שתף קטע נבחר

רופאים בכירים ממליצים: בדיקת איידס בכל הריון

כיום נבדקות בישראל רק נשים הרות הנמצאות בקבוצת סיכון. לטענת רופאים בכירים בדיקת דם פשוטה תציל תינוקות שאמהותיהם לא יודעות שנדבקו. משרד הבריאות בתגובה ל"ידיעות אחרונות": "אין הצדקה לבדוק כל אישה"

האם כל אישה הרה בישראל תצטרך לעבור בקרוב גם בדיקת איידס, נוסף על שלל בדיקות ההריון הנהוגות כבר כיום? כך, בכל אופן, ממליצים כמה מבכירי הרופאים המתמחים בטיפול במחלת האיידס למשרד הבריאות. בדרך זו, סבורים הרופאים, ניתן יהיה למנוע את הדבקת העובר במחלה הקשה במקרה שבו האם אינה מודעת לכך שהיא נושאת את נגיף ה‭,HIV–‬ הגורם לאיידס.

 

ההנחיה קיימת ברבות ממדינות המערב

נגיף ה‭HIV–‬ מועבר מאדם לאדם באמצעות דם ונוזלי גוף. אישה הנושאת בקרבה את הנגיף עלולה להעביר אותו לעובר במהלך ההריון או הלידה. כיום ניתן למנוע ביעילות הדבקה בדרך הזו. מחקר שפורסם לפני שש שנים גילה כי כאשר הנשאית ההרה מקבלת תרופות נגד איידס לפני הלידה, וכאשר התינוק מקבל טיפול תרופתי במשך שישה שבועות אחרי לידתו - ניתן להפחית את הסיכון להדבקה בפועל באורח ניכר, מ‭25%-‬ ל‭.8%-‬ כאשר נעשה שימוש במספר תרופות או כאשר נשים שעומס הנגיף בדמן גבוה יולדות בניתוח קיסרי, ניתן להפחית עוד יותר את הסיכון שהתינוק יידבק - ל‭1%-2%-‬ בלבד.

 

ברבות ממדינות העולם המערבי - ובהן ארה"ב, קנדה, אירופה, אוסטרליה וניו זילנד - קיימת הנחייה הממליצה לערוך בדיקת איידס לכל אישה בשלב מוקדם של ההריון. שיעור נשאי האיידס בישראל יחסית לכלל האוכלוסייה הוא אמנם זניח (כפרומיל מהאוכלוסייה‭,(‬ אולם בעשור האחרון נולדו בארץ עשרות תינוקות חולי איידס - בהם גם כאלה שנולדו לאמהות שאינן בקבוצות הסיכון ה"מסורתיות" של המחלה. למרות זאת, משרד הבריאות ממליץ כיום על הבדיקה רק לנשים הרות הנמנות על קבוצות הסיכון, ובהן נשים שמקיימות יחסי מין לא מוגנים בארץ, שעלו ממדינות שבהן שיעור ההדבקה גבוה, שמשתמשות בסמים או שעוסקות בזנות.

 

הרופאים: הגישה בישראל - ארכאית

כעת ממליצה החברה לרפואת איידס בישראל המאגדת את המומחים הבכירים בתחום - בשיתוף עם הוועד למלחמה באיידס - כי הבדיקה, המתבצעת באמצעות בדיקת דם פשוטה, תוצע לכל אישה על ידי הרופאים. בנייר עמדה שהגישו למשרד הבריאות, מתריעים המומחים כי "הגישה של 'סקירת נשים בסיכון בלבד' אינה מקובלת

עוד במדינות מערביות מתקדמות. זוהי גישה ארכאית המעמידה בסיכון כל אישה שאינה עונה על ההגדרות שצוינו ומסכנת את ילדיה‭."‬

 

יו"ר החברה הישראלית לרפואת איידס ומנהל שירות האיידס בשיבא, ד"ר איציק לוי, הסביר כי "מן הראוי לבדוק גם את נגיף האיידס - היות ואפשר למנוע את ההדבקה כמעט במאה אחוז מהמקרים‭."‬

 

משרד הבריאות לא ממהר בינתיים לאמץ את היוזמה: "ההמלצה נדונה במספר פורומים מקצועיים. מפאת מספר המקרים הנמוך המתגלה בארץ בנשים הרות, והעובדה שמקרי תחלואה מתגלים כמעט אך ורק בקבוצות הסיכון שהוגדרו, לא נמצאה הצדקה מקצועית לביצוע סקירה לכל אישה הרה. נוהלי משרד הבריאות מגדירים את הנשים הנמצאות בסיכון גבוה, והצוות הרפואי מציע להן לבצע בדיקה במהלך הריונן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבדיקה יכולה למנוע את ההדבקה מהאם לתינוק בכמעט 100%
צילום: liquidlibary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים