שתף קטע נבחר

5.6% מעובדי הבנקים בישראל הם ערבים

רק כ-2,000 מתוך כ-36 אלף עובדי הבנקים בישראל הם ערבים. את הנתון הזה מסר היום מנכ"ל איגוד הבנקים לוועדת חקירה פרלמנטרית ולדבריו, מדובר דווקא בנתון מעודד יחסית. "יש מקום להשתפר אבל יש גם מקום להתגאות"

רק 5.6% מהמועסקים במערכת הבנקאית בישראל הם ערבים – כ-2,000 מתוך כ-36 אלף עובדים. נתון זה מסר היום (ב') מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל לוועדת החקירה הפרלמנטרית לעניין העסקת ערבים במגזר הציבורי.

 

לדברי פרל, האיגוד התקשה להשיב על השאלון של הוועדה בגלל האופי הערכי שלו ו"הדרישה לחשיפת שיקולים עסקיים של הבנקים". עם זאת, התמונה שהצטיירה היתה מעודדת לעומת זו שעלתה מהדיון על העסקת הערבים בחברות הביטוח, כשעתיים לפני כן.

 

בחמש השנים האחרונות חלה צמיחה מואצת של כ-30% במספר הכולל של עובדי המערכת הבנקאית. מספר העובדים הערביים גדל בתקופה זו בקצב יחסי גדול יותר. פרל הדגיש כי 5.6% אינם רחוקים משיעור בעלי תואר אקדמאי במגזר הערבי (8.5%) אבל הם פחות ממחצית בעלי השכלה של 12 שנות לימוד. עוד ציין פרל את מאמצי האיגוד להכשיר עובדים ערביים במקצועות הבנקאות בשתי מכללות אזוריות. "יש מקום להשתפר אבל יש גם מקום להתגאות", אמר מנכ"ל איגוד הבנקים.

 

האיגוד, כמו חברות הביטוח, התמודד עם קושי בהגדרה מיהו עובד ערבי. פרל הבהיר שקביעת שיעור העסקת הערבים בבנקים איננה משימה פשוטה בהעדר רישום מסודר של העובדים לפי דת ולאום. בהמשך התברר כי הקושי הוא יחסי ותלוי במאמץ שכל בנק משקיע באיסוף הנתונים הנוגעים לו.

 

קבוצת בנק לאומי התעלתה מעל מתחריה כשהציגה נתונים מפורטים ברמה שהעמידה בצל את הבנקים האחרים. התוצאה נבעה מהיתרון של קבוצת לאומי הכוללת את הבנק הישראלי-ערבי שמפעיל 35 סניפים ביישובים ערביים מ-256 סניפי הקבוצה בארץ, כולם בניהול ועבודה של ערבים. מנהלים ערביים יש גם ל-3 סניפים במגזר היהודי.

 

מהמסמך שהפיץ נציג הקבוצה אבירם כהן עולה כי שיעור העסקת הערבים בקבוצה עומד על כ-7%, מעל לממוצע של המערכת הבנקאית – 738 מכלל 10,215 עובדי הקבוצה, מתוכם 691 קבועים ו-47 מחברות כוח אדם. מהקבועים 297 נשים ו-364 גברים. הוא ציין כי בדרג הניהולי של הקבוצה הערביים מהווים 4.6% מהסגל. 13.3% נמנים על מנהלי המרחבים, 9% נמנים על מנהלי המגזרים ו-2.3% נמנים על צמרת הבכירים.

 

נציגי הבנקים האחרים יכלו רק לקנא בתמונה שהציגה קבוצת לאומי. נציג מרכנתיל דיסקונט שלום אברהם דיבר על העסקת 450 ערבים והתלונן על היצע נמוך של מועמדים; בועז רדאי מהפועלים מסר על העסקת 548 מכ-11 אלף עובדים; מיכה ארגמן ממזרחי-טפחות לא ידע כמה ערבים מועסקים מ-4,000 עובדי הבנק; נציג הבינלאומי אמר "אחוז די נמוך" מ-3,500 עובדים. "עובר 2%"? שאל היו"ר ח"כ אחמד טיבי אך לא נענה.

 

טיבי דרש מכולם לקבל את הפרטים המלאים בכתב. הוא דחה את תרוצי הקשיים והסודיות שהעלו הנציגים. "הוועדה מרגישה שלא בנוח כשמסתירים ממנה נתון כללי ולא סודי", אמר. "הקושי באיתור העובדים ערבים מוזר. בקלות ניתן למנות את מי שלקח חופשה בחג מוסלמי. אין סיבה שלא תעשו את הפילוח דוגמת לאומי. התירוצים של מזרחי-טפחות והבינלאומי לא מוצדקים ולא מקובלים".

 

יועץ הוועדה ד"ר דני ראם טען כי במגזר הערבי יש פחות בנקים לנפש ולדבריו בעלי העסקים במגזר מעדיפים לעבוד עם בנקים ביישובים יהודיים "בגלל סמכויות ניהול עסקי מוגבלות שיש למנהלי הסניפים במגזר הערבי". נציגי לאומי מחו בצעקות, "אתה מקשקש" ואבירם ציין כי מספר החשבונות במגזר קטן יחסית בגלל שיותר ממחצית האוכלוסייה מתחת לגיל 19, ואינם זקוקים לחשבון בנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק לאומי מעל כולם
צילום: רויטרס
מומלצים