שתף קטע נבחר

תאונת דרכים בדרך לעבודה - את מי צריך לתבוע?

תאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה היא גם תאונת עבודה; אבל לא תמיד. מתי כן, ומתי לא, את מי לתבוע קודם. מה נותן הביטוח הלאומי ומה חברות הביטוח. בפנים

מה עושים אם נקלעת לתאונה בדרכך לעבודה או ממנה. את מי עליך לתבוע? את ביטוח החובה או המקיף? או בכלל צריך לתבוע את הביטוח הלאומי?

 

 

כאשר מתרחשת תאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה, בנוסף היא מהווה גם תאונת עבודה. כך, שבנוסף לתביעה כנגד חברת הביטוח ניתן לתבוע גם את הביטוח הלאומי בגין פגיעה בעבודה. למעשה יוגשו שתי תביעות לביטוח הלאומי:

  • האחת להכרה כנפגע תאונת עבודה ולקבלת דמי פגיעה שהן מענק חד פעמי הניתן לנפגעי תאונות עבודה.
  • השנייה תביעה לגמלת נכות אשר תוגש בתום תקופת דמי הפגיעה.

 

עם זאת, יש יוצאי דופן: ייתכן מצב שבו שני אנשים, בני זוג למשל, נוסעים יחדיו לעבודה והאחד מסיע את השני וממשיך לעבודתו. במקרה זה ייתכן כי תאונת הדרכים תיחשב לתאונת עבודה עבור אחד מהם ועבור השני לא. מדוע? כי תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה מוגדרת כתאונה שהתרחשה בדרך לעבודה או בנסיעה ממנה במסלול הרגיל. אם אחד מבני הזוג נסע במסלול שאינו ישיר על מנת להסיע את בן הזוג השני, תאונת הדרכים לא תיחשב עבורו לתאונת עבודה.

 

יש לשקול את סדר הגשת התביעות לביטוח הלאומי ולחברת הביטוח כיוון שקביעתה של הוועדה הרפואית מטעם הביטוח הלאומי תחייב גם את התביעה אל מול חברת הביטוח. במקרים רבים חוות הדעת של המומחה הרפואי מטעם בית המשפט תהיה "מיטיבה יותר עם הנפגע" מאשר חוות הדעת של מומחי הביטוח הלאומי.

 

מה נותן הביטוח הלאומי?

באם תוכר הפגיעה כפגיעת עבודה יהיה הנפגע זכאי לקבל את הדברים הבאים מהביטוח הלאומי:

  • פיצוי בדמות "דמי פגיעה" בגין אובדן השתכרות עבור כל אותם ימים שלא יכל לעבוד עקב הפגיעה.
  • כיסוי הוצאותיו הרפואיות.
  • מענק חד פעמי או גמלת נכות בהתאם לאחוזי הנכות שתקבע הועדה הרפואית של הביטוח הלאומי.
  • שיקום מקצועי.
  • גמלת תלויים.

 

מה נותנת חברת הביטוח?

חברת הביטוח לעומת זאת, תפצה את הנפגע בגין הסבל והכאב וגם בגין אובדן ההשתכרות עד למועד הגשת התביעה ואובדן השתכרות עתידי, כי הביטוח הלאומי מפצה רק בגין 75% משכר העובד לפני התאונה. כאשר תובעים את חברת הביטוח, תובעים את ביטוח החובה שהוא למעשה הביטוח העוסק בנזקי גוף. לא קיימת חובה חוקית לבטח את הרכב בביטוח מקיף ולפיכך אין הוא עוסק בסוגיות של פגיעות גוף אלא בפגיעות ברכוש בלבד.

 

ביטוח החובה לעומת זאת, כשמו הוא, חובה ולכן התביעה תוגש אליו. במקרים בהם מדובר בתאונת פגע וברח או במצב בו אין ביטוח אשר ניתן לתבוע יוכל הנפגע לתבוע את קרנית – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים.

 

אין גם וגם

חשוב לציין כי אין אדם זכאי לכפל ביטוחי ולכן קורה פעמים רבות שהתשלום שניתן על ידי הביטוח הלאומי יכלול בו את מרבית התביעה כנגד חברת הביטוח והנפגע יקבל רק את ההפרש שבין מה שניתן על ידי הביטוח הלאומי לבין מה שהיה צריך לקבל אילו לא היה מדובר בתאונת דרכים בלבד ולא תאונת עבודה.

 

 

הכותב, עו"ד אריק שלו, הוא בעל משרד עורכי דין העוסק בדיני עבודה ובתביעות למימוש זכויות מול המוסד לביטוח הלאומי ובדין אזרחי עסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אריק שלו
כשנקלעים לתאונה בדרך לעבודה.
צילום: יוסי דהרי
מומלצים