שתף קטע נבחר
צילום: חיים צח

המבקר: ח' החשמל הופרטה כברפובליקת בננות

מבקר המדינה מטיח ביקורת קשה על אוזלת היד של רשות החברות הממשלתיות, משרדי האוצר והתשתיות ורשות החשמל ומציע להם לבדוק מדוע נכשלו בביצוע השינוי המבני במשק החשמל. להערכת המבקר, אם יפרשו מהחברה 2,000-2,500 עובדים, יקבל כל עובד כ-1.65 מיליון שקל

מפריטים את חברת החשמל ביעילות של רפובליקת בננות – זו המסקנה העגומה שעולה מניתוח דו"ח מבקר המדינה שעסק בניסיון מוסדות המדינה ליצור תחרות ושינויים מבניים במשק החשמל בישראל. 

 

 

הדו"ח מטיח ביקורת קשה על רשות החברות הממשלתיות, משרדי האוצר והתשתיות ורשות החשמל על אזלת ידם בכל הקשור להכנת תשתית ראויה להפרטת יצרן החשמל הכמעט יחיד במדינה. הביקורת מיוחסת לא רק לניסיון לבצע שינוי מבני בחברה, אלא גם בהערכות החסרות מצד הגורמים לגבי ההשלכות שיהיו לתהליך על משק החשמל בכלל ועל כוחה של חברת החשמל בפרט. כך לדוגמה, מבקר המדינה מצא שהחלטות ממשלה קודמות, שקוראות לבצע שינוי מבני בחברה, כלל לא יושמו. בנוסף, ניהול מערכת החשמל, שהיה אמור להיות חיצוני ולשרת גם יצרני חשמל פרטיים, נשאר בידי חברת החשמל שמבצעת הלכה למעשה את על הפעילויות במשק.

  

עלות הפרישה: 1.65 מיליון שקל לעובד

בצד הפיננסי מתייחס מבקר המדינה לשתי נדבכים קריטיים בלעדיהם לא תוכל להתבצע ההפרטה האמורה: כפי שנחשף ב"כלכליסט", בכוונת המדינה ליצור כמה חברות קטנות לייצור שיקלו לידם חלק מנכסי חברת החשמל הנוכחיים. המבקר מציע שמתווה חלוקת נכסי חברת החשמל, שעלותם כ-74 מיליארד שקל, טרם נקבע, כך שלא ברור מי יקבל מה. בנוסף, טרם נקבע הסדר כיצד יטופלו התחייבויותיה של חברת החשמל שהיקפן כ-57 מיליארדי שקלים. ואם לא די בכך, "נמצא שלגורמים הממשלתיים אין תחשיב של העלויות המתוכננות של השינוי המבני, אין רישום של הסכומים שהוצאו במסגרת השינוי המבני עד מועד סיום הביקורת ואין תחשיב של הנזק שנגרם למשק בשל אי-ביצוע השינוי המבני".

  

לאחרונה החלו שיחות בין נציגי האוצר, ההסתדרות וחברת החשמל בנוגע למתווה ההפרטה, אולם מדובר כנראה בשיחות שמנותקות מהמציאות כיוון שהמבקר מצא ש"לגורמים הממשלתיים אין הערכה בדבר היקף התשלומים לעובדים, כגון פיצויי פרישה לעובדים שיפרשו מחח"י לאחר ביצוע השינוי המבני ומענקים ותוספות שכר לעובדים שימשיכו לעבוד לאחר ביצוע השינוי המבני". להערכת המבקר, אם יפרשו מהחברה 2,000-2,500 עובדים, שיקבלו פיצויי פרישה בשיעור של 120%, "יהיו עלויות הפרישה 3.3-4.1 מיליארד שקל שהם כ-1.65 מיליון שקל לעובד".

 

קודם תלמדו את החומר

לסיכום פרק הביקורת ממליץ מבקר המדינה ש"ראוי שמשרד התשתיות הלאומיות, משרד האוצר, רשות החברות הממשלתיות ורשות החשמל ינתחו את הסיבות לחוסר ההצלחה לבצע את השינוי המבני במשק החשמל". לדבריו, במסגרת הניתוח האמור יש להגדיר את יעדי השינוי המבני, ובאמצעות מדדים כמותיים יש לקבוע "איזו תמורה תקבל המדינה מהשינוי המבני במשק החשמל בכלל ובחברת החשמל בפרט".

 

תגובת משרד התשתיות: "משרד התשתיות הלאומיות רואה חשיבות רבה בטיפול בנושא מורכב זה, הנמצא מזה זמן רב על סדר היום של הממשלה. המעבר ממונופול מוחלט למבנה בעל אלמנטים תחרותיים צריך להתבצע בשיקול דעת, ותשומת לב מלאה לקשת רחבה של היבטים, וביניהם, היבטים כלכליים, ארגוניים, תכנוניים, טכנולוגיים, ואחרים. המשרד מקדם את השינויים מתוך תפיסה כי בתהליכי יישום של כל רפורמה יש לשים דגש על אספקה אמינה של חשמל לצורכי המשק הישראלי, הגדלת עתודות הייצור ויישום תהליכי התייעלות בחברת החשמל לישראל.  

 

"במקביל נמצא המשרד בעיצומו של תהליך לשילוב יצרנים פרטיים במערכת החשמל. למרות המאמצים הניכרים שהושקעו בנושא זה, טרם השתלבה יוזמה פרטית בהיקף שנקבע. על אף הקשיים המשרד נחוש בדעתו למצוא דרכים לקידום מטרותיו בתחום זה, כדי להוציא את התוכניות מן הכוח אל הפועל.  

 

"באשר להערות הביקורת בנוגע לביצוע בדיקות משלימות בתחומים שונים, כגון ניתוח סיכונים, חשיפה לנזקים, בדיקת עלויות, הפקת לקחים, קביעת יעדי ביניים מתוקנים ועוד, כל סוגיה תבחן לגופו של עניין, בהתייעצות עם משרד האוצר וגורמים ממשלתיים רלוונטיים אחרים, במטרה לתקן ולשפר את הטעון תיקון ושיפור". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי חברת החשמל בפעולה בשדרות
צילום: חברת החשמל
מומלצים