שתף קטע נבחר
צילום: index open

העתיד מטורלל חלקית

תשכחו מעיצוב נקי, ממכוניות מעופפות וממושבות בירח, גיא חג'ג' לוקח אותנו למסע לעתיד, שם מחכים לנו מדען פסיכדלי מטורף, פאזל מוזיקלי וצ'לנית מהפנטת

המוזיקה של היום, אתם יודעים, היא לא מה שהייתה פעם. הזו אמנם טענה משעממת, אבל נכונה תמיד, וטוב שכך. יש כל מיני אנשים ששומעים רק תחנה אחת ברדיו וטוענים שהמוזיקה של היום זה זבל שאינו מתפתח, ושאנחנו תקועים באותו המקום כבר שלושים שנה – והם כל כך טועים, שזה נהדר.

 

המוזיקה לא מפסיקה להתפתח, להשתנות, לחפש ולמצוא דרכים חדשות ולשכלל דרכים ישנות ולהביע רגשות, מחשבות ורעיונות. אם בהתחלה בהתחלה (תחשבו על אנשי מערות או שבטים אפריקאיים) הכל התבסס על קצב, ואז במשך זמן רב למדי על הרמוניה ועל מלודיה, היום הכל מתפרק שוב.

 

כל מה שהאוזן שלנו התרגלה להכיר כנעים או כשגור (מלודיה קליטה, קצב שאפשר לרקוד או לזמזם, מבנה הגיוני של בית ופזמון) נשאר באבק, כשקבוצה הולכת וגדלה של מוזיקאים שועטת קדימה ומגרדת את כרטיס ההגרלה של העתיד ורואה מה מחכה לנו שם.

 

לאחר שהופיע כאן DJ Shadow הענק, מהמובילים הגדולים של המוזיקה הנוכחית אל העתיד המפורק והמודבק, החליט המדור לייחד הפעם סקירה לכמה אמנים, ממשיכי דרכו ומרחיבי מוח ואוזניים. קחו אוויר, אנחנו צוללים.

 

קליפ השבוע

Flying Lotus, או פליי-לו, כמו שמכנים אותו החברים שלו, הוא מפיק היפ-הופ בהגדרה הרשמית והיבשה. בפועל, הוא מדען פסיכדלי מטורף ומבריק, שגוזר ומדביק עשרות רעיונות צבעוניים לקולאז'ים קלידוסקופיים של צלילים ומקצבים.


לא רק לוסי בשמים עם יהלומים (צילום: Tim Saccenti)

 

האלבום החדש שלו, Cosmogramma, הוא מסע סוריאליסטי בנבכי התודעה המורחבת של הלוטוס. דוגמה טובה אפשר למצוא בקליפ של "MmmHmm": ערפילי חלל צבעוניים, אינדיאני מסתורי, משחק מחשב מהאייטיז, גרפיקת מחשב צבעונית... פסיכדליה פוטוריסטית מרהיבה. אם תשאלו אותי, שם השיר הוא פשוט "מהמם", בעברית.

 

ארוחת החינם של השבוע

אוי, כמה שאני אוהב את האלבום החדש של The Books. כמו Flying Lotus, גם הם לא יקלו על הרגלי הפופ שלכם עם בית, או פזמון, או לחן שאפשר להוציא על הגיטרה. במקום זאת הם ידרשו את תשומת לבכם המלאה לכל ניואנס בפסיפס הסימפולים המבריק שלהם.

 

האלבום החדש שלהם, The Way Out, הורכב במשך שנים ממאות קלטות וידאו ואודיו שאספו חברי הצמד הזה במסעותיהם בעולם. התוצאה היא יותר מאלבום ששמים ברקע, זה מסע שדורש הקשבה, זה כמעט כמו לקרוא ספר או לקרוא שיר של בוב דילן.

 

שורה אחת ועוד שורה אחרת נאספות, צליל חתוך כאן, סימפול משונה שם, הכל נערם ורק אם תאזינו היטב ותאספו את כל החתיכות, תוכלו להרכיב בראש שלכם את הפאזל שהוא הסיפור השלם של השיר או האלבום כולו.

 

ייתכן שיידרש לאוזניים שלכם זמן להתרגל, מדובר בחוויית האזנה שונה, אולי גם חדשה לגמרי לחלקכם. אבל תנו צ'אנס, יש כאן הרבה יותר מתפזורת של רעיונות.

 

אמן השבוע

קוראים ותיקים של המדור הזה אולי כבר נתקלתו באמנית השבוע שלנו בעבר, וזה בעיקר מפני שאני מטורף עליה כבר שנים. זואי קיטינג היא צ'לנית, לכאורה לא משהו יוצא דופן, שובר תבניות או מהפכני.

 

מה שכן עונה לכל ההגדרות האלו היא המוזיקה שלה, שמוקלטת בעזרת צ'לו אחד בלבד, ודוושה שמאפשרת לקיטינג לדגום את צלילי הצ'לו ולהשתמש בהם כרצונה, ליצור שכבות על גבי שכבות, ועוד.

 

היא נוקשת על גוף הצ'לו כדי ליצור מקצבים, מקישה על מיתריו, פורטת וגם מושכת את הקשת, ואפילו שרה לתוך החלל שבו. הכל הולך. התוצאה היא קטעים קולנועיים מהפנטים, אינסטרומנטליים לגמרי, של מערבולת צ'לו. בימינו חובקת קיטינג אלבום חדש (וגם תינוק חדש!), ואפשר לשמוע אותו במלואו (את האלבום, לא את התינוק) בבנדקאמפ, ולהוריד בחינם את השיר הראשון מתוכו.

 

היה קשה? היה קל? והכי חשוב – היה משתלם? ספרו לנו בתגובות, והוסיפו לספר לנו על אמנים נוספים שלדעתכם מביאים אלינו מוזיקה מהעתיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זואי קיטינג. מהפנטת
עטיפת האלבום
לאתר ההטבות
מומלצים