שתף קטע נבחר

דאגה בארה"ב: חופש פעולה לאל-קאעידה באיראן

גורמי מודיעין אמריקנים אומרים שטהרן מאפשרת לפעילי ארגון הטרור לעבור את הגבול - ולשוב. החשש: הפעילים חוזרים לשדה הקרב, או פועלים כעת בשירות האיראנים. "תנועה מסוג כזה לא מבשרת טובות", אומרים בארה"ב

האם איראן מרככת את עמדתה כלפי אל-קאעידה ? אנשי מודיעין אמריקנים בהווה ובעבר אומרים כי פעילי ארגון הטרור העולמי שהיו עצורים במשך שנים ברפובליקה האיסלאמית, הורשו בתקופה האחרונה לצאת מהמדינה ולשוב אליה.

 

המקורות המודיעיניים אומרים שמדובר במגמה מדאיגה, והם חוששים כי איראן השיעית, שבדרך כלל עוינת את ארגון הטרור הסוני, בוחנת מחדש את יחסיה כלפיו. יותר מעשרה אנשי מודיעין בהווה ובעבר, ומומחים ללוחמה בטרור, חשפו בשיחות עם סוכנות הידיעות AP פרטים על תנועותיהם של אנשי אל-קאעידה ועל המאמצים האמריקנים לעקוב אחריהן.

 

מערכת היחסים בין איראן לאל-קאעידה אפופה במסתורין מאז הפלישה של ארה"ב ובנות בריתה לאפגניסטן בשנת 2001, כשמנהיגים רבים של ארגון הטרור נמלטו לאיראן. המודיעין האמריקני ניסה לצותת ולעקוב באמצעות לוויין אחר הטרוריסטים, אך מעקב והבנה של פעילות אל-קאעידה ברפובליקה האיסלאמית נחשבת לאחת העבודות הקשות ביותר של המודיעין.

 

"מהי בדיוק רמת הפעילות של אל-קאעידה באיראן תמיד הייתה תעלומה", הודה איש ה-CIA לשעבר, ברוס רידל. "זה תמיד היה אזור שחור בשבילנו". גורמים מודיעיניים אומרים שלעתים פעילי הארגון יכלו לנוע ממקום ולמקום ולתקשר עם פעילים אחרים ואילו בתקופות אחרות הוטלו עליהם הגבלות קשות וארה"ב האמינה שהם לא פעילים. לא הייתה תבנית מסויימת לשינויים.

 

יציאותיהם של הטרוריסטים מאיראן החלו בסוף 2008, בתקופה שבה ארה"ב האיצה את המאמצים להחריף את הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית. סעד בן-לאדן, אחד מבניו של מנהיג אל-קאעידה, הורשה אז לעזוב את המדינה ביחד עם ארבעה פעילים נוספים בארגון.

 

פיצוי לארגון המוכה?

מאז, אומרים גורמי מודיעין, איראן איפשרה לאנשי אל-קאעידה נוספים לעבור את הגבול. איש CIA לשעבר סיפר כי מדובר בעיקר במתכננים ובאנשי כספים - סוג האנשים שהארגון זקוק להם בעקבות המתקפות המוצלחות של ארה"ב נגד מנהיגיו. אולם, גורם בכיר לענייני לוחמה בטרור אומר כי וושינגטון מאמינה שהפעילים שעזבו את איראן לאחרונה הם בדרג נמוך יותר.

 

בארה"ב חוששים כי חופש התנועה הזה מבשר על שחרור "מועצת הניהול" של אל-קאעידה, שכוללת חלק מהדמויות המסוכנות ביותר בארגון. אחד מהם הוא סאיף אל-עאדל, יליד מצרים הנחשב למקורב לבן-לאדן. הוא מבוקש על-ידי ה-FBI בחשד למעורבות בפיצוצים בשגרירויות האמריקניות בקניה וטנזניה בשנת 1998.

 

בשנה האחרונה סבר המודיעין האמריקני שהוא יצא מאיראן לדמשק, אך התיאוריה הופרכה. גורמי מודיעין חלוקים בדעותיהם, אם אכן אל-עאדל הורשה לנוע בחופשיות באזור. הגורם הבכיר ללוחמה בטרור אמר כי אין כל הוכחה לכך שהוא יצא מגבולות איראן.

 

"בלי קשר להיכן הוא נמצא, לא שכחנו ממנו או הפסקנו לחפש אותו", אמר דון בורלי, מכוח המשימה נגד הטרור של ה-FBI בניו יורק. "הוא טרוריסט מבוקש ביותר, ואנחנו מתכוונים למצוא אותו".

 

איש אל-קאעידה אחר שמוחזק באיראן הוא אבו חפז, יועץ של בן-לאדן שנחשב למי שסייע לו להקים את אל-קאעידה המודרני. בכירים נוספים בארגון שהוחזקו באיראן הם אבו סעיד אל-מסרי, קצין הכספים הוותיק של הארגון, סולימאן אבו-רייט, דוברו של בן-לאדן, ומוסטפה חמיד, מדריך של הארגון בעל רקורד עשיר בטרור. גם כמה מבני משפחת בן-לאדן נמצאים במעצר בית במדינה.

 

כל אלה נמלטו אל איראן בעקבות מתקפת הטרור בארה"ב ב-11 בספטמבר 2001. בעוד שבן-לאדן הוביל כמה ממקורביו לאזור הגבול ההררי שבין אפגניסטן לפקיסטן, אל-עאדל הוביל אחרים לאיראן - שבעבר איפשרה לאנשי אל-קאעידה מעבר בטוח. ב-2003 הגברים נעצרו כקלף מיקוח מול ארה"ב וכדי למנוע מתקפות מצד ארגון הטרור.

 

שיחת הטלפון שהסגירה

ארה"ב עקבה באמצעות לווייני ריגול אחר תנועת כלי הרכב במתחם בו הוחזקו אנשי אל-קאעידה, וליקטה מידע עליהם באמצעות ציתות לטלפונים איראנים ודואר אלקטרוני. אבל למרות זאת, לארה"ב יש מידע מוגבל עליהם.

 

מאז שבנו של בן-לאדן יצא מאיראן, עזבו את המדינה אנשי אל-קאעידה נוספים. לפי החשד, הם השתמשו בנתיבי הברחה כדי להגיע לסעודיה או לאזורים השבטיים בצפון מערב-פקיסטן.

 

בסתיו שעבר קיבלו בכירים ב-CIA מידע המצביע על כך שכמה אנשי אל-קאעידה שוחררו על-ידי איראן. אחד מהם התקשר לקרוב משפחה סעודיה מבלוצ'יסטן,

מחוז במערב פקיסטן שקרוב לגבול עם אפגניסטן ואיראן, וידוע כנקודת מעבר של פעילי אל-קאעידה. אבל גם כשהבינו שהטרוריסטים יצאו מאיראן, אנשי המודיעין האמריקנים לא הבינו מה הייתה המטרה.

 

לפני כחודשיים איפשרה איראן לאימן בן-לאדן, בתו של מנהיג אל-קאעידה, לעזוב את המדינה ולהשתקע בסוריה. הנסיבות לא ברורות. לדברי רידל, "ברור שמשהו קורה בחזית האיראנית".

 

כמה מומחים מאמינים שהפעילים שעוזבים את איראן שבים לשדה הקרב. אחרים מאמינים שמכיוון שהשאירו את משפחותיהם באיראן, ייתכן שהם עובדים כעת עבור הרפובליקה האיסלאמית, אוספים עבורה מודיעין ומעבירים מסרים לפני שהם שבים אליה. קלייר לופז, לשעבר מה-CIA וכעת חברה בכירה במרכז למדיניות ביטחון, מבהירה שיש סיבה לדאגה: "תנועה מסוג כזה לא מבשרת טובות".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוסמה בן לאדן
צילום: AP
מקורב לבן-לאדן. סאיף אל-עאדל
צילום: AP
מומלצים