שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי הידק את הסנקציות על איראן

בצעד דומה לזה שנקטה ארה"ב, אישרו שרי החוץ האירופים חבילת עיצומים חדשה המחריפה עוד יותר את הלחץ על הכלכלה האיראנית. במרכז: סנקציות על משק האנרגיה האיראני, סחר החוץ שלה, והכנסת בנקים נוספים ל"רשימה השחורה"

שרי החוץ של האיחוד האירופי אישרו בצהריים (יום ב') חבילת סנקציות חדשה, המחריפה עוד יותר את הסנקציות שכבר מטילות 27 מדינות אירופה על איראן. גורמים דיפלומטים בבריסל אמרו כי הסנקציות מתרכזות במשק האנרגיה האיראני, בסחר החוץ שלה ובשירותים בנקאיים שהיא מקבלת באירופה.

 

מדובר בחבילת סנקציות דומה לזו שאישר הקונגרס האמריקני בתחילת החודש, המרחיבה בהרבה את אלה שאושרו בסבב הסנקציות הרביעי של מועצת הביטחון. במקביל, אישררו שרי החוץ את עמדת אירופה המזמינה את איראן להיכנס למשא ומתן על תוכנית הגרעין שלה ולהשעות את פרויקט העשרת האורניום.   

 

בנוסף למגבלות בתחום האנרגיה, אוסרות הסנקציות האירופיות על השקעות באיראן, על סיוע טכני והעברת ידע טכנולוגי בדגש על טכנולוגיות לזיקוק נפט וגז. תחום נוסף שעליו הודקו מאוד המגבלות, הוא הסחר האיראני ונקבע כי חברות איראניות להובלה ימית ואווירית לא יוכלו לעבוד באירופה. הוטלו מגבלות חמורות על העברות בנקאיות לאיראן ובתחום הביטוחים.

 

כמו כן, הוגדל מספר הבנקים האיראניים הכלולים ב"רשימה השחורה", והוגדלה רשימת הבכירים שעליהם מוטל איסור כניסה לאירופה ונכסיהם מוקפאים. מדובר באנשי משמרות המהפכה, צבא איראן ומדענים הקשורים לפרויקט הגרעין.

 

איראן תשקיע מיליארדים במזקקות

"הגענו להסכמה על שורה של סנקציות. זהו נושא שבו כל 27 מדינות האיחוד פועלות יחד", אמרה שרת החוץ האירופית קתרין אשטון. השר הגרמני במוסדות האיחוד האירופי, ורנר הוייר, אמר כי "מטרת חבילת הסנקציות היא להחזיר את איראן לשולחן המשא ומתן. אנו מושיטים לאיראן יד, וכל שעליה לעשות הוא לאחוז בה".

   

על-רקע הידוק הסנקציות האירופיות, הודיעה איראן כי תשקיע 46 מיליארד דולר בבניית מתקני זיקוק נפט חדשים ובשיקום מתקנים מיושנים. סגן שר הנפט, זייגהמי אלירה, אמר כי יותר ממחצית מהסכום - 26 מיליארד דולר - מיועד לבניית מתקנים חדשים, שיתחילו לפעול כבר בשנת 2014. לדבריו, לפחות 8.5 מיליארד דולר מהסכום כבר הושקעו.

 

איראן היא יצואנית הנפט השנייה בגודלה (אחרי סעודיה) באיגוד המדינות יצואניות הנפט (OPEC), אולם היא נאלצת בייבוא תזקיקי נפט עקב מחסור במתקנים. כך לדוגמא, כ-40% מהבנזין האיראני הוא בנזין מיובא - כך שפגיעה במשק האנרגיה האיראני עשוי להיות צעד שיערער את יציבותה.

 

הסנקציות הבינלאומיות אינן מטילות עיצומים בתחום הנפט והגז, אולם מדו"ח של ארגון ספנות מדובאי שהגיע לסוכנות הידיעות רויטרס, עולה כי רק שלושה מטעני דלק מזוקק הגיעו לאיראן מאז תחילת יולי - הרבה פחות מהממוצע העומד על 11-13 משלוחים. שלושת המשלוחים שהגיעו יצאו ממזקקות הנפט "טורפאס" ו"אוניפק" שבטורקיה וממזקקת "סינפוק" שבסין. משלוח נוסף מוונצואלה אמור להגיע לאיראן בימים הקרובים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתקן להמרת אורניום באיספהן (ארכיון)
צילום: רויטרס
אשטון. כל המדינות תומכות
צילום: רויטרס
מומלצים