שתף קטע נבחר

נשיא קובה אישר הקמת עסקים קטנים פרטיים

הרפורמה הגדולה של ראול קסטרו נמשכת. נשיא קובה הודיע כי בקרוב יאפשר שוב הקמת עסקים קטנים באי הקומוניסטי. "לא מדובר ברפורמות", אמר שר האוצר מרינו מורילו. "סדרי העדיפויות של הכלכלה הסוציאלית בחזית, ולא כוחות השוק"

במסגרת תכניות הממשלה החדשה בקובה, המנסות לעצב מחדש את שוק העבודה המקומי, הודיע הנשיא ראול קסטרו כי הממשלה תאפשר הקמה של עסקים קטנים פרטיים.

 

95% מהכלכלה הקובנית מוחזקת בידי המדינה כרגע. המהלך של אחיו של פידל קסטרו נעשה כדי לנסות ולהגביל את הפגיעה החברתית-כלכלית הצפויה משינויים בכוח העבודה, שעלולה להשפיע על מיליון מקומות עבודה נוספים. "ועדת השרים הסכימה להרחיב את טווח העבודות העצמאיות ואת השימוש בהן כאלטרנטיבה נוספת עבור עובדים שאיבדו את מקום העבודה שלהם", אמר קסטרו כשנשא את נאום הסיכום שלו בוועידה החצי שנתית של האסיפה הלאומית.

 

אחרי התמוטטות הגוש הסובייטי בשנות ה-90, אישרה ממשלתה של קובה, כדי להקל על הלחץ הכלכלי, שורה ארוכה של עסקים עצמאים. צימרים, מספרות וסלוני יופי, מטפחי כלבים, מסעדות קטנות ואפילו ממלאי מציתים לסיגריות אושרו במסגרת החוק, כל עוד קיבלו רישיון ושילמו מסים.

 

אבל בעקבות הצלחה דרמטית של כמה מהעסקים, בעיקר מסעדות פרטיות, שהרוויחו סכומים גדולים, החלו להתעורר מתחים וכעסים חברתיים בקרב התושבים, והממשלה החלה להרחיב את הרגולציה והמיסוי ולהפחית בצורה משמעותית את הוצאת האישורים, עד שהביאה למצב שבו המגזר הפרטי הפך בחלקו הגדול גם הוא למשותק, כמו רובה של הכלכלה הקובנית.

 

עד שנת 2009 היו רק 148 אלף איש, מתוך כוח עבודה של חמישה מיליון איש, שהחזיקו במשרות פרטיות בצורה חוקית. לקובה אין גישה רגילה לכספים בין לאומיים והיא תלויה במידה רבה בדלק המסובסד שהיא מקבלת מוונצואלה על מנת למנוע מהכלכלה שלה מלהתרסק. היעילות הכלכלית היא נמוכה מאוד והמשכורות שלהן זוכים העובדים נמוכות מאוד, לכן ההכנסות מתיירות והעברת כספים של מהגרים קובניים למשפחותיהם מהוות גם הן עמוד תווך של הכלכלה הקובנית.

 

תקוותיהם של אנשי קובה היו גבוהות בנוגע לשינויים שיגיעו ויאפשרו פתיחות כלכלית גדולה יותר במדינה הקריבית הנשלטת על ידי מפלגה קומוניסטית אחת. אבל ממשלת קסטרו שללה בצורה החלטית את האפשרות לשינוי סוחף אל עבר הקפיטליזם. "אף אחד לא יכול לדבר על רפורמות", אמר שר האוצר מרינו מורילו. "אנחנו לומדים מודל מתעדכן של הכלכלה הקובנית שבו סדרי העדיפויות של הכלכלה הסוציאלית יהיו בחזית, ולא כוחות השוק" הוא הדגיש בהודעה שבטוח תאכזב רבים מתושבי האי שהתעייפו ונואשו מהמצב הכלכלי הקשה ומחוסר השינוי במישור הפוליטי והכלכלי.

 

רבים מהקובנים חוששים כעת כי השינוי בשוק העבודה, שכלי התקשורת של המדינה דנים בו כעת, יוביל לאובדן משרות של רבים בפעם הראשונה מזה שנים, קסטרו התעקש כי לא יהיו פיטורים המוניים ללא שתתקיים הצבה מחדש של עובדים. "אף אחד לא יישאר בחוץ בקור, בחזית של חוסר העבודה", אמר ראול קסטרו, בן ה-79, והוסיף גם כי הוא ישיק מסגרות שכר ותגמולים חדשות בשנה הבאה, אבל לא פירט בנושא.

 

לפני שלושה חודשים נתן קסטרו אור ירוק לתכנית ניסיונית של הפרטת סלוני יופי ומספרות במדינה. תחת התכנית המוגבלת, המדינה שוכרת כעת חנויות עבור עובדים שנהגו לחיות בעיקר מטיפים שניתנו להם ועבדו בבית מחוץ לשעות העבודה. כעת, מעצבי שיער יכולים לקבוע את המחירים עבור עבודתם, ועובדים על שיפור השירותים הניתנים ללקוח. הספרים והמעצבים משלמים עבור רישיון, שכר הדירה, ביטוח לאומי וחשבונות החשמל והמים.

 

וועדות חקיקה בדקו האם ההפרטה יכולה גם להתרחב אל עסקי המזון, שרשמו צניחה חריפה בעקבות קשיי אספקה של מוצרים, מחירי מזון גבוהים ובעיות רבות במערך ההפצה, מגניבות של מזון ועד לקלקולו בגלל עיכובים בדרך.

 

קסטרו קיבל את מושכות השלטון מאחיו החולה פידל קסטרו לפני ארבע שנים, ואמר אז כי הוא מעוניין להרחיב את הייצור. אבל הממשלה הקובנית לא נקטה בצעדים מדיניים אמיצים כדי להשיג את המטרות אליהן היא כיוונה. עד כה העניקה הממשלה שדות בור לקובנים שהיו מוכנים לעבד אותן, והפסיקה את חלוקת השכר השוויונית לכל העובדים בכל תחומי התעשיות. למרות זאת, העובדים עדיין זוכים למשכורת ממוצעת של 20 דולר בחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המספרות קודם
צילום: רויטרס
ראול קסטרו. נלחם באבטלה
צילום: רויטרס
מומלצים