שתף קטע נבחר

תאילנד מתאוששת, הישראלים "בבאסה בלי קניון"

הבשורות האופטימיות מבנגקוק השרו רוגע בעיקר בקרב קרובי המטיילים בארץ, לאחר שהאחרונים המשיכו להיות מוטרדים בעיקר מסגירת מרכזי הקניות. המקומיים מזהירים כי הרוחות עדיין לא נרגעו לגמרי, וחוששים מפני עתיד קודר

רוחות השלום שהחלו שוב לנשב בבנגקוק לאחר שראשי "החולצות האדומות" הודיעו על כניעתם, התקבלו בקרב הישראלים בבירה התאילנדית באותה אדישות שאפיינה אותם במשך כל החודשיים האחרונים, אז לא הצליחו הקרבות שהתחוללו ברחובותיה לפגום בזרם התיירים, חלקם בחרו אף לצאת ליעדם - גם לאחר הכרזת השלטונות על עוצר לילי.

 

רק בשעות האחרונות החלו התושבים המקומיים להתאושש מתקופה ארוכה של אי-שקט, בעוד שגורמים בצבא התאילנדי העריכו כי "יחלפו עוד יום או יומיים עד שהשטח יהיה נקי" מכל אותם כיסי התנגדות שעדיין ניכרים במקצת מאזורי העיר. בהודעה רשמית מטעם הממשלה נמסר על 15 הרוגים וכ-100 פצועים בהיתקלויות בין הצבא למורדים מאז אמש, שבמהלכם הוצתו מאות בנייני ציבור.


נזקי העימותים עדיין ניכרים בכל עבר. המראות בבנגקוק (צילום: AP) 

 

כל אלה, כמו גם האזהרות הרבות שפרסם משרד החוץ בתקופה האחרונה, לא הצליחו להעיב על שלוותם של התיירים מישראל. "די נרגע כאן מאז אתמול, כשהיה פה מצב ממש מטורף. הלחימה די נפסקה, אבל עדיין יש עוצר בערב", סיפר רועי הולנד מחיפה בשיחת טלפון מבנגקוק. "מגג המלון זה נראה די מדליק. העיר פשוט ריקה וכבויה, הכל סגור ואין תנועה - ממש כמו יום כיפור בארץ".

 

הולנד, שיצא לביקור עסקי בתאילנד, הסביר כי למרות הסערה הוא אינו חושש, וכך גם יתר הישראלים שבהם נתקל שם. "כולם מטיילים, מתרחקים ממוקדי הבלגאן ומבלים איפה שמותר.

בתקשורת בארץ הכל נראה הרבה יותר חמור ממה שקורה פה באמת. האמת היא שרגוע כאן, בדיוק כפי שהמצב בישראל תמיד נראה בוער בעיניי העולם".

 

למרות שהתיירות הישראלית לתאילנד לא פסקה לכל אורך תקופת המשבר, הסביר עמרי גדסי, ישראלי השוהה בתאילנד ועובד בסוכנות נסיעות מקומית, כי המבקרים אמנם לא נמנעו מלהגיע למדינה - אך בהחלט ערכו שינוי ביעדי הטיול והשתדלו להדיר רגליהם מאזורי הקרבות.

 

"המהומות הבריחו חלק מהתיירים, ומי שמגיע - מעדיף פשוט לנסוע ישר לאיים. למרות זאת, רוב הישראלים בהחלט רגועים ומי שעזב עשה את זה בעיקר כי העוצר ביאס אותו. עד אז זה לא הפריע למטיילים מישראל שהסתובבו ברחובות הראשיים של בנגקוק, למרות הכל, ולא הרגישו את המצב. הם פשוט התבאסו שאי אפשר היה להגיע לקניונים", סיפר גדסי.

 

עוד הסביר גדסי כי הן ב"חולצות האדומות" והן בקרב כוחות הצבא השתדלו לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בתיירות. "הסתובבתי קצת ביניהם. גם הצבא וגם המורדים ניסו כל הזמן להראות שהכל בסדר. הם אומרים 'שלום, תמשיך להנות, זו בעיה שלנו'".

 

"סימן שאלה גדול מעל העתיד"

אבל דווקא בעיניים מקומיות ולמרות האופטימיות של היממה האחרונה, נאלץ מאיר שמולביץ' לצנן את ההתלהבות וציין כי האלימות במדינה טרם שככה באופן מוחלט. שמולביץ', ישראלי המתגורר בבנגקוק ונשוי למקומית, אמר כי "בצפון-מזרח המדינה עדיין יש מהומות. הרוחות עדיין לא נרגעו, בנגקוק הייתה משותקת במשך שבוע וחצי ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלה. זו לא תאילנד שהגעתי אליה".

 

שמולביץ' סיפר כי למרות כניעת "החולצות האדומות", שוררת ברחובות הבירה התאילנדית אווירה קשה ותחושה כי מוקדם עוד להכריז על חזרה לשגרה. "העוצר בהחלט סייע להשתלט קצת על העניינים, אבל כל הבנקים סגורים עד להודעה חדשה - חלקם נשרפו, כמו משרדי ממשלה רבים. יש חיילים ומחסומים בכל מקום, וצריך לזכור ששלושה מראשי המורדים המובילים עדיין מסתובבים חופשיים".


בנגקוק. השוטרים עדיין פזורים בכל פינת רחוב (צילום: AFP)

 

בשל קירבת ביתו לאחד ממוקדי ההתנגשויות הקשים ביותר בין הצדדים, נאלצו אמש שמולביץ' ובני משפחתו לעזוב את העיר, לטובת מקום מבטחים בבית מלון באזור מרוחק יחסית.

"החשמל נותק ובכל פעם הרעידו פיצוצים את כל הסביבה. נכנסו לאוטו ונסענו כשעה-וחצי עד שמצאנו מקום להיות בו בינתיים. עזבנו את בנקוק בוערת, אבל אפילו בעיירה בה אני נמצא יש עוצר. שוחחתי עם חבריי באזור המהומות והם לא יוצאים מהבית, אפילו מים קשה לקנות".

 

כך או כך, צופה שמולביץ' עתיד קודר באשר לסיכוי שארצו תצליח להשיב את המצב לקדמותו בתקופה הקרובה. "העתיד בעצם נכנס לתוך אותו פתח גדול של חוסר ודאות שנפער. לראשונה המלך כבר לא ממלא תפקיד של גורם מרגיע, ובעיית הפערים הקוטביים בין עשירים לעניים לא זכתה לפתרון. יש סימן שאלה גדול מעל השאלה לאן המדינה הזו הולכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקניונים סגורים, למורת רוחם של הישראלים
צילום: AFP
עלו באש המחאה. בנקים רבים נשרפו
צילום: AFP
מומלצים