שתף קטע נבחר

בטונדה דה לוקס: מכונת קפה בגאווה ישראלית

שמואל לינסקי, סטודנט ישראלי לעיצוב תעשייתי, זוכה לשבחים מקיר לקיר בזכות מכונת קפה שעיצב מבטון. השלב הבא (בלי נדר): ייצור מסחרי של המכונה על ידי ענקית הקפה לוואצה

ביום שני, מייד בתחילת שבוע העבודה בחו"ל, התמלאו אתרי העיצוב המובילים ברשת, בבת אחת, בתמונות של מכונת אספרסו יפיפייה. המכונה, עשויה מבטון ומתכת, מעוטרת בלוגו בולט של לוואצה, במראה עתידני ורטרואי גם יחד ובעיקר – מאד מהוקצע.  


תגידו שהיא לא יפיפייה. מכונת אספרסו מצמנט (צילום: סשה פליט)

 

מי שהצליח להירגע מהתמונות שהופיעו בין השאר בבלוג העיצוב המוביל סלקטיזם ובמגזין דזין (ובאמת שהיה קשה) גילה שהמכונה, מופת של צמנט ומתכת, עוצבה על ידי מעצב בשם שמואל לינסקי. החשד המיידי שמדובר בישראלי שהביא לנו את המכונה הזו וקצת גאווה לאומית על הדרך התברר כנכון. לינסקי הוא סטודנט לעיצוב במכללת שנקר (שנה שלישית מתוך ארבע), ומכונת האספרסו המרשימה שעיצב היא דגם מעבודת גמר של קורס בהנחיית ראש המחלקה, אלכס פדואה.

 

ההישג של לינסקי יוצא דופן בכמה מישורים. ראשית, נדיר שסטודנט באמצע לימודי התואר הראשון זוכה לחשיפה כזו גדולה, ועוד במדיה הבינלאומית, על עבודה שאינה אפילו עבודת הגמר שלו. יוצאת דופן גם הבגרות והבשלות של העיצוב - ההקפדה על הפרטים ועל הקונספט הדוקה מאין כמוה, וכשנתברר שמדובר באבטיפוס ולא במכשיר שיצא באופן מסחרי (עדיין, לפחות) - ההפתעה הייתה כפולה.

 

"רציתי לקחת בטון ולהכניס אותו למטבח במסגרת קורס למכונות קפה שהיה לנו." מספר לינסקי על הרקע לעיצוב. "הסתכלתי על מטבחים שונים ועל שילוב צמנט וראיתי שעד כה היה שימוש בבטון חשוף רק בקירות ובדלפקים. חשבתי שאין שום סיבה לקחת את החומר ולייצר ממנו מוצרים של ממש ולא רק משטחים. המראה המחוספס שלו מושלם למי שיש לו מטבח גדול ומינימליסטי, והגסות שלו שוברת את הנקיון של המשטחים הגדולים. מה שעניין אותי ספציפית בעיצוב היה לשלב יציקת בטון באופן שמכבד את החספוס את המסיביות שלו."  


לינסקי במהלך הכנת  התבנית למכונה (צילום: סשה פליט)

 

"אני חושב שהחומר הזה יפה בקונטקסט. אתה רגיל לראות אותו בבנין מכוער בלי טעם, שעשו אותו הכי מהר ובזול. ופתאום אתה שם ולוקח את הבטון במקום לא צפוי. מצפים שהמכונה תהיה עשויה מניקל או פלסטיק, ופתאום הדבר המיליטנטי הזה נכנס הביתה, ועוד למחלקת המותרות. הייחוד הוא בשילוב בין חלקי מתכת, זה מה שעושה את ההבדל".

 

לאחר שהוצגה המכונה בפרויקט הגמר, צילם אותה סשה פליט, שאמון על צילום כל פרויקטי הגמר בשנקר. לינסקי, האב הגאה של ברבור הבטון הזה, החליט לשלוח בסוף השבוע האחרון את התמונות לאתר מגזין דזין (Dezeen) ומשם התגלגלו התמונות לאתרים נוספים. לאחרונה הוא גם יצר קשר עם חברת לוואצה, במטרה להביא את המוצר לייצור מסחרי.

 

"המכונה שוקלת כמו אבטיח גדול, ומכיוון שהתמקדתי בעיקר בקונספט ובמראה שלה, איך שכוס הקפה תראה בפנים ובשילוב של הבטון עם המתכת, ולא בפתרון ההנדסי, אב הטיפוס לא עובד באופן מעשי. עם זאת, אין בעיה שהמכונה תעבוד לאחר העברה לשלב אופרטיבי - חלק מהבוחנים בסוף הקורס הם מהנדסים מהתעשייה, והם אמרו בפירוש שאין שום בעיה להפיח במכונת הקפה הזו חיים."

 

בלי קשר לקפה, לינסקי מספר שהרומן בינו ובין בטון כחומר גלם הוא סיפור אהבה מתמשך. הוא עובד כעת במקביל על סדרת מוצרים לבית מבטון ואפילו - תחזיקו חזק - על בניית קיאק מבטון, במסגרת תחרות של החוג לאדריכלות במכללת אריאל.

 

ומה לגבי עתידה של המכונה? גיל שגיא, מנכל גיל'ס קפה, יבואנית לוואצה בישראל כבר שמע על המכונה, ראה את התמונות והגיב בהתלהבות: "הרעיון מאד יפה והמכונה עשויה מחומר מיוחד, שבאמת מוסיף אפקט שונה ומעניין לקונספט המוכר. מנהל הייצוא של לוואצה יגיע לארץ בחודשים הקרובים, ואנחנו ננסה לקשר בין הצדדים, על מנת להביא את המוצר לכדי ייצור. בינתיים אנחנו העברנו את הפרטים לבכירים בלוואצה ואנחנו מחכים לתשובה בנושא. עם או בלי קשר, פעם בשנתיים יש ללוואצה תערוכה של מכונות אספרסו בטורינו, ואנחנו הגשנו מטעמנו הצעה לצרוף המכונה של לינסקי לתערוכה."

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רטרואית ועתידנית גם יחד. מכונת אספרסו מבטון
צילום: סשה פליט
קלוז אפ על עמדת הכוס
צילום: סשה פליט
מכאן מפעילים אותה. מבט עילי על המכונה
צילום: סשה פליט
וכך היא נראית מאחור
צילום: סשה פליט
יש לו סיפור עם בטון. שמואל לינסקי
צילום: סשה פליט
לאשה בפייסבוק
מומלצים