שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

קרב בגבול הצפון: צה"ל הפציץ מפקדה לבנונית

תדהמה בצה"ל: מאז המלחמה צבא לבנון לא ירה עלינו, תמיד הפעילות מתואמת ושקטה. אחרי שהנשיא הלבנוני קרא להיאבק בהפרות הישראליות "בכל מחיר", בירושלים הטילו את האחריות על לבנון. צה"ל: השפעה גוברת של חיזבאללה על הצבא

בצה"ל ניכרת תדהמה מהאירוע הבוקר (יום ג') שבו נפתחה אש מאזור של כוח צבא לבנון - שכן מאז מלחמת לבנון השנייה לא ירה הצבא הלבנוני באש לעבר חיילים, גם כשהיה חשד שהם עוברים את "הקו הכחול". בתקרית נהרגו מאש צה"ל שלושה חיילים בצבא לבנון ונפצעו לפחות ארבעה. גם עיתונאי לבנוני נהרג. הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, הגיע לגבול הצפון וקיים שם הערכת מצב.

 

יום קרב בגבול לבנון - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

צה"ל הטיל את האחריות להפרת השקט בגבול על ממשלת לבנון. בצה"ל כינו את האירוע "פרובוקציה חמורה מאוד" של צבא לבנון, ואף רמזו שבתקופה האחרונה הולכת וגוברת ההשפעה של חיזבאללה עליו.

 

מאז מלחמת לבנון השנייה פעלו מאות פעמים כוחות במובלעות שבין גדר המערכת לגבול הרשמי, ובכל פעם העניין תואם דרך אנשי האו"ם מיוניפי"ל, והצבא הלבנוני נכח באזור כדי לשמור על השקט. מנגד, בשל המצב הרגיש, גם בצה"ל חידדו נהלי פתיחה באש זהירים - והתירו זאת רק בעת סכנה מוחשית.

 

העימות החל כשהלבנונים פתחו באש מנשק קל, ובישראל הגיבו על כך בירי ארטילריה ופגזי טנקים לעבר המקורות. גם חיל-האוויר נכנס לתמונה, ותקף מפקדה גדודית של צבא לבנון בכפר א-טייבה. מאותה אש נפגעו כמה כלי רכב צבאיים לבנוניים. בניגוד לטענות בלבנון, הדגישו בצה"ל כי הכוח פעל אך ורק בתוך שטח ישראל, ועל-כן לא ברורה הסיבה שהובילה את חיילי צבא לבנון לפתוח באש לעבר החיילים.

 

"מאז סיום מלחמת לבנון השנייה, לא נרשם ולו אירוע אחד שבו פתח צבא לבנון בירי לעבר כוחותינו", אמר ל-ynet גורם צבאי. "הם נוקטים משנה זהירות, וגם כשמתרחשים אירועים שבעיניהם הם חריגים הם נמנעים מלפתוח באש. גם בצה"ל נזהרים מאוד מלנהוג בתוקפנות כלפי צבא לבנון, והוראות הפתיחה באש מתייחסות רק למצב שבו נשקפת סכנה ברורה לחיים".

 

הנחת העבודה בצה"ל היא ההערכה שאת הירי אכן ביצע חייל לבנוני ולא גורם אחר, ועל-כן בוחנים שם מה יכול היה להיות המניע למעשה. עם זאת, נבדקת גם אפשרות כי מדובר באדם שלבש מדים והסתנן לתוך הכוח הלבנוני או ביצע את הירי בחזיתו.

 

למרות חומרת האירוע, מעריכים בצה"ל כי הוא לא יוביל להסלמה בגבול הצפון. למרות זאת, ייבחנו בצבא מה צפויה להיות השפעתו על יחסי צה"ל מול כוחות צבא לבנון, שבתקופה הקרובה אמור להגדיל את סדר כוחותיו ונתפס בישראל כגורם תורם ומסייע לשמירת השקט בגזרה. למרות כל אלה, חוששים בצה"ל כי לפחות בחלק משורות צבא לבנון קיים שיתוף פעולה עם חיזבאללה. 


חיילים לבנונים, היום. תחילתה של עוינות קשה? (צילום: AFP)

 

בינתיים, גם הזירה המדינית מתלקחת. בעוד שנשיא לבנון יוצא בהכרזות נגד ירושלים, הבהירה ישראל בצהריים כי היא רואה בלבנון כאחראית לתקרית הירי בגבול הצפון - ומזהירה מפני ההשלכות אם ההפרות יימשכו

.  

בהודעת משרד החוץ נכתב: "ישראל רואה בירי על כוח צה"ל, שפעל באזור הגבול בתיאום עם יוניפי"ל, הפרה בוטה של החלטת מועצת הביטחון 1701. שר החוץ, אביגדור ליברמן,

הנחה את נציגות ישראל באו"ם להגיש תלונה בנושא למזכ"ל האו"ם ולמועצת הבטחון. ההפרה האחרונה מצטרפת לשורה ארוכה של הפרות של החלטה 1701, ובראשן ההתחמשות המאסיבית של חזבאללה, כולל בדרום לבנון".

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מקבל עדכונים רצופים ממערכת הביטחון על האירועים בגבול הצפון, ונמסר כי הוא הנחה את ליברמן להגיש את התלונה לאו"ם. במקביל, פועלים בלשכת ראש הממשלה מול גורמים בינלאומיים, להרגעת הרוחות. גורמים בכירים בירושלים אמרו: "האירוע בגבול הצפון הוא חמור. על פניו, למרות חומרתו, נראה שמדובר באירוע נקודתי ואין שום כוונה של הסלמה".

 

בירושלים מודאגים מפני הסלמה בעקבות האירוע בצפון. כמו כן נבחנת השאלה, אם שורת האירועים שהחלה בירי הגראד על אשקלון, הקסאמים והפצ"מרים על הנגב המערבי, ירי הטילים אתמול על אילת ועקבה והתקרית באצבע הגליל, קשורים זה לזה - ואם יש קשר לפתיחה המתוכננת של השיחות הישירות עם הפלסטינים.

 

בהכנת הכתבה השתתף חגי עינב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים לבנונים, היום ליד הגבול
צילום: AFP
ליברמן. תלונה לאו"ם
צילום: גיל יוחנן
מומלצים