שתף קטע נבחר

המדינה הפריטה 5% ממניות בנק דיסקונט

ההפרטה הזוחלת של הבנק השלישי בגודלו במדינה עברה שלב נוסף: בנק ההשקעות השוויצרי U.B.S זכה בחבילת המניות במכרז שנערך הבוקר, בו השתתפו ארבעה בנקים זרים. השליטה נותרה בידי קבוצת ברונפמן-שרוהן, שרכשה אותה מהמדינה בשנת 2006. המדינה מחזיקה כעת 15% ממניות הבנק

ההפרטה הזוחלת של הבנק השלישי בגודלו בישראל עברה שלב נוסף: מדינת ישראל מכרה הבוקר (ג') 5% ממניותיה בבנק דיסקונט, לבנק ההשקעות השוויצרי יו.בי.אס (UBS). הבנק זכה בחבילת המניות במכרז תחרותי שנערך הבוקר, בו השתתפו ארבעה בנקים זרים להשקעות, שהגישו את הצעותיהם במכרז בשעות הלילה. על המכירה נמסר אתמול לפנות ערב לאחר סגירת המסחר בבורסה לניירות ערך.  

 

במשרד האוצר מסרבים עדיין לציין את סכום המכירה המדוייק. הבנק נסחר בבורסה לפי שווי חברה של כ-6,796,700 שקל, ואם מחלקים את שווי החברה במספר המניות, עולה כי המכירה היתה אמורה להתבצע במחיר שעומד באזור ה-340 מיליון שקל, אך ניתן להעריך שהמחיר שהתקבל במכרז היה גבוה יותר.

 

בעלת השליטה בבנק נשארת קבוצת ברונפן-שראן, המחזיקה 26% ממניותיו, אותן רכשה בהליך ההפרטה העיקרי של  הבנק, שהתבצע בינואר 2006 במכרז בו זכו שתי הקבוצות ביחד. המדינה, שהחזיקה עד כה 20% ממניות הבנק, תחזיק מעתה 15% בלבד. ציבור בעלי המניות מחזיק את 54% הנותרים. 5% מהם נמכרו בינואר השנה לבנק ההשקעות הגרמני דויטשה בנק, שמכר אותן מייד.

 

אין זה מן הנמנע שגם יו. בי. אס. ימכור גם הוא את מניותיו לציבור, כיוון שהבנק השוויצרי נכנס לעסקה שממילא לא תהפוך אותו לבעל שליטה בדיסקונט.

 

האוצר פנה אתמול לתשעה בתי השקעות זרים, והציע למכירה 5% מיתרת מניות המדינה בבנק דיסקונט. המכירה התבצעה על ידי אגף החשב הכללי על פי הנחיות שר האוצר יובל שטייניץ.

 

13 שנות הפרטה זוחלת

המדינה הלאימה את שלושת הבנקים הגדולים - דיסקונט, פועלים ולאומי - במשבר ויסות מניות הבנקים בשנת 1983. בנק הפועלים הופרט בשנת 1997 כשנמכר לתד אריסון, אביה של בעלת השליטה הנוכחית, שרי אריסון. ראש הממשלה נתניהו, שיזם את הפרטת הפועלים בקדנציה הקודמת שלו החליט להפריט גם את לאומי ודיסקונט במסגרת הרפורמות המבניות הגדולות שערך ב-2003, בהיותו שר האוצר.

 

בנק לאומי נמכר ברובו לציבור המשקיעים בבורסה, אך המדינה, המחזיקה 11% ממניותיו, היא עדיין בעלת השליטה. הניסיון להפריט את הבנק לא עלה יפה, כיוון שהקבוצה שהביעה התעניינות במכירתו, קבוצת קרברוס, נמצאה כלא מתאימה. המדינה טרם החליטה אם וכיצד להפריט את בנק לאומי, והאם למכור אותו לקבוצת שליטה כפי שתוכנן מלכתכילה, או להפריט אותו במכירה ישירה של מניות בבורסה, כפי שהופרטה אל על וכפי שהופרטו חברות רבות בחו"ל.

 

חלקה של המדינה בדיסקונט הוא עדיין גדול מזה של לאומי, והיא עדיין מקבלת מהבנק דיבידינדים של מאות מיליוני שקלים, אבל השליטה בדיסקונט נמכרה, כאמור, לקבוצתץ ברונפמן-שרוהן. המדינה מנסה להמשיך ולהיפטר מיתרת מניותיה, בהתאם למצב השוק. הליך הפרטת הבנקים הוקפא ב-2008, עקב המשבר הכלכלי, וחזר לחיים השנה.

 

שר האוצר החליט על המכירה לאחר שבתקופה האחרונה הורגשה התעניינות מצד משקיעים בינלאומיים ברכישת מניות הבנק. ההתעניינות באה לידי ביטוי בפגישות שיזמו משקיעים פוטנציאליים עם החשב הכללי. גם הנהלת הבנק ערכה לאחרונה סבב פגישות דומות עם משקיעים זרים באירופה כדי למשש את הדופק לגבי אפשרות המכירה. לדברי האוצר התקבלו תגובות חיוביות לגישושים אלה.

 

במסגרת ההליך התחייב החשב הכללי שלא למכור מניות נוספות של הבנק במהלך שלושת החודשים הקרובים, למעט אופציה בשיעור 3.33% שתינתן לזוכה בחבילה למשך 24 שעות.

 

לאחרונה הודיע המנכ"ל גיורא עופר כי הוא יסיים את תפקידו בפברואר 2011, לאחר עשר שנות כהונה.

 

המפקח על הבנקים רוני חזקיהו, אישר הבוקר שהוא נפגש עם בעלי השליטה בדיסקונט, משפחת ברופמן, בעניין הזרמת הון נוסף לבנק. חזקיהו ציין כי המסלול הכרוך בגיוס ההון הוא מורכב: בעלי השליטה מוכנים לגייס ההון בהנפקה אולם נראה כי הפעולות שהבנק מבצע בחו"ל צריכות לקבל אישור של בנקים מרכזיים נוספים, שלדעת המפקח פועלים בקצב איטי יותר. עם זאת לדבריו, מדובר בעיכוב טכני, עקב פעילותם האיטית.


פורסם לראשונה 27/07/2010 09:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סניף של דיסקונט
צילום: עזרא לוי
מומלצים