שתף קטע נבחר

פרשת הריגול בארה"ב: הקנדי שנעצר "מת" ב-63'

דיוויד היתפילד הקנדי שכל את אחיו דונלד ב-1963, ולכן נדהם לגלות שאחד העצורים הרוסים בפרשת הריגול שנחשפה בארה"ב השתמש בזהות האח המת. "האם יעצרו אותי בכל פעם שאטוס לחו"ל בגלל שמי?" שאל היתפילד וביקש סיוע מממשלת קנדה

אזרח קנדה טען היום (ד') שאחד העצורים בפרשת המרגלים הרוסים שנחשפה בארצות הברית גנב את זהותו של אחיו הצעיר שמת לפני 47 שנים. ממשלות אירלנד ובריטניה כבר הודיעו כי הן חושדות שהחשודים הרוסים השתמשו בדרכוניהן.

 

פרשת המרגלים מרוסיה - כל העדכונים ב-ynet

 

משרד המשפטים בוושינגטון חשף שלשום את דבר מעצרם של עשרה תושבי ארה"ב בחשד שהיו חלק מרשת ריגול רוסית שפעלה להחדיר אותם לתפקידי מפתח ולאסוף מידע עבור הקרמלין. חשוד נוסף נעצר אתמול בקפריסין בעת שניסה להימלט מהמדינה להונגריה.

 

הבולשת הפדרלית של ארה"ב (FBI) הודיעה שאחד החשודים ניכס את זהותו של דונלד היתפילד, אזרח קנדי שמת ב-1963, שישה שבועות אחרי לידתו. שני חשודים נוספים, שהזדהו בשמות פטרישיה מילס וכריסטופר מטסוס, טענו גם כן שהם קנדים.  


כאן כבר לא גרים בכיף. בית היתפילד ופולי בקיימברידג' (צילום: רויטרס)

 

החשוד שנטל על עצמו את זהות התינוק שמת, עבד בחברת ייעוץ והתגורר בעיר קיימברידג' שבמדינת מסצ'וסטס, שבה נמצאת אוניברסיטת הרווארד היוקרתית והמכון הטכנולוגי המפורסם MIT. לפי מסמכים שהוגשו לבית המשפט, בשנת 2004 הוא נפגש עם עובד ציבור וניסה לדלות ממנו מידע לגבי מחקר שעסק בנשק גרעיני.

 

דיוויד היתפילד אמר כי אינו יודע מדוע בחרו החשודים להשתמש דווקא בזהות אחיו, דונלד. הוא קרא לממשלת קנדה ליצור עימו קשר, משום שהוא חושש שיוטלו עליו מגבלות טיסה בעתיד בגלל שם משפחתו. "מה יהיו ההשלכות לגבינו? האם נוכל לטוס לחו"ל בכלל ולארצות הברית בפרט? האם יעצרו אותנו בכל פעם?"

 

אירלנד ובריטניה חושדות: המרגלים זייפו דרכונינו

קנדה טרם הודיעה אם היא פותחת חקירה בנושא, אולם באירלנד ובבריטניה כנראה לא רוצים לחכות. "תצהיר שהגיש ה-FBI העלה חשש לדרכון אירי מזויף", אמר אתמול משרד החוץ בדבלין והוסיף: "עמדתה התקיפה של אירלנד בנוגע לזיוף דרכונים איריים ידועה לכולם". משרד החוץ בלונדון סירב להודות אם יש חשד לשימוש בדרכון בריטי, אך ציין: "אנחנו בודקים את הנושא".

 

שתי המדינות התמודדו לאחרונה עם פרשת נוספת של זיוף דרכוניהן בפרשת חיסולו של בכיר חמאס, מחמוד אל-מבחוח, בדובאי. שתיהן הפנו אצבע

מאשימה כלפי ישראל. בריטניה היתה הראשונה לפעול וגירשה את נציג המוסד בשגרירות ישראל. אירלנד נקטה לבסוף צעד דומה והחליטה לגרש דיפלומט ישראלי.

 

גם קנדה למודת ניסיון בכל הקשור לזיוף דרכוניה עבור משימות ביון. בשנת 1997 החזירה קנדה את שגרירה מישראל, לאחר שהתברר ששני סוכני מוסד, שניסו להתנקש בחייו של חאלד משעל, נכנסו לירדן באמצעות דרכון קנדי. ישראל הבטיחה בשעתו לקנדה שלא תחזור להשתמש בדרכונים שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פולי והיתפילד. בית הזוג העצור
צילום: רויטרס
אנה צ'פמן. עצורה נוספת
צילום: AP
מומלצים