שתף קטע נבחר

מחקר בכנסת: העלאת מס על קידוחים תגרום נזק

החוקרים מזהירים מהשלכות הגדלת המיסוי על קידוחי הגז והנפט: משקיעים יירתעו מכניסה לתחום והמחיר יתגלגל לפתחו של הצרכן. היתרונות שיהיו לשינוי המיסוי: פיקוח טוב יותר על תקבולי הענק כדי למנוע התחזקות השקל וחלוקה צודקת של ההכנסות מאוצרות הטבע שיושקעו בחינוך, רווחה וביטחון

ניתוח שנערך בכנסת לגבי ההשלכות שיהיו להגדלת חלק הממשלה בהכנסות מחפשי גז ונפט מזהיר כי שינוי שיטת התמלוגים או המסים הקיימת עלול לגרום לחוסר יציבות פיסקאלית ולהרחיק משקיעים זרים. הניתוח שנערך במרכז למחקר ומידע מונה יותר חסרונות להגדלה מיתרונות. אזהרה נוספת שעולה מהמחקר: העלאת שיעור התמלוגים על הפקות גז טבעי עלולה להקטין את הכדאיות הכלכלית של המפיקים המקומיים הקיימים והעתידיים בתחרות מול ספקים זרים.

 

 

חסרונות נוספים שמצאו החוקרים, תמיר אגמון ועמי צדיק מהמחלקה לפיקוח תקציבי: העלאת שיעורי התמלוגים או המיסוי של מפיקי הגז במשק קטן תתגלגל בחלקה על הלקוחות, בעיקר על התעשיה והחברות העתידיות לייצור חשמל ומשם על כלל הציבור; כמו כן עלול השינוי להקטין את הפירות הכלכליים והסביבתיים למשק בעיכוב תהליכי החיסכון באנרגיה והקטנת זיהום האוויר במעבר לשימוש בגז טבעי במקום דלק נוזלי.

 

עוד נמצא כי בשל המצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון, העלאת שיעור התמלוגים או המיסוי עלולה להרתיע עוד יותר את החברות העולמיות הגדולות מהשתתפות בקידוחים בארץ, מאחר שעד היום הן כבר ממעטות להיכנס לשותפות עם יזמים ישראליים; כמו כן, להערכת החוקרים, חלק נמוך של הממשלה בהכנסות עשוי להגדיל את מספר הקידוחים וההוצאות כך שאולי עדיף לגבות חלק נמוך מהכנסות גבוהות, מחלק גבוה מהכנסות נמוכות.

 

היתרונות שנמצאו להגדלת חלקה של הממשלה הם: פיקוח טוב יותר על תקבולי הענק הצפויים בשנים הקרובות כדי למנוע התחזקות השקל וכרסום בכושר התחרות של ענפי המשק הסחירים; חלוקה צודקת יותר של ההכנסות מאוצרות הטבע השייכים לכלל אזרחי המדינה, והגדלת החלק של הכנסות המדינה המוקדש לביטחון, לחינוך, ולהגברת שירותי הבריאות והרווחה. בנוסף תשתווה חלוקת ההכנסות בדומה למדינות במשטר כמו ישראל.

 

מרכז המחקר ערך את הניתוח לקראת דיון צפוי בסוגיה בוועדת הכלכלה שנקבע ביוזמת הח"כים כרמל שאמה (ליכוד) ושלי יחימוביץ (עבודה) הדיון יתקיים במהלך פגרת הקיץ של הכנסת שהחלה היום, במקביל לדיוני הוועדה המקצועית שמינה שר האוצר לבחינת מדיניות התמלוגים והמיסוי מהכנסות משאבי הנפט והגז, בראשות הפרופ' איתן ששינסקי. כיום התמלוגים הם 12.5% מהכנסות ההפקה ומס החברות עומד על 25% מהרווחים.

 

המדיניות הקיימת נקבעה ב-1952 בעקבות גילוי שדה הנפט הקטן בחלץ, ומאז היא לא עודכנה. סקר גיאולוגי עדכני מעריך את פוטנציאל הגז הטבעי הרב שנתי במזרח הים התיכון בכ-540 מיליארד דולר. אבל רק חלק מהאומדן הזה מתייחס לחופי ישראל. המסמך של מרכז המחקר לא מציין את גודלו של החלק הזה. הוא מציין כי לפני 8 שנים החליטה הממשלה לקבוע היטל או מס נוסף בשיעור 10%-60% על מפיקי גז או נפט מרווחי המכירות כנגד מס החברות, אבל החוק לא תוקן כנדרש מהחלטה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים