שתף קטע נבחר

האם שחקני כדורגל גבוהים עושים יותר עבירות?

לא תמיד משתלם להיות גבוה: מחקר מגלה כי שופטים נוהגים לשרוק לעבירה דווקא לשחקני כדורגל גבוהים, שעל כתפיהם החסונות תמיד נופלת האשמה. אולי כדאי שיעברו כדורסל?

כל מי שמשחק כדורגל להנאתו או צופה במשחק בטלוויזיה יודע שבמהלך משחק בודד יש עשרות תיקולים בין שחקנים. בהרבה מהתיקולים הללו לא ממש ברור מי המתקל ומי המתוקל ועל השופט להחליט בהרף עין מי אשם ולחובת מי לשרוק.

 

זוהי דילמה טיפוסית בקבלת החלטות, שבה אדם צריך לקבל החלטה במהירות רבה וכשהמידע שלפניו חלקי (אין הילוכים חוזרים בכדורגל). מחקרים שונים מראים על השפעות שונות הפועלות על השופטים בזמן משחק כדורגל.

 

המוניטין של קבוצה למשל משפיע כך שקבוצה הידועה ככסחנית תזכה ליותר שריקות פאולים כנגדה. אם שחקנים מסוימים ביצעו עבירות בשלב מוקדם של המשחק אז סביר שישרקו נגדם יותר גם בהמשך, ולפעמים אפילו הרעש מהקהל או אפילו צבע החולצה משפיעים על קבלת ההחלטות (קבוצה שמשחקת בשחור תקבל יותר שריקות).

 

גברי אלפא

גורם אחר שמחקר חדש רצה לבחון הוא ההשפעה שיש לגובהם של השחקנים על פאולים. פרמטר הגובה משפיע על האופן שבו אנחנו תופסים אנשים ובייחוד גברים. גברים גבוהים נתפסים על ידי נשים כיותר אטרקטיבים, והם נחשבים גם לדומיננטיים יותר ובעלי עוצמה גדולה יותר.

 

חלק מהמשיכה למשהו גדול (או גבוה) מקורו בתהליכים האבולוציוניים. בקרב קופי אדם למשל, זכר האלפא הדומיננטי הוא הפרט הגבוה והחזק ביותר בקבוצה.

 

המחקר הנוכחי רצה לבדוק כיצד התפיסה של גובה משפיעה על ייחוס פאולים לשחקנים. לשם כך נעשו שני מחקרים, האחד ניסויי והשני מתאמי.

 

במחקר הראשון בחנו החוקרים משחקים מהליגה הגרמנית (הבונדסליגה) ומליגת האלופות ששוחקו בין השנים 2000-2007 (7 עונות בסך הכל), כמו גם את שלושת המונדיאלים האחרונים.

 

החוקרים לא צפו במשחקים עצמם אלא השתמשו במאגר מידע ענקי שקיים לצרכים מסחריים ושתיעד את כל משחקי הכדורגל הנ”ל. המאגר הזה כולל מידע לגבי כל הפאולים שבוצעו באותם משחקים, כולל השחקנים שהיו מעורבים בהם. בסך הכל מדובר בקרוב ל-130 אלף פאולים!

 

שחקנים גבוהים – עבריינים!

התוצאות הראו בבירור: שחקנים גבוהים ביצעו יותר עבירות משחקנים נמוכים. זה היה נכון לכל העונות ובכל התחרויות. האם יכול שהתוצאות נבעו מכך ששחקנים גבוהים הם שחקני הגנה לרוב, ולכן מעורבים באופן טבעי ביותר עבירות?

 

כדי לבחון את הנושא נבדק האם דפוס העבירות היה שונה כאשר העבירות בוצעו בין שחקנים באותה עמדה (למשל, קשר המכשיל קשר אחר) או בין עמדות שונות (קשר שתיקל חלוץ). לא נמצא כל הבדל, ולמעשה התברר שקשרים שהינם נמוכים באופן טבעי, מבצעים את עיקר העבירות נגד קשרים אחרים.

 

חיזוק לאפקט הגובה על פאולים התקבל מהממצאים לפיהם ככל שהפרש הגבהים בין השחקנים גבוה יותר, כך שרק השופט ליותר פאולים כנגד השחקן הגבוה.

 

הנתונים במחקר זה התבססו על שריקות בפועל של שופטים, אבל איך אפשר לדעת האם לשופטים יש הטייה כנגד שחקנים גובהים או ששחקנים גבוהים פשוט מבצעים יותר עבירות? האם יכול להיות שבסיטואציות מעורפלות, בהן לא ברור מי האשם באופן חד משמעי, השופטים מעדיפים לשרוק לשחקנים גבוהים?

 

לשם כך נעשו שני ניסויי המשך מקוונים: לנבדקים הוצגו שני שחקני כדורגל שרצו לעבר כדור. השחקנים היו בעלי גובה שונה, ולמשתתפים נאמר שאחד השחקנים נפל בדרכו אל הכדור והם נדרשו לספק את הסיבה לכך.

 

תוצאות הניסויים הראו שהנבדקים תפשו את הגובה של השחקנים בצורה מדויקת (כלומר, השחקן הגבוה באמת נתפס אצל המשתתפים כגבוה מבין השניים) והם גם חשבו שהשחקן הגבוה הוא החזק יותר.

 

הניסויים הראו בבירור שכשחקן נמוך נפל, המשתתפים נטו לייחס זאת לפאול מצד השחקן הגבוה (חשוב לזכור שבפועל לא בוצעה כל עבירה ולכן כל ייחוס של עבירה לשחקן היא פרי דמיון הנבדק בלבד).

 

כשהשחקן הגבוה נפל, המשתתפים בניסוי נטו לומר שהוא פשוט "צלל" ושלא נעשתה עליו שום עבירה. הסבר אחר היה שהוא נפל במקרה. כלומר, יש כנראה נטייה לייחס לשחקנים גבוהים פאולים, גם אם הם לא עשו אותם. מי אמר שקל להיות שחקן כדורגל גבוה?

 

המאמר התפרסם בבלוג  של ד"ר גיל גרינגרוז, אנתרופולוג אבולוציוני המלמד באוניברסיטת ניו-מקסיקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדורגל: משחק לגבוהים?
צילום: רויטרס
מומלצים