שתף קטע נבחר

תופעה: ישראלים מוותרים על אזרחות ארה"ב

המס וחובות הדיווח שמטילה ארה"ב על אזרחיה, גם אם הם מתגוררים שנים בחו"ל, מעודדים ישראלים המחזיקים באזרחות אמריקנית לוותר עליה, כדי לחסוך סכומי כסף נכבדים. הקשחת חוקי המס של ממשל אובמה מחזקת את המגמה

החלום האמריקני ושברו? אזרחות אמריקנית היא אחד החלומות הנפוצים ביותר בעולם הרחב, ובישראל בפרט. קובנים רבים מוכנים להמר על חייהם בספינות רעועות, כדי להפוך למהגרים לא חוקיים במיאמי, המוני מקסיקנים מוכנים להסתכן במעצר ובגירוש בניסיון לחצות את הגבול הצפוני של ארצם - ולא מעט ישראלים מוכנים לעמוד בתור שעות בשגרירות ארה"ב בתל אביב ולהשתתף בהגרלות - רק כדי לזכות באשרת כניסה או בגרין קארד המיוחל.

 

 

אולם מסתבר שאזרחות אמריקנית מטילה על המחזיק בה חובות לא מבוטלים בתחום המס, עד שאמריקנים רבים בעלי אזרחות כפולה, בהם ישראלים, מוכנים לעשות את הבלתי נתפס - ולוותר על אזרחותם האמריקנית כדי לחסוך סכומי כסף נכבדים.

 

נראה שתופעה זו, הקיימת זה שנים בהיקף זה או אחר, מתגברת בתקופה האחרונה בעקבות כוונת ממשל אובמה להקשיח את חוקי המס ואת אכיפתם, כמו גם בעקבות הלחץ הגובר של הרשויות האמריקניות על בנקים בעולם למסור שמות של אזרחים אמריקנים המחזיקים בחשבונות בחו"ל.

 

בכתבה שפורסמה בחודש שעבר ב"ניו יורק טיימס" נטען כי מספר קטן, אך הולך וגדל של אמריקנים המתגוררים מחוץ לגבולות ארצם, מוותרים על אזרחותם. "בשנתיים האחרונות אנו רואים שינוי מתמשך במנטליות בקרב אמריקנים המתגוררים בחו"ל", אמר לעיתון משפטן העוסק בענייני אזרחים אמריקניים בחו"ל, "בעבר, אף אחד לא העז להציע לאמריקנים אפשרות של ויתור על אזרחותם, אולם כעת מדברים על הנושא בגלוי".

 

על פי נתונים שהוזכרו בעיתון, ברבעון האחרון של 2009, ויתרו על אזרחותם או מעמדם כתושבי קבע 502 אמריקנים. מדובר במספר זעום מתוך 5.2 מיליון האמריקנים אשר על פי ההערכה מתגוררים מחוץ לארצם. עם זאת, מדובר במספר הרבעוני הגדול ביותר מזה שנים. בשנת 2008 כולה ויתרו על אזרחות אמריקנית 235 איש בלבד וב-2009 - 743 אמריקנים.

 

האזרחות מחייבת תשלום מס ודיווח תקופתי

חוקי המס הבסיסיים בארה"ב נוקשים לעומת מדינות אחרות במערב. מתברר שהאזרחות האמריקנית הנחשקת כובלת את מחזיקה לחוקי המס של ארה"ב, גם אם הם מתגוררים דרך קבע לחופי אי קאריבי שטוף שמש עם נטל מס מזערי.

 

"על פי חוקי המס בארה"ב, גם אם אדם מעולם לא חי בארה"ב או חי שנים רבות מחוץ לארה"ב, אך מחזיק באזרחות אמריקנית, הוא חייב בדיווח ובמסים לארה"ב על הכנסותיו ונכסיו מכל מקום עולם", מסביר עורך הדין עדי מנטל ממשרד אורי כליף ושות' המתמחה במיסוי בינלאומי.

 

"במובן זה, ארה"ב היא ייחודית. בשונה משאר המדינות המפותחות בעולם, המטילות מס על בסיס תושבות, הנקבע בדרך כלל על פי תקופת שהייה מינימאלית במדינה או על פי זיקות מהותיות: קשרים כלכליים, משפחתיים וחברתיים רבים לאותה מדינה, ארה"ב מטילה את מסיה גם על בסיס אזרחות בלבד".

 

"ככלל, אם חבות המס במדינת התושבות פחותה מחבות המס בארה"ב, על אותו אדם להשלים מס לארה"ב", אומר עו"ד מנטל, "בנוסף, בשל מורכבותם של חוקי המס האמריקניים, לא בנקל ניתן לדעת מהן חבויות המס ומהן החשיפות הן ברמה האזרחית והן ברמה הפלילית. בכל מקרה, אזרחי המדינה נדרשים להגיש דו"ח תקופתי ולעמוד בדרישות הדיווח על הכנסות ונכסים בכל העולם". 

 

לשם השוואה, מדינת ישראל ממסה על בסיס תושבות בלבד, כך שאזרחיה שאינם תושבים לצורכי מס, קרי מרכז חייהם אינו בישראל, אינם חייבים במס בישראל, מסביר מנטל.

 

אובמה מקשיח את הכללים המקלים של בוש

ההבדלים בין חוקי המס הישראליים לחוקי המס האמריקניים הם בעלי משמעות מכרעת לישראלים רבים המחזיקים גם באזרחות אמריקנית. הקשחת חבויות המס המתוכננת של אובמה צפויה להגביר את נטל המס של אותם ישראלים. כיום, אומר עורך הדין אורי כליף, "תושב ישראל המחזיק בחברה ישראלית ומקבל ממנה תשלום דיבידנד - חייב לשלם מס בישראל בשיעור של 25%.

 

"מאחר שבתקופתו של נשיא ארה"ב הקודם, ג'ורג' בוש, יצאה הוראה לפיה דיבידנד המתקבל בידי אזרח אמריקני מחברות מסוימות ביניהן חברות ישראליות זכאי לשיעור מס מופחת של 15% במקום עד 35%, אם אותו תושב ישראלי שילם בישראל 25%, הוא לא היה חייב כלל במס בארה"ב.

 

"עם זאת, אם בסוף 2010 ממשל אובמה לא יאריך את תוקפה של הוראה זו, אותו אדם יידרש לשלם בארה"ב מס בשיעור של 10% (השלמה ל-35%) בנוסף על ה-25% שכבר שילם בישראל. במקרים מסוימים בהם לא שולם מס בישראל (למשל בשל פטור לתושב חוזר), יהיה עליו לשלם בארה"ב מס בשיעור של עד 35%".

 

תחום נוסף שבו יש יתרון לישראלים על פני בעלי אזרחות אמריקנים, הוא תחום המס על ירושות ומתנות. "נכסים כמו נדל"ן בארה"ב ומניות של חברה אמריקנית חייבים במס כשמעניקים אותה במתנה, בשיעורים גבוהים, של 40%-50% וכך גם לגבי עזבונו של אדם שנפטר", מסביר עו"ד כליף, "בישראל, לעומת זאת, ככלל אין מס על ירושה ומתנה ובנוסף לא חייבים לדווח על חשבונות בנק בחו"ל, אלא אם כן מדובר בחשבונות בחו"ל בהם מופקדים כספים בסכום שמעל כ-1.6 מיליון שקלים".

 

כללים חדשים למניעת העברת מתנות כדי לחמוק מתשלום

עם זאת, לדברי עו"ד ציון לוי מפרימת עו"ד האמריקנית Womble Carlyle Sandridge & Rice, PLLC המתמחה במיסוי אמריקני, גם ויתור על האזרחות עדיין אינו מנתק באופן מיידי את הקשר בין הנישום לארה"ב. 

 

לדבריו, בעבר, במקרה שאדם היה מוותר על אזרחותו ובתנאים מסויימים היו חלים עליו כללי מס אלטרנטיביים למשך 10 שנים ממועד הוויתור על האזרחות ("expatriation"). עו"ד ציון לוי מדגיש, עם זאת, כי כללים חדשים שנכנסו לתוקף בשנת 2008 מצמצמים כמעט לחלוטין את הטבות המס שהיו יכולות לצמוח בעקבות הוויתור על האזרחות.

 

"ב-17.6.08 נכנסו לתוקף כללים חדשים לגבי אלו המוותרים על אזרחותם. הכללים החדשים מתייחסים לא רק לאזרח אמריקני שמוותר על אזרחותו אלא גם לגבי תושבי ארה"ב המחזיקים גרין קארד במשך 8 שנים, מתוך 15 השנים האחרונות למועד הויתור.

 

"על פי הכללים, מי שעונה על תנאים טכניים מסוימים הקבועים בחוק, רואים את נכסיו כאילו נמכרו יום לפני הוויתור והוא חייב במס פדראלי על רווחים מעל סכום מסוים הקבוע בחוק. ברגע העזיבה יוטל עליו "מס יציאה" על כל רווחי ההון מהנכסים (על בסיס כלל עולמי) ועל הכנסות דחויות. ניתן לדחות את תשלום המס למועד המימוש (אם ימכור את נכסיו בפועל) אם כי יש לקחת בחשבון שרשויות המס האמריקניות לא יאפשרו להתחמק מתשלומו או להפחיתו ע"י שימוש באמנות מס.

 

"כמו כן הכללים קובעים כללים חדשים למיסוי העברת נכסים (transfer tax) המוטלים על כל תושב ארה"ב או אזרח ארה"ב המקבל מתנות או עיזבון מאותו יחיד המוותר על אזרחותו, שסכומן עולה על 13,000 דולר בשנה, למשך כל זמן בעתיד (שיעור המס הינו 45%). כלל זה נועד למנוע מאזרחים אמריקנים להעביר נכסים כמתנות לאחר שוויתרו על אזרחותם, במטרה להתחמק מתשלום".

 

תכנון מס מתוחכם של בעלי ההון

לטענת עו"ד מנטל, "התופעה הזו תמיד היתה רווחת בקרב אמריקנים בעלי הון רב, שעוזבים את ארצם ועוברים למדינות אחרות בהן חבויות המס הון פחותות יותר".

 

עד כמה רואים התגברות של התופעה בתקופה האחרונה?

 

"מלקוחות שפנו אלינו אנו מבינים שתופעה זו גוברת בקרב ישראלים בעלי אזרחות אמריקנית: גם בגלל השינויים הצפויים בעקבות ממשל אובמה, וגם מאחר ובתקופה האחרונה מתקבל הרושם שרשויות המס בארה"ב מתמקדות ביתר שאת באכיפת חבויות הדיווח ותשלום מס בנוגע לנכסים וחשבונות בחו"ל של אמריקנים. מגמה זו באה לידי ביטוי בין היתר בדרישתם מבנקים בעולם לקבל שמות של אזרחים אמריקנים בעלי חשבונות בנק.

 

"כיום בנקים בכל העולם, לרבות בישראל אינם ששים לפתוח חשבונות בנק לאזרחים אמריקנים. הבנקים אינם מעוניינים להיות בחשיפה כלשהי מול ארה"ב".

 

יש לכם הערכה בכמה אנשים מדובר?

 

"זו לא תופעה של מאות אלפי אנשים. מספר האנשים שמבקשים לוותר על האזרחות האמריקנית הוא לא רב, לעומת אלה שרוצים לקבל אזרחות אמריקנית. אבל נראה שהתופעה הולכת וגדלה.  

 

"כמובן שיש פה מניע כספי גרידא - כדי לחסוך במסים. יש אנשים שחיים שם ומחליטים לעזוב רק מטעמי מס. הם צברו כבר הון רב, ולא רוצים להיות חשופים למסים גבוהים כמו מס העיזבון ומס מתנות. מדובר בסכומים גבוהים מאד של עד 50% משווי הנכסים שלהם.

 

"אנשים שעוזבים את ארה"ב מתכננים את המס בצורה כזו שלא ישלמו מס במקום בו הם גרים, ולמרות זאת לכאורה הם עדיין חייבים מס לרשויות האמריקניות. לכן, בשלב מסוים הם מחליטים שהם לא רוצים יותר לשלם מס, כי אין להם זיקה לארה"ב ואין להם שום כוונה לחיות בארה"ב".

 

הכתבה נכתבה בסיוע עו"ד עדי מנטל ממשרד אורי כליף ושות' המתמחה במיסוי בינלאומי בעזרתו של עו"ד ציון לוי מפרימת עו"ד האמריקנית Womble Carlyle Sandridge & Rice, PLLC המתמחה במיסוי אמריקני.

 

 http://www.nytimes.com/2010/04/26/us/26expat.html

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוקי המס בארה"ב חלים גם על אזרח שלא מתגורר במדינה
צילום: AP
עו"ד ציון לוי
עו"ד עדי מנטל
עו"ד אורי כליף
מומלצים