שתף קטע נבחר

למען כפר פלסטיני: הוציאו מים מהבלוג

אלף איש צילמו ברזים, העלו סרטונים לרשת, הפציצו שרים וח"כים במיילים ואפילו יצרו משחק מחשב - והביאו תוך חודשיים וחצי לחיבור כפר בהר חברון למים. "לא ציפינו להצליח, רצינו רק לעורר מודעות", אומר היוזם, שכבר חושב על היעד הבא

ללא הפגנות אלימות ומבלי לעזוב את המחשב, הצליחו כמה מאות ישראלים להביא תוך חודשיים וחצי בלבד לדבר שספק אם היה אפשרי בשנים של מאבקים ביורוקרטיים - חיבור כפר פלסטיני למים. הם עשו זאת בעזרת בלוג, מיילים - וכמה רשתות חברתיות. 

 

"שברנו את הראש איך לגעת באנשים מבעד לביורוקרטיה. חשבנו מיהו הישראלי המצוי ואיך ניגע בו, ואז עלתה המחשבה לפתוח בלוג ולפעול דרך האינטרנט", סיפר בשיחה עם ynet אהוד עוזיאל, רכז פעילות ציבורית באגודה לזכויות האזרח, על הדרך שהובילה לפעולה המקורית.

 

 

 

כך, ביוזמה משותפת של האגודה לזכויות האזרח ועמותת "במקום – מתכננים למען זכויות תכנון", הוקם הבלוג "פעולה אחת ביום", שמטרתו היתה אחת - להביא לכך שהכפר הפלסטיני א-תואנה, שממוקם בשטח ישראלי בדרום הר חברון, יחובר למים.

 

פרט לבלוג, נפתחו גם קבוצות פעולה ברשתות חברתיות דוגמת פייסבוק. במסגרת הקמפיין, הוזמנו הפעילים להתגייס בכל פעם לפעולה אחת של כמה דקות, למען חיבורו של הכפר. בכל פעם נבחר יעד אחד שיהיה נתון ללחץ קבוצתי למען המטרה, לחץ שנוצר על ידי רבים שמעולם לא פגשו זה את זה.


משאבה בא-תואנה. חובר למים מהמחשב הביתי

 

כך נוצרה קבוצה בת 1,000 איש, מתוכה בין 60 ל-200 השתתפו ב-11 השבועות האחרונים בכל אחת מ-55 הפעולות היומיות. בין היתר, הם "הפציצו" במכתבים את שר התקשורת משה כחלון, סגן שר הביטחון מתן וילנאי והח"כים חיים אורון ודב חנין - שהיו קשורים לנושא. לסגן שר החוץ דני איילון הציעו הפעילים לחבר את הכפר למים "לטובת ההסברה הישראלית בעולם".

 

הפעילים גם התחברו לצד היצירתי שבהם - צילום ברזים בביתם, העלאת סרטון לרשת (מוצג מעלה) בו צעירים ישראלים מודים לתושבי הכפר ש"מוותרים על מים לטובתם", השתתפות בפסטיבל אקטיביזם, יצירת ערך בוויקיפדיה בנושא ואפילו יצירת משחק מחשב, אותו כתבו שניים מהפעילים. כל הפעולות נעשו בהתנדבות, ואחת מהן אפילו הוציאה עשרות מהם מהבית - ביקור בכפר עצמו.

  

"הוכחנו שיש בישראל דמוקרטיה אזרחית"

לאחר חודשיים וחצי הגיע המפנה - שתיים מהפעילות קיבלו שיחות טלפון מתת אלוף יואב מרדכי, ראש המנהל האזרחי, אליו נעשו פניות רבות. מרדכי הודה להן על מכתביהן, עדכן כי בכוונתו לפעול בנושא ותוך זמן קצר הודיעה המנהל כי החליט לחבר את הכפר למים. אמנם האחריות על אספקת המים לכפרים מוטלת על הרשות הפלסטינית, אך בעזרת הפעולה האקטיביסטית הצליחו הפעילים לאלץ את ישראל לעשות זאת, ותוך חודשים ספורים.

 

"האמת היא שלא ציפינו להצליח, אלא רק לעורר מודעות לאחת הבעיות הרבות של הכפר, אך הופתענו לטובה", סיפר עוזיאל, וטען כי בקמפיין הממוחשב השתתפו גם אנשים שלא שייכים לשמאל הפוליטי. "כך קיבלתי מייל מתושב התנחלות, שלקח חלק בקמפיין וציין כי הוא לא מסכים עם דעותיי הפוליטיות, אך בכל הנוגע לזכויות אדם ומים, הוא איתנו".

 

לצד האופטימיות, הבהיר עוזיאל כי עד שהמים לא יזרמו בברזי הכפר, ההישג לא יהיה מושלם. הוא אמר גם שהאקטיביסטים לוחצים על פתיחה של פעילות חדשה, עם מטרה שונה: "אנו שוקלים באיזה קצב, וכיצד להפוך זאת לעניין קבוע, אך כבר הוכחנו שיש דמוקרטיה אזרחית בישראל ושאם יש ערוץ - אנשים פועלים".

 

ראש מועצת הכפר: תודה על כל מה שעשיתם

גם בכפר מודים כי לא האמינו ביכולתה של היוזמה לשנות את המצב הקיים. "הופתענו", אמר סאבר אלחוריני, ראש מועצת הכפר א-תואנה, בשיחה עם ynet. "אנחנו עדיין לא יודעים מתי המים יגיעו לברזים, אבל אנחנו אומרים לפעילים, לחברים שלנו, כל הכבוד. תודה להם, על הפעילות והעזרה. על כך שהם עשו כל מה שניתן, שפנו לכנסת, שהגיעו לכאן. אנו מודים לכל אחד ואחד מהם, ויודעים שיש מי שאכפת לו מאיתנו".

 

במנהל האזרחי אמרו בתגובה כי אספקת המים לתושבים הפלסטינים ביהודה ושומרון מוטלת על פי הסכמי הביניים על רשות המים הפלסטינית: "עם זאת, בדיון דחוף שכינס ראש המנהל הוחלט לפנים משורת הדין לפעול להקמה מיידית של נקודת מילוי מים לתושבי הכפר". בנוסף, אמרו במנהל שהם פועלים לקידום מכרז להקמת רשת מים פנימית במימונו של המנהל.

 

כפר א-תואנה עשוי לקבל בקרוב חדשות טובות נוספות. במנהל אמרו כי הוא עשוי להתחבר גם לרשת החשמל: "לאחרונה הועבר לרשות האנרגיה הפלסטינית אישור מטעם קצין מטה חשמל במנהל האזרחי לחיבור הכפר לחשמל, והעניין נמצא בטיפולם מול חברת החשמל".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף שמוליק גרוסמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכפר א-תואנה. המים מתקרבים אליו
מומלצים