שתף קטע נבחר

מנהיג נולד? ההחלטה האמיצה והחכמה של אובמה

בעיצומה של תקופה קשה, הצליח הנשיא, עם פיטורי מפקד המערכה באפגניסטן והחלפתו בגנרל פטריוס, לקצור רווחים בכל החזיתות. פטריוס, שלמעשה נסוג בתפקיד ומחליף את בן טיפוחיו מקריסטל, יכל לסרב - אבל קיבל על עצמו את המשימה, וחדל באחת להיות יריב פוטנציאלי של אובמה בבחירות 2012

זה היה רגע מכונן בקריירה הנשיאותית של ברק אובמה - והוא צלח את מבחן המנהיגות בהצלחה. ההחלטה שלו לפטר את מפקד המלחמה באפגניסטן, גנרל סטנלי מקריסטל, ולהחליפו בגנרל דייויד פטריוס, היא החלטה נכונה, אמיצה וחכמה, שיש בה, מלבד הסדר שעשה בצבא והשלטת דרכו על המערכה באפגניסטן, גם דיבידנדים פוליטיים משמעותיים: היא מקובלת על הציבור וגם על הרפובליקנים, היא מרחיקה את פטריוס מעמדת יריב פוטנציאלי בבחירות לנשיאות ב-2012, והיא מעניקה לציבור האמריקני תחושה שהנה, סוף סוף, מנהיג נולד.

 

"כל האופציות על השולחן", אמר אתמול (יום ד') דובר הבית הלבן רוברט גיבס, לפני הפגישה הגורלית עם מקריסטל, כאילו השיב עוד פעם לשאלה אם יש אופציה לתקיפה צבאית באיראן. אלא שהפעם מדובר באפגניסטן. יותר נכון במפקד המערכה שם, וגנרל רב תהילה שפתח את הפה והשתלח בנשיא ובבכירי ממשלו, בראיון ל"רולינג סטון".


פטריוס, אובמה וביידן, אתמול בבית הלבן (צילום: רויטרס)

 

פרשת הציטוטים המביכים של מקריסטל ואנשיו על אובמה, על סגן הנשיא ג'ו ביידן, על היועץ לביטחון לאומי ג'יימס ג'ונס, על השליח המיוחד ריצ'רד הולברוק ועל השגריר באפגניסטן קרל איקנברי, נפלה על אובמה בתקופה קשה במיוחד, כשבקרב הציבור גוברת התחושה שהנשיא שלהם הוא פרופסור באוניברסיטה ונואם מוכשר, שלא עמד עדיין במבחן מנהיגות. אובמה איבד את אמון הציבור על רקע הטיפול המהוסס באסון האקולוגי במפרץ מקסיקו, והמנהיגות שלו עמדה ביממה האחרונה למבחן האולטימטיבי עם התפוצצות פרשת מקריסטל.

 

התגובה של אובמה הייתה מהירה וחדה כתער. מקריסטל, שהיה מפקד נערץ של הכוחות המיוחדים - סיירת מטכ"ל של האמריקנים - זומן בבהילות לוושינגטון, שעות לאחר שפרצה הפרשה, ויצא מהבית הלבן עם הזנב בין הרגליים. אובמה לימד אותו ואת כל שרשרת הפיקוד בצבאות ארה"ב, מיהו המפקד העליון שלהם, שהדמוקרטיה האמריקנית מחייבת אותם לציית לו.

 

המשכיות לאסטרטגיה של אובמה באפגניסטן

השאלה העיקרית שנשאלה בתקשורת האמריקנית ביממה האחרונה הייתה: האם אובמה יכול להרשות לעצמו לוותר בשלב כל כך רגיש של המלחמה באפגניסטן על מפקד המערכה? הפתרון של אובמה היה מבריק: הוא זימן אליו את הגנרל פטריוס, והטיל עליו את המשימה.


חיילים אמריקנים באפגניסטן. פטריוס מכיר את הזירה היטב (צילום: AFP)

 

פטריוס מונה לפני שנה וחצי לתפקידו הנוכחי, מפקד "פיקוד המרכז" האמריקני (CENT-COM) האחראי על המזרח התיכון ודרום אסיה (ובכלל זה גם איראן, פקיסטן ואפגניסטן). לפני כן שימש כמפקד הכוחות בעיראק, ובתפקיד זה, נחשב לאיש שהצליח "להציל" את המלחמה בעיראק, לאחר שפיתח אסטרטגיה של אימון כוחות מקומיים והכשרתם, במקביל לכיבוש שטחים מהמורדים, והחלפת הכוחות האמריקניים בהדרגה בכוחות מקומיים מאומנים.

 

ההצלחה של פטריוס הביאה לו קידום ואת המינוי למפקד "סנטקום" - והוא זה שמינה למפקד באפגניסטן את מקריסטל, שהיה בן טיפוחיו. הוא מכיר היטב את הזירה, ומיומן במיוחד בחלק הדיפלומטי, מול ההנהגה באפגניסטן ובמדינות השכנות. הסכמתו לפקד על המערכה באפגניסטן, שעליה היה אחראי עד כה "מגבוה", היא למעשה נסיגה בתפקיד - אבל פטריוס, שיכול היה לסרב, קיבל על עצמו את התפקיד. בכך הבטיח אובמה המשכיות באסטרטגיה שלו באפגניסטן, עם הגנרל המוערך והמקובל על הציבור האמריקני.


הכתבה ב"רולינג סטון" שסיבכה את מקריסטל (צילום: AP)

 

מקריסטל ידע שהגיע לסוף הדרך עם הראיון המטופש שלו, וכבר במטוס בדרך לוושינגטון הציע את התפטרותו והעביר את הכדור לאובמה. מבחינת הנשיא זה היה עניין של אגו, אבל גם עניין מעשי: כיצד יוכל להמשיך לתת אמון במפקד המערכה שמזלזל בו? כיצד יוכל גנרל מקריסטל להמשיך לעבוד יום יום בתיאום עם היועץ לביטחון לאומי, עם השליח המיוחד ועם השגריר באפגניסטן, אחרי שהתפרסמו ההשמצות? ושאלת השאלות: כיצד יגיב גנרל מקריסטל על רצונו של אובמה להתחיל להסיג כוחות מאפגניסטן בשנה הבאה, שעה שהוא עצמו רמז על רצונו בתוספת של עוד חיילים? לא הייתה לו ברירה.

 

"הצגה החלטית של מנהיגות מצד המפקד העליון"

אובמה קצר רווחים גם במישור הפוליטי: הוא חתך, וזכה לתמיכה פוליטית גם מצד הרפובליקנים. "יש לנו אמון בהשפעה החיובית של מנהיגותו של גנרל פטריוס", אמר המועמד לנשיאות לשעבר, הסנאטור ג'ון מקיין. הסנאטור גלינדזי גרהם הוסיף: "יש קווים אדומים שהצבא אינו רשאי לחצות אותם. דייויד פטריוס הוא התקווה הטובה ביותר שלנו". הסנאטור ג'ו ליברמן הגדיר את המהלך "הצגה החלטית של מנהיגות מצד המפקד העליון".

 

המלחמה באפגיסטן, הנמשכת כבר שמונה שנים, היא הארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית - יותר ממלחמת וייטנאם. לנוכח מספרי ההרוגים האמריקנים וחיילי נאט"ו בחודשים האחרונים, נשמעות בארה"ב ובאירופה קולות גוברים הטוענים שאי אפשר לבנות את אפגניסטן, ומוטב להסתלק משם בהקדם.

 

מקורבים של מקריסטל טענו אמש שכל העניין יצא מפרופורציה. בכל מקום אנשים מדברים ומרכלים, והטעות של מקריסטל היתה שהוא איפשר לעיתונאי להסתובב חופשי זמן רב איתו ועם עוזריו, שעה שהמתינו לטיסה מפריז שהתעכבה בגלל ענן האפר האיסלנדי שכיסה את שמי אירופה. הם אולי מקצוענים בשדה הקרב, אבל בתקשורת הם התגלו כחובבנים עלובים. הם אפילו לא יכלו לטעון שדבריהם הוצאו מהקשרם, כמקובל במקרים כאלה. הם דיברו חופשי, בלי פילטרים, ונפלו בלא קרב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פתרון מבריק. אובמה
צילום: AP
האיש ש"הציל" את המלחמה בעיראק. פטריוס
צילום: רויטרס
נפל ללא קרב. מקריסטל
צילום: AFP
מומלצים