שתף קטע נבחר

לא נרדם? הכל עניין של תנוחה

הוא לא רעב, לא חולה, לא זקוק להחלפת חיתול ושום דבר לא כואב לו - ובכל זאת, התינוק לא נרגע וממשיך לצרוח. מה עוד אפשר לעשות? בכתבה שלישית בסדרה תקבלו מאתנו עוד כמה עצות להרגעת תינוקות חסרי מנוח

לחמות, לדודה או לקרובים מסביבכם יש אולי ניסיון רב יותר בגידול ילדים, אולם רק אתם מכירים את התינוק שלכם ויודעים מה טוב עבורו. נכון, גם אם תשתדלו מאוד, לא תהפכו להיות הורים מושלמים, אבל השאיפה היא ללמוד תוך כדי "עבודה", לעשות טעויות, לפעול על-פי האינסטינקטים, להיעזר במידת הצורך באנשי מקצוע ובעיקר – להיות קשובים לתינוק שלכם. אחד מתפקידכם כהורים לתינוק הוא לפתח מיומנויות להרגעתו.

 

כשהתינוק הקטן שלכם בוכה, אתם בוודאי מנסים להרגיעו בכל דרך: מערסלים, מאכילים, מנדנדים, שרים, רוקדים, מדברים וכדומה, אבל לעיתים זה פשוט לא עובד. הבכי לא פוסק. לפעמים הסיבה לכך פשוטה: הלחץ שבו ההורים שרויים מקרין על התינוק, שממשיך לבכות ללא הרף. את מעגל המתח הזה ניתן לפרוץ אם תנסו שלא לחשוב על המשפט: "אני חייב/ת להפסיק את הבכי הזה".

 

אם ניסיתם הכול: התינוק אכל, החיתול שלו הוחלף, הוא מרגיש טוב ואיננו כאוב, הוא יירגע ברגע שאתם תרגישו רגועים ובטוחים או שיבכה עד שישחרר את המתח שהוא חש. אם הוא עדיין ממשיך לבכות, היו עמו, החזיקו אותו בחיקכם ואפשרו לו להרגיש בנוכחותכם. לעולם אל תשאירו תינוק בוכה לבד.

 

כשאתם ניגשים להרגיע את התינוק שלכם, התמקדו אך ורק בו. אל תנסו לעשות במקביל דברים אחרים. כדי שהתינוק יחווה רגיעה נפשית ופיזית, הוא זקוק לתחושה שאתם נמצאים שם עבורו במלוא מובן המילה.

 

בסדרה זו תוכלו למצוא שלל עצות ורעיונות להרגעת התינוק. השתמשו בהם או זנחו אותם – רק אתם מכירים את התינוק שלכם, רק אתם יודעים מה הוא אוהב ולמה הוא זקוק. זכרו: אתם המומחים היחידים לתינוק שלכם!

 

בכתבה הראשונה בסדרה הסברנו לכם כיצד תעטפו אותו כדי לתת לו תחושה של ביטחון ובכתבה השנייה הסברנו מה עושים אחרי העיטוף כדי להגיע לרגיעה. השבוע ניתן לכם כמה עצות נוספות להרגעת התינוק הלא שקט.

 

אמבטיה משותפת:

שהייה באמבט יכולה לעשות פלאים, בתנאי שהתינוק שלכם אוהב את השכשוך במים. חום משחרר אוקסיטוצין ומגביר את תחושת האהבה, הקרבה והרצון לטפל בתינוק. העובדה שהתינוק נישא עירום בידי אחד מכם, מוכנס לתוך מים חמימים וחש תחושה של ציפה, תגרום לו לרוב להרפות את גופו ולהירגע. אין להכניס תינוק צורח לאמבטיה, יש לנסות ולהרגיעו קודם לכן.

 

לשיר עם תינוקות:

בכל רחבי העולם אימהות שרות לתינוקות שלהן בשפות שונות, אבל בקולות דומים. תינוקות אוהבים להקשיב לטונים רכים, להרגיש את הוויברציות וליהנות מהחזרה על השירים, מהמקצבים ומהחרוזים של שירים מוכרים.

 

דברו עם התינוק שלכם:

אחד המיתוסים הרווחים הוא שתינוקות אינם רואים ואינם שומעים כמעט דבר. היום יודעים כי תינוקות לומדים כבר מהתקופה שבה שהו ברחם – התינוק שלכם זוכר את קולותיכם ואת תבניות השפה שבה אתם מדברים עוד מזמן היותו ברחם. האינטראקציה עם אנשים חשובה לתינוקכם ולהתפתחות המוח שלו ולכן, אל תרגישו טיפשיים – אם תינוקכם בוכה, דברו איתו והסבירו לו, צרו שיחה ערה, לאו דווקא ב"תינוקית". פעמים רבות, עצם המונולוג שלכם יגרום לתינוק להפסיק לבכות ולהתבונן בכם. העניקו לו זמן להגיב אליכם ושימו לב לסימנים שהוא משדר. דיבור אל התינוק מכיוונים שונים יפתח אצלו את היכולת ליצירת קשר עין והקשבה.


 דברו אליו עם תנועות פה מודגשות וגעו מסביב לפיו לגרותו לתגובה

 

מטרונום

הפעילו מטרונום בקצב של 70 פעימות (קצב דופק הלב).

 

הפשיטו אותו

לאחר השבועות הראשונים, כשהתינוק כבר איננו זקוק במידה רבה להגנה שהבגדים מעניקים לו, באופן לא מוסבר דווקא הפשטתו ממכנסיים ומחיתול מרגיעה אותו מאוד (יש לדאוג לחימום החדר בהתאם לעונות השנה). כדאי לאפשר לתינוק להיות ללא חיתול כלל מינימום 15 דקות בכל יום. עורו זקוק לאוורור והעובדה שהוא עירום עוזרת לו לגלות את יכולות גופו ולבצע תנועות שלא היה מבצע בגלל מגבלת החיתול.

 

תנוחות וצורת החזקה

בעת נשיאת התינוק על הידיים יש להקפיד על אחיזה איתנה שתעביר אליו תחושת ביטחון. לכולנו יש צד אחד דומיננטי ובלי להרגיש אנו משתמשים בו לעשיית רוב הפעולות, כמו גם החזקת התינוק. שימו לב והחליפו את כיוון האחיזה מדי פעם כדי שהתינוק לא יתרגל להיות מוחזק רק בצד אחד ויוכל לפתח את שני צדדיו באופן שווה (ראייה, מוטוריקה, שיווי משקל וכדומה). יש הטוענים כי גיוון בתנוחות ההחזקה יכין את התינוק כבר מגיל צעיר למעברים בחייו.


 אחיזה אנכית גבוהה

 

אחיזה אנכית

ידיו של התינוק מעבר לכתפי ההורים. תנוחה טובה להוצאת "גרפס", מעודדת הרמת ראש.


 אחיזה אנכית נמוכה

 

החזקת התינוק בצד שמאל של ההורה

באופן אינטואיטיבי רוב האימהות, ימניות או שמאליות, נוהגות להחזיק את התינוקות שלהן בצד השמאלי של גופן. תינוקות רגילים לשמוע את קול הלמות לבה של האם עוד מהרחם, ותינוק בוכה יירגע ביתר קלות אם יוצמד לחזה אמו ויוכל להקשיב לדופק לבה. קיימת תיאוריה שגורסת שתינוק שמוחזק בצד שמאל יקשיב לעולם דרך אוזן שמאל. האוזן השמאלית קשורה גם בצד הימני של המוח, אשר אחראי על לרגשות וליכולת של התינוק להבין את סימני האהבה של הוריו ולפרש אותם. שימו לב שהאחיזה נעשית על הזרועות, ושכפות הידיים שלכם רק עוזרות בתמיכה, זאת כדי למנוע עומס רב על מפרקי כפות הידיים.

 

ישיבת לוטוס

ההורה עומד, ידיו אוחזות בתינוק שגבו שעון על החזה של ההורה. בתנוחה זו מניחים רגל אחת של התינוק על גבי רגלו השנייה בישיבת לוטוס (כמו בישיבה מזרחית). אחיזה זאת נעימה מאוד, מרגיעה כאבי בטן ואף עוזרת ליציאות.

 

נמר על ענף

בתנוחה זו התינוק שוכב על בטנו, על האמה של האוחז בו, ראשו קרוב למרפק היד האוחזת ופניו כלפי מטה או כלפי הצד. כף ידו של ההורה אוחזת בבטן התינוק וכך הוא יכול גם לעסותה או לקרב את ברכי התינוק אליה כאשר הוא סובל מגזים.

 

  • הטיפים מתוך הספר "למה תינוקות בוכים", קינג הוצאה לאור, צילומים: גיל מורון. כותבות: אירית שקד: אם לארבעה, תומכת ומלווה הורים לאחר לידה, מטפלת ומדריכה בעיסוי תינוקות ובליווי התפתחותי. סיון אופירי: אם לשניים, מדריכה להכנה ללידה, תומכת לידה-דולה ומדריכת הנקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
געו בפיו כדי לגרות תגובה
צילום: גיל מורון
מומלצים