שתף קטע נבחר

שוב פרצה בקומת הרמטכ"ל? אקדח שנגנב הוחזר

גורמים בכירים בצה"ל וחוקרי מצ"ח יבדקו אם שוב אירע מחדל ביטחוני בקומה בה שוהה הרמטכ"ל בקריה: חיילת גילתה שהאקדח שגנב המאבטח לואיס מסקוטה הוחזר בדרך מסתורית

התפתחות מפתיעה בפרשת האקדח שנגנב מהמשרד הסמוך ללשכת הרמטכ"ל: כמעט שנה לאחר מעצרו של רב"ט לואיס מסקוטה, שהואשם בין היתר בגניבת האקדח מלשכת מזכירות הפיקוד העליון (מפ"ע) ומכירתו לערבי-ישראלי, "חזר" בדרך מסתורית כלי הנשק לאותו משרד בדיוק בקומה ה-14 בקריה בתל אביב, מטרים ספורים ממקום מושבו של רב אלוף גבי אשכנזי. מסקוטה, שנמצא במעצר, הוזעק לחקירה אך הכחיש כל מעורבות בעניין. מצ"ח חוקרת.

 

פרשת מעצרו של המאבטח מסקוטה נחשפה לראשונה ב-ynet בקיץ 2009, במרכזה גניבת שני רובים מחיילים, אקדח עתיק וצילום כרטיס האשראי של רא"ל אשכנזי. האקדח נגנב ב-9 ביולי 2009 מחדר שנמצא בין לשכת הרמטכ"ל לסגנו. מי שעובר בו חייב לעבור דרך הלובי המשותף לשני הקצינים הבכירים, שם נמצאים דרך קבע מאבטחי הרמטכ"ל. מאז פרשת מסקוטה שונו וחודדו הרגלי האבטחה במקום.

 

מי שהחזיר את האקדח והניח אותו במקום, עלה לקומה ה-14 בבניין המטכ"ל, עבר דרך הלובי (דרכו נכנסים ללשכות הרמטכ"ל וסגנו כל בכירי צה"ל ואורחיהם), ומשם ללשכת מפ"ע. זאת אמנם מופרדת ממשרדו של רא"ל אשכנזי, אך בהחלט הדבר מעורר שאלות: האם מדובר באדם שיש לו גישה קבועה למקום או לחילופין מי שניצל פרצה באבטחה, ובעיקר כיצד הגיע האקדח הגנוב לידיו ומדוע השיב אותו לבעליו?

 

האקדח "לא עבד" - והוחזר

במאי האחרון הוגש בבית הדין הצבאי ביפו כתב אישום מתוקן נגד מסקוטה, לאחר שהצדדים הגיעו להסדר ביניהם לגבי סעיפי האישום. בעניין האקדח, הואשם החייל בניסיון לגניבת נשק ונקבע כי מדובר ב"אקדח תופי... מתקופת מלחמת האזרחים האמריקאית... אשר נמסר לרא"ל אשכנזי כתשורה מנציג צבא זר". בהמשך נטען כי מסקוטה צילם את האקדח באמצעות מכשיר הטלפון הנייד שלו והעביר את התמונה לערבי-ישראלי במטרה להציע לו אותו למכירה.

 

האזרח, ראכז שלאביה, הביע התעניינות וביקש ממסקוטה להביא לו את הסחורה תמורתה יקבל סך 4,000 שקל. כבר למחרת הופיע מסוקטה במרכול בכפר סבא בו עובד שלאביה וקיבל תמורתו את הכסף. מקץ מספר ימים גילה הרוכש כי האקדח "לא עבד" וביטל את העסקה. נקבע ביניהם כי הסכום ששולם בעד האקדח העתיק, ינוכה מהתשלום שיינתן למסקוטה בגין רובה שגנב, תוך תקיפה אלימה של חייל. במקום הסכום המקורי בעד הרובה בסך 6,200 שקל, קיבל מסקוטה רק 2,200 שקל בעסקה זו.

 

מסקוטה לא ידע לספר לאחר מעצרו מה עלה בגורל האקדח. "הוא נשאר אצל הקונה, לא היה לי מה לעשות איתו", אמר לחוקרים. בתום סדרת דיונים בין התביעה הצבאית בראשות סא"ל שרון זגגי-פנחס לסנגוריו של החייל, עו"ד עידן פסח ובני קוזניץ, הושגה הסכמה לפיה האקדח לא היה שמיש לירי ולכן הוקל סעיף האישום מהוצאת נשק לניסיון בלבד, כך גם לגבי המכירה.

 

הגילוי הדרמטי נחשף לפני כעשרה ימים עם מציאתו של האקדח.

בירור ובדיקה קצרה אימתו כי אכן מדובר באותו כלי נשק גנוב. התביעה הצבאית הורתה לחוקרים לזמן בבהילות לחקירה את מסקוטה, הנמצא בכלא רימונים של שירות בתי הסוהר. הוא טען כי הופתע למשמע הדברים ואינו יודע כיצד שב הנשק למקומו וציין כי אינו קשור לכך בשום אופן. בעקבות האירוע, ביקשה התביעה מבית הדין לדחות דיון שהיה אמור להתקיים לפני מספר ימים בתיק בשל "התפתחויות משמעותיות".

 

לפי שעה לא ברור כיצד מציאת האקדח תשפיע על המשך משפטו של מסקוטה בסעיפים הנוגעים לעניין ובעיקר נותרה עדיין התעלומה הגדולה מי עומד מאחורי המעשה. במקביל נראה כי מי שאמון על האבטחה בלשכה החשובה ביותר בבניין צה"ל קריה - צריך שוב לבדוק את עצמו. סנגוריו, עו"ד פסח וקוזניץ, מסרו בתגובה כי האירוע מוכיח את טענתם לפיה מרשם הופעל על-ידי גורמים עבריינים שלחצו עליו. "צר לנו שגורמי החקירה מתעלמים מכך, אבל החזרת האקדח מוכיחה זאת", ציינו. התביעה הודיעה היום כי יוטל חיסיון בחתימת שר הביטחון על פרטי החקירה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסקוטה. איך האקדח חזר?
צילום: מיכאל קרמר
אשכנזי. מתנה ממדינה זרה
צילום: ששון תירם
עו"ד קוזניץ
צילום: army.co.il
מומלצים