במשאבי המדינה ובתקציביה באופן הפוגע ביכולתה של המדינה להתמודד עם אתגריה בתחום הביטחוני ובתחום הכלכלי. לפי טענות אלה, ההשתמטות משירות בצה"ל של קרוב ל-100,000 צעירים חרדים פוגמת בעוצמתו של צה"ל ושיעור ההשתתפות הנמוך בשוק העבודה של המגזר החרדי מחליש את יכולותיה כלכליות של המדינה כשהחלק היצרני במשק קטן והולך וצריך לשאת על גבו את המגזר החרדי הגדל והולך שאינו רואה בהשתלבות בשוק העבודה ערך חשוב. טענות אלה, יש בהן לצערנו מן האמת ואי אפשר לעבור לסדר היום מבלי להתייחס אליהן.

 

כבר בראשית דברי אומר בבירור שיש להוקיע ולגנות השתלחויות כוללניות, פוגעניות ומרושעות כלפי המגזר החרדי. השתלחויות אלה לא רק שאינן נכונות, הן גורמות נזק לדיון הציבורי הענייני שצריך לנהל בנושא רציני זה. כנראה שלמשתלחים חשוב יותר להיבנות פוליטית על שנאת חרדים מאשר להתמודד באופן אמיתי עם הבעיה.

 

יש לכבד מאד את הציבור החרדי שיודע להיאבק כראוי על אמונתו ואורח חייו ועל יכולתו להתמקד בסוגיות שהוא מעמידן בראש סדרי העדיפויות, כמו תקציבים לחינוך ולמוסדות תורה, תוך ויתור משמעותי על עמדות מדיניות, יחסי חוץ, מדע, תעשייה וכולי. הציבור החרדי יודע שלא לפזר את השפעתו בתחומים רבים שהרי אז השפעתו בכל תחום תפחת. הוא מכוון במודע ובמוצהר את עיקר מאמציו לתחום החשוב ביותר הבונה את עתידו – חינוך ועולם התורה. גם בנושא חדר המיון ברזילי היה ברור וידוע מראש שהחרדים לא יפרשו מהממשלה גם אם זו תחליט נגדם, שכן זו אינה סוגיית ליבה. טענותי אינן כלפי החרדים אלא כלפי המפלגות הציוניות החילוניות ליכוד, קדימה, העבודה וישראל ביתנו ה"מוכרים" את עקרונות הציונות ומפקירים ערכים ממלכתיים עבור נתח שלטוני שהחרדים מעניקים להם. לא החרדים אשמים אלא המפלגות החילוניות.

 

להגביר את הפיקוח ולשלול תקציבים

אני מאמין כי הדרך להתמודדות בסוגיה סבוכה זו סלולה בשני נתיבים – הנתיב הראשון הוא לקיים את דרישת החוק בעניין לימודי מקצועות הליבה במוסדות החינוך החרדיים כתביעה בלתי מתפשרת. הליבה כוללת את מקצועות החול הבסיסים כמו מתמטיקה, אנגלית מדעים אזרחות והיסטוריה. כדי להבטיח זאת אי אפשר להסתפק בארבעה מפקחים של משרד החינוך כפי שהמצב כיום. מדובר במאות מוסדות חינוך ולכן יש צורך לפחות ב-100 מפקחים. בית ספר שלא יקיים את דרישת החוק, ישללו ממנו התקציבים על פי מידת אי קיום החוק. אם לא מתקיימים כלל לימודי ליבה, יופסק התקצוב לחלוטין, מוסד בו ילמדו מחצית מלימודי הליבה יקבל רק 50% מהתקציב.

 

הנתיב השני הוא העצמה ומתן עדיפות מוצהרת לבתי הספר הרשמיים - הממלכתיים והממלכתיים דתיים, שתעגן בחקיקה העדפה זו. זה יבטיח שהורים במדינת ישראל לא ייאלצו לבחור בבתי ספר חרדיים רק בגלל ששם מעניקים להם תנאים משופרים - הסעות מהבית, יום לימודים ארוך, קייטנת קיץ במחיר סמלי, נופש להורים, ארוחה חמה חינם וכד'. העדפה חוקית של החינוך הרשמי תאפשר לחינוך הממלכתי והממלכתי דתי להגשים את שאיפות ההורים למיצוי כישורי ילדיהם ולקבל את כל התנאים המשופרים שהונהגו בחינוך החרדי.

 

למדנו במשנתו של מרן הראי"ה קוק זצ"ל שבמקום לקבול יש להוסיף "הצדיקים הטהורים אינם קובלים על הרשעה אלא מוסיפים צדק. אינם קובלים על הכפירה אלא מוסיפים אמונה. אינם קובלים על הבערות אלא מוסיפים חכמה" (ערפילי טוהר). אינני תומך בקיצוץ תקציב במערכת החינוך ובעולם הישיבות החרדי. לדעתי זה גם בלתי אפשרי מבחינה מעשית. לכן ההתמודדות צריכה להיות במתן תוספת תקציבית משמעותית בסדר גודל של כ5-7 מיליארד שקלים לחינוך הממלכתי והממלכתי דתי. תוספת זו תאפשר תוספת שעות לימודים, הקטנת כיתות, מערך הסעות, ביטול תשלומי הורים או לפחות הפחתתם באופן ניכר, סבסוד ניכר של ספרי לימוד, והצטיידות מדעית טכנולוגית במוסדות החינוך. נתיב זה חיוני לא רק כדי להתמודד עם סוגית החינוך החרדי. הוא הכרחי גם כשלעצמו כדי לשדרג משמעותית את מערכת החינוך הממלכתי והממלכתי דתי.

 

מדינה חפצת חיים אינה יכולה להישאר אדישה נוכח הנתון המבהיל שבעוד 12 שנה למעלה ממחצית שנתון התלמידים בישראל לא יתגייס לצה"ל, לא יהיה ציוני והשתתפותו בשוק העבודה תהיה שולית. יש פיתרון לסוגיה כבדה זו - הנתיבים שסימנתי הם המתווה הנכון והריאלי לפתרון הבעיה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים