שתף קטע נבחר

רוסיה תבנה לטורקיה כור גרעיני ראשון

טורקיה מעוניינת להפחית את התלות שלה במקורות אנרגיה חיצוניים, וידידתה החדשה רוסיה, שבנתה בעבר כורים באיראן ובסין, שמחה לעזור. ההסכם נחתם במהלך ביקורו של מדבדב

רוסיה וטורקיה חתמו על הסכם בשווי 20 מיליארד דולר לבניית מתקן להפקת אנרגיה גרעינית. הכור, שייבנה על-ידי רוסיה בחופה הדרומי של המדינה ויישאר בבעלות רוסית, יהיה הכור הגרעיני הראשון של טורקיה ומסמן את ההתקרבות האסטרטגית בין שתי המדינות, שהיו יריבות בימי המלחמה הקרה.

 

במהלך ביקורו השבוע באנקרה של הנשיא הרוסי דימיטרי מדבדב, נחתמו מספר הסכמים, בהם ביטול הוויזות וחוזים להובלת מוצרי נפט מהים השחור - כחלק מכוונתו של מדבדב להפוך את רוסיה לספקית האנרגיה המובילה באירופה.

 

רוסיה הפגינה בעבר נדיבות גרעינית כשבנתה כורים גרעיניים בסין ואיראן, ועשויה לבנות כור נוסף ושנוי במחלוקת בסוריה. טורקיה מעוניינת להפחית את התלות שלה באנרגיה מיובאת, 60 אחוז מצרכי הגז שלה מיובאים מרוסיה, והכור החדש אמור לאפשר לה לספק את רוב האנרגיה לאזרחיה בעצמה.

 

מדבדב, הגיע לטורקיה לאחר שפגש את נשיא סוריה בשאר אסד, בביקור הראשון של מנהיג רוסי בדמשק מאז נפילת ברית המועצות. בהודעה משותפת שפרסם עם הנשיא הטורקי, עבדאללה גול, קראו השניים לצרף את חמאס לתהליך השלום הישראלי-פלסטיני. "כדי לפתור את הבעיות בצורה אפקטיבית, אסור לבודד אף אחד מהתהליך המדיני", הם הסבירו.

 

בניסיון לאזן את מדיניות החוץ הפונה למערב, מנסה אנקרה לחזק גם את קשריה עם רוסיה, כמו גם עם רפובליקות סובייטיות לשעבר. היחסים של טורקיה עם מדינות בקווקז יושפעו גם מהסדרת יחסיה עם ארמניה. מדבדב הביע במהלך ביקורו תקווה שטורקיה וארמניה יישבו את המחלוקות ביניהן במסגרת הסכם בתיווך אמריקני ורוסי.

 

הסכם השלום בין טורקיה וארמניה תקוע מאז החודש ועבר, אז השעתה ארמניה את אישרור ההסכם בעקבות דרישתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, להסדיר את אזור הגבול בחבל נגורנו-קראבך. אחרי פירוק ברית המועצות, פרשו תושביו הנוצרים של החבל מאזרבייג'ן, וטורקיה חסמה את הגבול לאות הזדהות עם אזרבייג'ן המוסלמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדבדב וגול. מהדקים יחסים
צילום: AP
מומלצים