שתף קטע נבחר

מח"ש טעתה, נדחה משפט השוטרים שהיכו ערבי

נגד מאור מליאנקר ויוסף דהאן, שוטרי מג"ב שהואשמו כי היכו ערבי, הוגש כתב אישום מבלי שנערך להם שימוע או שהתקבל אישור מיוחד - כיוון שכבר השתחררו משירות. השופט החליט לבטל את המשפט, ורק אז מח"ש הציגו את האישור. השופט יכריע

מה שהתחיל כאישום חמור באלימות - עשוי להסתיים ללא משפט: משפטם של שני שוטרי מג"ב, שהואשמו בתקיפה בנסיבות מחמירות, בוטל - בשל טעות מביכה של המחלקה לחקירות שוטרים. במח"ש לא הזמינו את השניים לשימוע כנדרש, לפני שהוגש נגדם כתב אישום. עם זאת, אמרו במשרד המשפטים כי זמן קצר לאחר ביטול המשפט הוגש אישור של סגן מפקד מח"ש להעמיד את השניים לדין, כמתחייב בחוק. כעת בית המשפט אמור להכריע שוב בסוגיה.

 

השוטרים, מאור מליאנקר ויוסף דהאן, הואשמו כי ב-17 בנובמבר אשתקד התעללו סמוך לעיר העתיקה בצעיר ערבי, שחלף בסמוך אליהם. בנוסף, הואשם

מליאנקר בשני מקרי תקיפה נוספים, בגרימת חבלה חמורה, בשיבוש הליכי משפט ובמסירת ידיעה כוזבת - לאחר שתקף לכאורה שני בני אדם נוספים בנובמבר ובספטמבר 2009.

 

המשפט, שהיה אמור להיערך בבית משפט השלום בירושלים, בוטל עוד בטרם החל - לאחר שעו"ד אמיל לוינסקי מהמחלקה לחקירת שוטרים - לא הציג אישור חתום על ידי ראש מח"ש, המאפשר להגיש כתב אישום ללא שימוע לנאשמים. סנגוריהם של השנים - עו"ד דוד הלוי, ואיש הסנגוריה הציבורית עו"ד שאול עזרא - טענו כי כתב האישום הוגש לאחר השניים שוחררו משירות. "לפי החוק, יש ליידע אותם ולבצע הליך שימוע", טען עו"ד הלוי, "בשל כך אבקש לבטל את כתב האישום שהגשתו היתה מלכתחילה עם פגמים, לאחר שבתחילת הדרך לא הוצגה תעודת חיסיון".

 

למרות ההאשמות החמורות, החליט השופט חיים לי-רן לבטל את המשפט. "אין ככל הנראה מחלוקת על כי שימוע לא נערך, אך באי כוחם של הנאשמים מבקשים לבדוק שמא אישר ראש מח"ש או סגנו הגשת כתב אישום בסמכותו. אני מורה על ביטולו של כתב האישום נגד הנאשמים". עם זאת, הדגיש השופט כי אם מח"ש יציגו את האישור - תבוטל ההחלטה.

 

"קיום שימוע - זכות מהותית"

עו"ד הלוי, פרקליטו של דהאן, אמר ל-ynet: "הזכות לקיים הליך שימוע, היא זכות מהותית ולדעתנו לא ניתן לרפא את הפגם שנפל במקרה זה באופן רטרואקטיבי. אנו סבורים כי גם ללא הביטול, היינו מצליחים להוכיח את חפותם".

 

דובר משרד המשפטים מסר, בשם המחלקה לחקירות שוטרים, כי האישור להגשת כתב האישום ללא עריכת השימוע ניתן בשעתו בעל פה על-ידי סגן ראש מח"ש, במועד הגשת כתב האישום ובהתאם לסמכותו הקבועה בחוק.

"במהלך הדיון האמור, בית המשפט החליט כי בשלב זה, כתב האישום יבוטל אך אם יומצא האישור האמור תבוטל החלטתו. אכן תוך זמן קצר הוגש האישור החתום על-ידי סגן מנהל מח"ש לבית המשפט, יחד עם בקשה לבטל את החלטתו הקודמת של בית המשפט". עדיין לא ידוע מתי יחליט השופט אם לקיים את המשפט ומתי יערכו הדיונים שבוטלו.

 

בסביבתו של ממוחתאסב מוכתדא מי שהותקף, זעמו על מח"ש. תקיפתו בשעתו עוררה זעם רב, לאחר ששני השוטרים עקבו אחר המתלונן בן ה-22 ומשהגיעו סמוך לבית הקברות הצפוני שבאזור פנו אליו, שאלו האם הוא נוהג להשליך אבנים והזהירו אותו שלא יעשה זאת. ממוכתדא ענה לשוטרים ואמר כי הוא רק עובר במקום ואין לו קשר למעשים. אז החלה על פי החשד סאגת התעללות, בה אחז בו אחד השוטרים בעת שהשני היכה את הצעיר. בכתב האישום נטען כי דהאן ומליאנקר היכו אותו באגרופים, אלות ובנשקם ובעטו בו. מוכתדא נזקק לטיפול רפואי בעקבות התקיפה ופונה לבית החולים הדסה הר-הצופים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאור מליאנקר
צילום: דודי ועקנין
יוסף דהאן
צילום: דודי ועקנין
עו"ד דוד הלוי
מומלצים