שתף קטע נבחר

ראשי עמידר על הליקויים: המדינה שיכנה - שתתקן

מבקר המדינה מצא בעיות תחזוקה ובנייה חמורות ברוב המוחלט של הבתים בדיור הציבורי, וראשי "עמידר" בעבר לא מופתעים - את הליקויים הם הכירו כבר אז. מי אשם בקירות המתקלפים, מאיפה תבוא ישועת המיליארדים ומתי יחיו מאות אלפי הדיירים המוזנחים בתנאים אנושיים יותר? הנה כמה תשובות פסימיות

דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול (יום ג'), ושבו נקבע כי ב-90% מהדירות במסגרת הדיור הציבורי נמצאו ליקויי תחזוקה ובנייה, חלקם מסכני חיים, לא הפתיע איש. מי שבוודאי לא הרימו גבה הם ראשי "עמידר" לשעבר, שהבהירו בשיחה עם ynet כי פיתרון מיידי למצב אין, וכי יש צורך בתוכנית כוללת וארוכת טווח מצד המדינה.  

 

"המדינה שיכנה מאות אלפים כפי ששיכנה אותם לפני שנים רבות, ועליה למצוא פיתרון סוציאלי", מודה אלוף במיל' אורן שחור, יו"ר עמידר לשעבר. עם זאת, הוא מציין כי ספק אם תקום הממשלה שתשקיע את המיליארדים הדרושים. שחור אמנם כיהן בתקופה שקדמה לזו שאותה סקר דו"ח המבקר, אך הוא מודה כי הבעיות קיימות זה שנים רבות.

 

"אנחנו מדברים על כמות ענקית של בתים, עשרות אלפי בניינים ומאות אלפי דירות שצריך לתחזק. גם בתקופתי היו הרבה מאוד קשיים ובעיות, וזו התמודדות בלתי פוסקת", הוא מסביר. לדברי שחור אין מדובר בעניין נקודתי, ובעלי הדירות המדוברות עתידים להמשיך לחיות בתנאים הקיימים. "אלה בניינים שנבנו לפני עשרות שנים, ומדובר בתחזוקה בהיקפי ענק, כשגם תרבות התחזוקה של הדיירים עצמם בעייתית".

 

שחור מספר כי כבר בתקופתו כראש עמידר נעשו ניסיונות למצוא פיתרונות, כשבין השאר הועלה הרעיון למכור את הדירות במחירים אטרקטיביים או אפילו למסור אותן בחינם, ושהדיירים ידאגו לשיפוצן הכללי. אפשרות אחרת שנהגתה הייתה "לגלח" את השטח, לפנות ולבנות מחדש, מתוך ההבנה שהמצב בלתי הפיך.

 

דורון כהן, שכיהן כיושב ראש עמידר בחלק מהתקופה שאליה מתייחס דו"ח המבקר, ומשמש היום כמנהל החברות הממשלתיות, הודה גם הוא כי הבעיה ארוכת השנים אינה ניתנת לפיתרון מיידי, אלא רק במסגרת תוכנית מקיפה וארוכת טווח. "כשנכנסתי לתפקיד, שנה אחרי שנחתם הסכם עם המדינה להסדרת תקציבי ההחזקה, שבהם נקבע שנקבל סלים מסוימים, סיימנו את השנה עם רווח תפעולי של מיליוני שקלים, ואת הכסף הזה הוצאתי על תחזוקה נוספת של הדירות, שכן זהו ייעודה של החברה", הוא נזכר.

 

שהמדינה תחשוב בצורה סוציאלית

למרות המיליונים הנוספים שהושקעו, מודה גם כהן, לא נרשם שיפור משמעותי במצב. "הגענו למצב שבו בנוגע לחלק מהמרכיבים תפעול נכון ימנע בעיות, אך המצב הקשה של הדירות מחד וחוסר היכולת של הדיירים להשקיע מאידך מביא למציאות שאינה הפיכה באמצעות תקציב שוטף בלבד".

 

ע', קשישה ערירית בת 75 המתגוררת בדירת עמידר במרכז הארץ, היא רק אחת מקורבנות הליקויים. במקלחת ובשירותים בביתה הקטן התפתחו רטיבות וטחב, ומתקרת המקלחון שלה נשרו באופן קבוע פיסות טיח מהתקרה, עד שהלבנים מאחוריהן נחשפו. חתיכה אחת שכזו נפלה על ע' כששהתה במקלחת, והיא נחבלה בידה. במשך חודשים התקלחה בבית שכנתה, מחשש שתיפגע שוב. למרות ששילמה דרך קבע דמי תחזוקה לחברת עמידר, עברו חודשים ארוכים עד שהצנרת בביתה תוקנה.

 

כמו שחור, כהן מסביר שנדרש פיתרון מקיף. "צריך לקבל החלטה, להכין תוכנית ארוכת טווח. אם עושים משהו, חייבים לעשות כמו שצריך. יש צורך בחשיבה מאורגנת ומערכתית בשיתוף פעולה של הערים החזקות והמדינה, אבל יש בעיות

רבות. אחת היא שהדירות של עמידר מפוזרות בין בניינים שבהם חלק מהדירות שייכות לחברה וחלק לדיירים פרטיים שרכשו אותן מעמידר ואינם יכולים להרשות לעצמם תחזוקה חיצונית של הבניין, שעלותה כ-20 אלף שקלים לדירה".

 

אז אם הפיתרון ידוע, מדוע הצעד המתבקש לא נעשה, ומאות אלפי דיירים ממשיכים לגור בתת-תנאים, כשמיליונים נשפכים מדי שנה על פיתרונות זמניים? "זה מתחיל ונגמר בתקציב. לשפץ דירה באופן טוטאלי עולה הרבה מאוד כסף", מסביר שחור. "המדינה צריכה להסתכל בצורה סוציאלית על הדברים. היא שיכנה את מאות אלפי הדיירים כפי ששיכנה לפני שנים רבות, ועליה להגיע לפיתרון עם ראייה לטווח הארוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכאל קרמר
אורן שחור. "צריך פיתרון לטווח ארוך"
צילום: מיכאל קרמר
דורון כהן. "צריך יותר מתקציב שוטף"
מומלצים