שתף קטע נבחר

זירת הקניות
צילום: AP

קיצורי הדרך של BP הובילו לדליפת הענק

מסמכים שנחשפו בקונגרס מגלים כי רצון של חברת הנפט BP לחסוך כסף הוא שהוביל כנראה לאסון האקולוגי העצום במפרץ מקסיקו. אנשי החברה קיבלו בימים ובשעות שלפני הפיצוץ שורה של החלטות שנועדו לחסוך בזמן, אך הגדילו את הסיכון לתקלה - שלבסוף אכן קרתה

רצון לחסוך כסף על חשבון בטיחות הוא כנראה מה שהוביל לפיצוץ באסדת קידוח הנפט "דיפווטר הורייזון" ב-20 באפריל, ולדליפת הנפט הגדולה בתולדות ארצות הברית. כך עולה ממסמכים פנימיים של חברת BP שנחשפו בימים האחרונים בדיונים בקונגרס. מיליוני גאלונים של נפט זורמים כבר 57 יום למימי מפרץ מקסיקו ומאמצי BP לעצור אותם מצליחים באופן חלקי בלבד.  

 

המסמכים, שהושגו במסגרת החקירה הפלילית שמנהל ה-FBI נגד החברה, מתייחסים לתקופה שקדמה להפעלת הקידוח - השבועות, הימים ועד לשעות האחרונות שלפני הפיצוץ הגורלי, שגרם למותם של 11 עובדים.

 

החוקרים גילו, בין היתר, כי חברת BP סבלה מפיגור חמור בלוח הזמנים בפרויקט, ונגרם לה הפסד של מאות אלפי דולרים מדי יום כל עוד הקידוח לא החל בשאיבת הנפט. המענה שנתנו בחברה לבעיה הזו היה, כך מתברר, "קיצורי דרך" בהכנת באר הנפט לשלב השאיבה, בחיזוק הדפנות ובהתקנת אמצעי בטיחות.

 

"פעם אחר פעם, מתברר, BP קיבלה החלטות שהגדילו את הסיכון להתפרצות של נפט מהבאר כדי לחסוך בזמן או בעלויות. אם זה אכן מה שקרה, הרשלנות והאדישות של BP גרמו לנזק עצום במפרץ מקסיקו, לתושבים ולעובדי החברה", כתב ציר הקונגרס הדמוקרטי הנרי וקסמן, בדו"ח שהכין בנושא.

 

"באר משוגעת לגמרי"

מהמסמכים עולה ש-BP החלה לקדוח באתר הקידוח באוקטובר, אך הוריקן "אידה" שפגע באזור בנובמבר גרם נזק לאסדה שהפעילה. BP הביאה לאתר את אסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון" והקידוח התחדש בפברואר. אבל האסדה הזו אמורה הייתה להיות כבר באתר אחר, ונוצר עיכוב של 43 ימים בהפעלת הקידוח הבא, מה שגרם לחברה להפסיק כחצי מיליון דולר בכל יום.

 

על פי המסמכים, BP החלה במירוץ נגד הזמן לסיים את שלב הקידוח, והמהנדסים קיבלו שורה של החלטות שמקצרות את לוח הזמנים.

 

כך למשל, בהכנת הבאר לשלב השאיבה, החברה מתברר בחרה באפשרות הבטוחה פחות מבין שתיים בכל הקשור ליצירת מחסום בפני הגז העולה בצינורות הקידוח. ממסמכים ותכתובות דוא"ל עולה שההחלטה הזו חסכה לחברה 7 עד 10 מיליון דולר (מהסכום הכולל של כ-96 מיליון).

 

בהודעת דוא"ל של עובד החברה לעמיתו, הוא כותב כי צפויים שינויים של הרגע האחרון בתצורת הבאר. "נוכל להתחיל בעוד יומיים או שלושה, אז אנחנו צריכים פתרון מהיר. מצטער על ההודעה ברגע האחרון; הבאר הזו היא 'סיוט' וכולם מתרוצצים", כתב העובד. עובד אחר שהיה מכותב על ההודעה כתב גם הוא: "זו הייתה באר 'משוגעת' לגמרי".

 

"למי איכפת... כנראה שיהיה בסדר"

עוד מתברר ש-BP דחתה המלצה של קבלן משנה באתר, חברת הליברטון, כשהכינה את הציוד לעבודת הבטון שנועדה לסגור את הבאר בעת הצורך. BP דחתה את ההמלצה להשתמש ב-21 "מייצבים" כדי להבטיח שציפוי הבטון יגיע עד לעומק הבאר, והסתפקה בשישה "מייצבים".

 

הודעת דואל של עובד מה-16 באפריל, שישה ימים לפני הפיצוץ, מסבירה את ההחלטה: "יקח 10 שעות להתקין אותם. אני לא אוהב את זה". מאוחר יותר באותו יום, עובד אחר זיהה את הסיכון שבהפחתת מספר המייצבים אך העיר: "למי איכפת. זה כבר בוצע. סוף פסוק. כנראה שיהיה בסדר".

 

עוד מתברר שהחברה החליטה לוותר על ביצוע פעולה שנועדה לבחון את עמידות עבודת הבטון בעומק הבאר לפני תחילת השאיבה. צוות של קבלן משנה שהגיע לאסדה כדי לבצע את העבודה נשלח במסוק מהמקום בבוקר ה-20 באפריל - כ-12 שעות לפני הפיצוץ.

 

עוד התברר ש-BP לא ביצעה תהליך שנועד להזרים בוץ מהקידוח בצנרת במשך 12 שעות לפני תחילת השאיבה, כדי לזהות כיסי גז. כיסי גז אלה הם שגרמו מאוחר יותר לפיצוץ. הגז הדליק עלה במעלה הצינורות ופרץ החוצה דרך מתקן הקידוח.

 

דובר BP שנשאל על המסמכים אמר כי עיקר תשומת הלב של החברה כעת הוא בעצירת הדליפה וניקוי הנפט ממימי המפרץ. "לא יהיה זה ראוי להתייחס למסמכים כל עוד החקירה נמשכת", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנפט הזורם מהבאר
צילום: AFP
נפט על פני המים במפרץ
צילום: AP
מומלצים