שתף קטע נבחר

היום: מו"מ על הסכם שכר במגזר הציבורי

הדיונים בנושא החלו עוד ביום ה' בהשתתפות נציגי האוצר, ההסתדרות והמעסיקים. שני הנושאים המאיימים על גיבוש הסכם חדש: התנגדות ההסתדרות לתקציב דו-שנתי ודרישות השכר שצפויות לעלות במו"מ. להערכת האוצר, התוספות שתדרוש ההסתדרות יגיעו ליותר ממיליארד שקל

היום (א') ייפתחו דיוני השכר במגזר הציבורי. ההקדמה לדיונים החלה עוד ביום ה', כשנפתחו דיוני "השולחן העגול" סביבו ישבו ראשי האוצר, ההסתדרות והמעסיקים, לקראת גיבוש התקציב הדו-שנתי לשנים 2011/12. להבדיל מהתקציב הדו השנתי הראשון, שאושר בנסיבות המשבר הכלכלי, הפעם רגלי שולחן הדיונים "חורקות".

 

הסיבה לכך: יו"ר ההסתדרות עופר עיני בכלל מתנגד להמשך המתכונת הדו-שנתית שנתמכת בידי השר יובל שטייניץ ונשיא התעשיינים שרגא ברוש שהוא נציג המעסיקים כראש לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים. סכנה מיידית אורבת מדרישות השכר שיעלו במו"מ על ההסכם הקיבוצי החדש אשר עומד להיפתח בראשי השבוע הבא.

 

 

תוקף הסכם השכר הקודם במגזר הציבורי פג בסוף 2009. באוצר יודעים שההסכם החדש יחייב תוספות שכר אבל מוטרדים מהחשש שדרישות ההסתדרות לתוספות שכר יגיעו ליותר ממיליארד שקל. "צל" התוספות הזה כבר ריחף ביום ה' מעל השולחן העגול, כאשר נרמז כי בממשלה מצפים מההסתדרות לנהוג באחריות נוכח תרומת האיגודים המקצועיים למשבר ביוון.

 

מול התנגדות עיני לשתף פעולה בגיבוש התקציב הדו-שנתי ועמידתו על חזרה למתכונת השנתית, הביעו השותפים האחרים לשולחן העגול את התקווה כי אין זו המלה האחרונה של יו"ר ההסתדרות וכי יושגו אתו הבנות והסכמות במהלך דיוני השולחן. בדיון היום ביקשו השותפים לתאם את מהלכיהם לקראת דיוני התקציב שיחלו בקיץ הקרוב.

 

דובר ההסתדרות אייל מלמה סירב להגיב לעצם החששות של האוצר מדרישות שכר מוגזמות. "עוד לא אמרנו מלה בהקשר זה ונדבר ליד שולחן המו"מ", אמר. הוא רק ציטט את מי שהתמנה לייצג את ההסתדרות במו"מ, עו"ד אבי ניסנקורן, שאמר, "נעשה הכל כדי להגיע להסכם בהידברות, ללא מאבקים מיותרים, כפי שאנחנו נוהגים בדרך כלל".

 

באשר להתנגדות עיני לתקציב הדו-שנתי נאמר כי יו"ר ההסתדרות נאמן לשיטתו המחייבת תקציב שנתי כמתכונת להתנהלות תקינה המאפשרת בחינה מחדש כל שנה של השגת יעדי התקציב. עם זאת נראה שהמחלוקת בסוגיה זה עדיין פתוחה.

 

עיני הזכיר בסוף השבוע לשר האוצר, שקרן הסיוע למפעלים במצוקה טרם קמה, ודרש להקימה לאלתר לאחר שהמדינה כבר ניכתה את דמי ההבראה מהעובדים שלה, למימון הקרן. עיני אמר, כי אין מה לדבר על תקציב דו שנתי נוסף כל זמן שהתחייבויות שניתנה בשולחן העגול לתקציב הנוכחי - טרם התממשה.

 

שרגא ברוש אמר ביום ה' ליד השולחן כי הוא מקווה להגיע להסכמות על התקציב הדו-שנתי. "אין חולק היום על תרומתו לעסקת החבילה שבתקציב הנוכחי. זה לא נס שנפגענו פחות מהאחרים במשבר הכלכלי, גם הודות להישגי השולחן העגול שייראו גם בשנים הבאות".

 

ברוש הדגיש כי מטרת השולחן הזה להגיע להסכמות על תקציב מחולל צמיחה שיביא להכנסה שנתית של 35 אלף דולר לנפש, תוך צמצום הפערים ב-5 השנים הקרובות. עוד ביקש לגבש סביב השולחן כלים להגנת הייצוא הישראלי ולשיפור כושר התחרות שלו בעקבות המשבר המתפתח בגוש האירו.

 

"לממשלה יש אחריות בעניין זה", אמר ברוש, "כשירד שער הדולר המליצו לנו לפנות לשוק האירו. עכשיו יורד גם שער האירו והמכה הזאת עלולה להוביל לפגיעה אנושה בייצוא המוצרים הישראליים ובמפעלי התעשייה המייצרים אותם".

 

בישיבה השתתף גם נשיא לשכת העצמאים, יהודה טלמון, שביקש להקדיש דיון מיוחד לעסקים הקטנים והבינוניים. "הם ראויים למדיניות נפרדת כמו בעולם המערבי, במיוחד שחלק נכבד מהם מרוכז בפריפריה", ציין טלמון. שר האוצר אמר שהוא מחשיב את המגזר הזה למרות הנטייה להתמקד בעסקים הגדולים. השר הורה לממונה על התקציבים, אודי ניסן, להכין את הדיון בעניינם בשולחן העגול, ביחד עם ראש מגזר העצמאים, כדי להביא לפתרון בעיותיהם.


פורסם לראשונה 15/05/2010 21:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עופר עיני, יו"ר ההסתדרות
צילום: טל שחר
מומלצים