שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מתקן הגז בחוף דור: החלופה הימית שוב בתמונה?

איפה הכי טוב להקים את מתקן קליטת הגז הטבעי? ל-ynet נודע כי ההמלצה על האתר שליד חוף דור נמצאה "לוקה בחסר" ויוכנסו בה שינויים והשלמות. הדיון הרשמי בנושא - שתוכנן למחר - נדחה; הגורמים המקצועיים המליצו: לשקול בכל זאת את האפשרות להקים את המתקן על אסדה בים

התסקיר הסביבתי שקבע שהמיקום המתאים ביותר למתקן הגז הטבעי הוא ליד חוף דור לוקה בחסר ודרושים בו שינויים והשלמות – כך נודע ל-ynet. "לדעת המומחים חסרים בתסקיר נושאים חשובים ונדרשות השלמות רבות", אישרה דוברת משרד הפנים.

 

התסקיר הוגש לקראת דיון במועצה הארצית לתיכנון ובנייה. בפגישה מקדימה שנערכה היום (ב') הוחלט לדחות את הדיון הרשמי – שתוכנן למחר – ולהמתין לביצוע ההשלמות והשינויים.

 

המתקן המדובר אמור לקלוט את הגז הטבעי, שיישאב מקידוחי הים "דלית" ו"תמר". התסקיר בחן חמש חלופות להקמת המתקן- כולן ביבשה, סמוך לחוף הים. אפשרות להקים את המתקן על אסדה בלב ים עלתה בעבר בדיונים מקצועיים – אך לא נבחנה עד כה באופן רשמי. בתום הפגישה המקדימה היום המליצו הגורמים המקצועיים במוסדות התיכנון למועצה הארצית לכלול גם את החלופה של האסדה הימית בכל דיון עתידי בנושא מתקן הגז.

 

המשרד להגנת הסביבה לא מרוצה 

את התסקיר, שפרטיו נחשפו כאן לראשונה, הכינו חברת "ברן רביב" וחברת "אפיק" עבור היזמים, בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה. התסקיר קבע שהמיקום המתאים ביותר - מבחינה סביבתית והנדסית - הוא אתר המכונה "דור דרום", קרקע חקלאית השייכת לקיבוץ מעין צבי שבשטחי המועצה האזורית חוף הכרמל.

 

אלא שמרגע שהושלם טענו במשרד להגנת הסביבה כי הם אינם שבעי רצון מהתסקיר ויש בו ליקויים רבים. במשרד אמרו שהתסקיר אינו נותן מענה לסוגיות סביבתיות רבות, ושלא ניתן לקבל על סמך ממצאיו החלטה באשר למיקומו של המתקן.

 

"לדאבוננו התסקיר של היזמים שהובא לעיוננו חלקי ולקוי ואינו מאפשר גיבוש עמדה מושכלת בנוגע למיקום הטוב ביותר למעבר צינור הגז. כך, נושאים מרכזיים כמו הטיפול בחומרים מסוכנים ושמירה על החופים והשטחים הפתוחים, לא מקבלים מענה ראוי בתסקיר", אמרו במשרד.

 

במשרד גיבשו בימים האחרונים את עמדתם הרשמית בנוגע למיקום המועדף עבור מתקן קליטת הגז, ואתמול היא הוגשה למועצה הארצית לתיכנון ובנייה.

 

התושבים: אסדה בים עדיפה על מתקן יבשתי 

ההחלטה לדחות את הדיון, והאפשרות שחלופת האסדה תיבחן בכל זאת, מחזקת במידה רבה את עמדתם של תושבי המועצה האזורית חוף הכרמל המתנגדים להקמת מתקן הגז בסמוך ליישוביהם. בחודשים האחרונים הם מנהלים נגד היוזמה מאבק מתוקשר.

 

התושבים שוללים את מסקנות התסקיר הסביבתי וטוענים שהקמת המתקן באתר "דור דרום" תגרום לזיהום אוויר, רעש, סיכון בטיחותי, פגיעה בנוף ופגיעה אקולוגית בחוף. הם טוענים כי אין להקים כלל את המתקן ביבשה – לא ב"דור דרום" ולא באף אחת מהחלופות הקרובות האחרות, כמו קיסריה או חדרה - אלא בים.

 

ברשות הגז ציינו בעבר כי חלופת האסדה הימית אפשרית, נעשתה במקומות אחרים בעולם, והיא יכולה באופן תיאורטי להיבנות מול חופי חדרה או חוף דור. עם זאת, הקמת אסדה צפויה לעכב את קליטת הגז הטבעי בכשנתיים, לעלות כ-700 מיליון דולר לשנה, ולאלץ את המשק לעשות בינתיים שימוש מוגבר בנפט מזהם לייצור חשמל.

 

האם בכל זאת עדיפה חלופה זאת על פני חלופות יבשתיות? בדיונים מקצועיים שנערכו בעבר ציינו ברשות הגז כי הקמת אסדה בים לא תבטל את הצורך בהקמת מתקן יבשתי משלים - שגודלו עשוי לנוע בין 40 ל-80 דונם. טענה נוספת היא כי אסדה שכזו אינה נחשבת לטובה ביותר מבחינת אמינות אספקת הגז, ולכן ברשות הגז ובמשרד התשתיות התנגדו עד כה לקידומה של חלופה זו.

 

מאבק התושבים נגד הקמת המתקן ב"דור דרום", והעדפת החלופה הימית קיבל לאחרונה חיזוק נוסף. עד כה הובילו את המאבק המועצה האזורית חוף הכרמל, ותושבי זכרון יעקב ופארדיס. לאחרונה הצטרפו למאבק רשויות נוספות - פרדס חנה, חדרה, בנימינה ודלית אל כרמל.

 

אך לא רק התושבים דורשים להקים את המתקן בים: גם ארגוני הסביבה תומכים בחלופה זו. החברה להגנת הטבע, שמייצגת את הארגונים במוסדות התכנון, שלחה מכתב בנושא זה למועצה, ומכתב נוסף היום בו קראה שלא לבטל את הדיון ולהורות באופן רשמי לכלול אותה בתוך הגרסה הבאה של התסקיר הסביבתי. בחברה טוענים כי פסילת חלופת האסדה בים נעשתה על בסיס מידע חלקי בלבד ומציינים כי מול החשש שחלופה זו תגרום לעיכוב בלוח הזמנים, יש לבחון את הפגיעה בשטחים היבשתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח הגז "תמר 1"
צילום: "אלבטרוס"
מומלצים