שתף קטע נבחר

תוספי מזון: יעילים גם לטיפול בכאבים כרוניים

1 מכל 6 ישראלים סובל מכאב כרוני, כאב שנמשך לפחות 3 חודשים ולעיתים אינו חולף כלל. מחקרים שנערכו לאחרונה הוכיחו כי תזונה נכונה ותוספי מזון יכולים להפחית את הכאבים הכרוניים במידה ניכרת ואפילו להחליף באופן חלקי את הטיפול התרופתי. הדיאטנית האינטגרטיבית עדי לוי-צ'ולקמן מסבירה כיצד זה עובד ואילו ויטמינים מתאימים לכל סוג של כאב

כאב, על כך כולם מסכימים, הוא תחושה לא נעימה. אצל רובנו הכאב הוא לרוב כאב חד (אקוטי), כלומר נקודתי וזמני שמטרתו (הטובה, יש לציין) היא להבהיר לנו כי יש בגוף אזור פגוע הזקוק לטיפול דחוף. אך ישנם גם כאלו שהכאב מלווה אותם לאורך תקופות ארוכות, ואז הוא מוגדר "כאב כרוני".

 

כאב כרוני הוא כאב שנמשך לפחות שלושה חודשים, ולעיתים הוא אינו חולף גם לאחר שנים. בניגוד לכאב החד, הכאב הכרוני עלול לפגוע בגופו של החולה ובתפקודו היומיומי (כשישית מהסובלים מכאב כרוני, למשל, סובלים גם מדיכאון).

 

השיעור הממוצע של הסובלים מכאב כרוני עולה עם הגיל ואחד מכל שישה ישראלים בני 18 ומעלה סובל ממנו. נשים, יש לציין, סובלות מכאבים כרוניים יותר מגברים (הן מהוות כשני שלישים מהסובלים מכאבים כרוניים) והכאב השכיח ביותר הוא בגב התחתון.

 

כאב כרוני מופיע מסיבות שונות, שחלקן קשות לאבחון. עם זאת, לעיתים מקורו במחלה, כמו אוסטיאופורוזיס, דלקת פרקים, פיברומיאלגיה או סוכרת. ריפוי מחלות אלה הוא תהליך ארוך, שבמהלכו סובל החולה מכאבים. לכן, במקביל לטיפול במחלה עצמה יש לטפל גם בכאב, בניסיון לשכך אותו ולהרגיעו.

 

כיום מקובל להתייחס לכאב הכרוני, ללא קשר למקורו, כאל מחלה העומדת בפני עצמה. הטיפול במחלה זו מוגדר כטיפול תומך (פליאטיבי), שהוא תחום התמחות נפרד ורב תחומי בלימודי הרפואה.

 

מה הקשר בין תזונה נכונה לכאב?

כיום נוהגים לטפל בכאב הכרוני באמצעות מגוון רחב של תרופות. אך לטיפול זה כמה חסרונות. החסרון הראשון הוא שהתרופות אמנם מפחיתות את הכאב, אך מדובר בהפחתה זמנית בלבד, מבלי לרפא את המקור שלו. החסרון השני הוא שכמה מהתרופות עלולות לגרום להתמכרות. 

 

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הוכיחו כי ניתן לצמצם את כמות התרופות, ולעיתים אף לוותר עליהן כליל, אם משלבים בטיפול תוספי מזון ומקפידים על תזונה נכונה. רבים מאתנו סופגים מהסביבה מדי יום רעלים כמו עשן סיגריות, זיהום אוויר, שאריות חומרי ניקוי, חומרי הדברה וכן חומרים כימיים. כל אלה מביאים להצטברות של חומצות חריפות בגוף, היכולות להסב נזק רב לתאים ולרקמות.

 

הגוף אמנם מצויד במנגנונים משוכללים, המסוגלים לנטרל את החומצות הללו ולהיפטר מהן, אך אלה תלויים בנוכחותם של מרכיבי תזונה חיוניים. כאן נכנס לתמונה מאפיין נוסף של החיים המודרניים: התזונה שלנו מתבססת פעמים רבות על חטיפים, ממתקים ומשקאות קלים. תזונה שכזו אינה מספקת לגוף את החומרים החיוניים הדרושים לו לנטרול הרעלים ופינוים – ובמקביל גם מעמיסה עליו רעלים נוספים, בדמות חומרים משמרים, חומרי טעם וריח סינתטיים ועודפי מלח וסוכר. כתוצאה מכך עולה רמת החומצה בדם, ונוצרת עקה (מצוקה) ברקמות השונות. העקה מקשה על התאים לתפקד, ובעקבותיה מתחילים תהליכים דלקתיים ותהליכי חמצון, המתבטאים בכאב ואף מגבירים כאב קיים, שהופך עם הזמן לכרוני.

 

כאמור, התזונה יכולה להשפיע על התפתחות מחלות בכלל, ועל כאבים כרוניים בפרט. היא עושה זאת באמצעות שני מנגנונים. מצד אחד, חוסר במרכיבים תזונתיים חיוניים עלול לסייע להופעת כאב כרוני או להחמיר כאב קיים. מצד שני, כאב כרוני יכול להחמיר או להיווצר עקב עודף רעלנים בגוף, שמקורם במזון מעובד.

 

משרד הבריאות ממליץ על תזונה שעקרונותיה מודגמים בפירמידת המזון. תזונה זו מבוססת על שלוש עד שש ארוחות מאוזנות ביום, הכוללות דגנים מלאים, ירקות חיים ומבושלים, פירות בצבעים שונים, מוצרי חלב דלי שומן, דגים, קטניות, עופות, בשר בקר דל שומן, זרעים חיים ושמנים איכותיים מן הצומח. לצד אלה יש להרבות בשתייה של מים ותה צמחים. התזונה המומלצת יכולה להביא להקלה בכאבים כרוניים בזכות שפע המרכיבים החיוניים שבה, אשר דרושים לחילוף החומרים התקין של הגוף – ובמקביל היא מחליפה את הצריכה של מזונות מזיקים ומעובדים.


נשים סובלות מכאבים כרוניים יותר מגברים (צילום: Index open)

 

המחקרים בדקו: האם יש קשר בין תוספי מזון לכאב?

בשנים האחרונות ניסו כמה קבוצות מחקר בעולם לבדוק את הקשר בין תוספי מזון לבין כאבים כרוניים מסוגים שונים. ההשערה שיתר חומציות בדם תורמת לכאבים כרוניים נבדקה באמצעות טיפול במינרלים סותרי חומצה. ההשערה שתהליכי חמצון מוגברים (עקה חמצונית) מחריפים כאבים דלקתיים כרוניים נבדקה באמצעות שימוש במגוון ויטמינים נוגדי חמצון - בנפרד ובשילובים שונים. נבדקו גם מנגנונים אפשריים נוספים לקשר שבין מרכיבי מזון מסוימים לבין כאבים כרוניים שונים.

 

הנה כמה מהמחקרים הבולטים שנערכו בתחום:

 

  • מינרלים נגד כאבי גב

ב-2001 התפרסם מחקר שנערך בגרמניה בהשתתפות 82 גברים ונשים שסבלו מכאב כרוני בגב התחתון. במשך ארבעה שבועות קיבלו המשתתפים בניסוי מנות יומיות של תכשיר מינרלים משולב בשם BASICA, שלו השפעה סותרת חומצה. התכשיר כולל סידן, אשלגן, נתרן, מגנזיום וכמויות זעירות של יסודות אחרים.

 

התוצאות היו מרשימות: כל המטופלים סיימו את המחקר, ולא נצפו תופעות לוואי כלשהן. 93% מהמטופלים דיווחו על שיפור במצבם, ועוצמת כאב הגב התחתון שממנו הם סבלו פחתה בממוצע ב-53%. המוגבלות הממוצעת בתנועה פחתה ב-49%, וההפרעה הפיזיקלית הממוצעת פחתה ב-30%. כמו כן נרשמה ירידה קלה בחומציות הממוצעת של הדם, יחד עם עלייה ביכולת הדם לסתור חומצה. בקרב יותר מ-90% מהמשתתפים נרשמה ירידה במידת השימוש בתרופות משככות כאבים.

 

החוקרים הסיקו שההפרעה באיזון בין חומצה לבסיס בגוף אכן תורמת לחומרת כאבי הגב התחתון, וכי תוספת פשוטה של מינרלים יוצרי בסיס מצליחה להפחית את הכאב הכרוני באופן משמעותי.

 

  • ויטמינים נגד כאבים דלקתיים

ב-2006 פירסמו חוקרים מאנגליה מחקר שבחן את השפעתו של תכשיר המכיל ויטמינים נוגדי חמצון על כאבי בטן כרוניים הנובעים מדלקת בלבלב (פנקריאטיטיס כרונית). התכשיר, ANTOX, מכיל שילוב של סלניום, ויטמין C, ויטמין E, בטאקרוטן ומתיונין. כל אחד מ-36 המשתתפים במחקר קיבל את התכשיר ארבע פעמים ביום במשך 10 שבועות.

 

רוב המטופלים סבלו מהתמכרות לאלכוהול ולתרופות נוגדות כאב שונות, והחוקרים העריכו מראש כי רבים מהם יתקשו להתמיד בניסוי. למרות זאת, 19 נבדקים סיימו את כל תקופת המחקר. שניים מהם דיווחו על בחילה בזמן השימוש בתכשיר, שככל הנראה נגרמה בגלל המתיונין, שהיא חומצת אמינו המכילה גופרית. כל האחרים לא סבלו מתופעות לוואי, ודיווחו על שיפור בשמונה מתוך תשעת מדדי איכות חיים שנבדקו, כשבשישה מהם היה השיפור מובהק. השיפור הבולט ביותר היה ברמת הכאב, בתפקוד הפיזי, בתפקוד החברתי ובתפישת הבריאות הכללית.

 

בזמן השימוש בתכשיר עלה אצל המשתתפים בניסוי ריכוז נוגדי החמצון בפלסמה, אך חמישה שבועות לאחר הפסקת השימוש בתכשיר חזר הריכוז לרמתו הבסיסית. מסקנת המחקר היתה שעקה חמצונית היא אחד הגורמים החשובים בהתפתחות דלקת כרונית בלבלב וכי הטיפול בנוגדי חמצון משולבים מצליח להוריד את הכאב, להפחית את השימוש בתרופות נוגדות כאבים, להפחית את הנזק החמצוני ללבלב, למנוע סיכונים וסיבוכים הקשורים בניתוחי לבלב ואף לשמר את רקמת הלבלב הבריאה שנותרה בחולים. את כל זה עושה הטיפול ללא רעילות וללא תופעות לוואי משמעותיות.

 

  • נוגדי חמצון נגד כאבים עצביים

מחקר נוסף, שהתפרסם ב-2006, בדק את השפעתם של מינונים שונים של חומצה אלפא ליפואית, שהיא נוגד חמצון חזק, על כאבים עצביים כרוניים. במחקר השתתפו 181 חולי סוכרת (פולינאורופתיה סוכרתית) ברוסיה, בגרמניה ובישראל. המטופלים חולקו לארבע קבוצות, שכל אחת מהן קיבלה במשך חמישה שבועות טיפול אחר.

 

הקבוצה הראשונה טופלה במינון של 600 מ”ג חומצה אלפא ליפואית ביום, השנייה ב-1200 מ”ג, השלישית ב-1800 מ"ג והרביעית בתכשיר דמה (פלצבו). בכל הקבוצות שטופלו בחומצה האלפא ליפואית נצפתה ירידה מובהקת בסימפטומים הנאורופתיים ובמדדי הכאב, לעומת הטיפול בפלצבו. כעבור חמישה שבועות השתוותה הירידה בעוצמת הכאב בכל הקבוצות שטופלו בחומצה, ונרשמה עלייה קלה בשיעור תופעות הלוואי בקרב הקבוצות שקיבלו מינון גבוה יותר. מכך הסיקו החוקרים שמינון של 600 מ"ג ביום הוא אופטימלי. מחקר זה חיזק את ההשערה שעקה חמצונית תורמת לכאבים כרוניים שמקורם בדלקת.

 

  • ויטמין B נגד כאבי גב

בשנים 1988 עד 1990 התפרסמו בגרמניה שלושה מחקרים קליניים, שהשוו בין טיפול בכאבי גב תחתון וסיאטיקה באמצעות התרופה וולטרן בלבד לבין טיפול בכאבים באמצעות השילוב של וולטרן עם תכשיר ויטמינים מקבוצה B (התכשיר כלל ויטמין B6, B1 ו-B12). 

 

בשלושת המחקרים התקבלו תוצאות דומות. בקבוצות שטופלו בשילוב של התרופה והוויטמינים משך זמן ההתאוששות מהכאבים התקצר פי שניים בקרוב, לעומת הקבוצות שטופלו בתרופה בלבד. החוקרים הגיעו למסקנה כי השימוש בוויטמינים מביא לחיסכון בכאב, חיסכון בתרופות וחיסכון בתופעות הלוואי ובסיבוכים של הטיפול התרופתי הכרוני.

 

בשנת 2000 פורסם מחקר איטלקי, שהתבסס על הצלחתם של שלושת המחקרים הגרמניים, ונמשך שבועיים. המשתתפים במחקר, שגילם הממוצע היה 50, סבלו מכאבי גב תחתון כרוניים במשך חצי שנה עד חמש שנים. הם דיווחו על כאב בעוצמה של יותר מ-60 (בסקלה של 0 עד 100), ולא היו מועמדים לטיפול באמצעות ניתוח.

 

המשתתפים חולקו לשתי קבוצות. הראשונה קיבלה בכל יום זריקה שהכילה 1,000 מ"ג ויטמין B12 ישירות לגב התחתון. השנייה קיבלה זריקת פלצבו. גם מחקר זה הציג תוצאות דומות: הירידה בעוצמת הכאב היתה חדה פי שניים כמעט מזו שבקבוצת הביקורת, וכך גם הירידה במידת המוגבלות בתנועה והירידה במידת השימוש בתרופות משככות כאבים. שוב הודגמה היעילות של השימוש בוויטמין B12 ואושרה בטיחותו - הפעם בטיפול מקומי, ובאוכלוסייה שאינה סובלת מחסר בוויטמין זה.

 

החוקרים המליצו על כך שאמצעי טיפול זה יהיה זמין במרפאות אורתופדיות, מאחר שעלותו נמוכה, ההיענות לו טובה,

יעילותו מוכחת והוא מביא להקטנת השימוש הכרוני בתרופות נוגדות דלקת.

 

למרות המחקרים, האופן אשר בו ויטמינים מקבוצה B משפיעים על כאבים כרוניים לא לגמרי ברור. החוקרים משערים שהשיפור בכאב נובע מכך שרמות גבוהות של B12 מאפשרות עלייה בקצב ייצור החלבונים הדרושים להתחדשות רקמת העצבים.

 

ממשיכים לחקור

בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים נוספים, שהניבו תוצאות מבטיחות. בין השאר, הראו המחקרים כי קו אנזים Q10 מפחית כאבי שרירים במטופלים בתרופות מסוג סטטינים להפחתת כולסטרול. נמצא גם כי ויטמין E מסייע להפחתת קרישיות הדם והדלקתיות בעורקים הכליליים בחולי אנגינה ספסטית, ועוד. נחקרים שמתבצעים בימים אלה ממשיכים להרחיב ולבסס את הידע בנושא, ויקדמו את השימוש בכלים טבעיים אלה לרווחת הציבור.

 

הכותבת היא דיאטנית אינטגרטיבית, מרפאת "מאוחדת" ירושלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאב כרוני בגב התחתון הוא השכיח ביותר
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים