שתף קטע נבחר

קניה מצביעה על חוקה חדשה; האם השקט יישמר?

בהתאם להסכם חלוקת הסמכויות, הולכים אזרחי קניה לקלפיות כדי להכריע אם לקבל חוקה חדשה שתצמצם את כוחו של הנשיא ותעניק לאזרחים מגילת זכויות. עשרות אלפי שוטרים וחיילים התפרסו כדי למנוע מהומות דומות לאלה שפרצו ב-2008

קניה עורכת היום (יום ד') משאל עם חשוב על חוקה חדשה, שאם תתקבל תצמצם את כוחו מוסד הנשיאות ותעניק לאזרחים מגילת זכויות. עשרות אלפי שוטרים וחיילים מאבטחים את הקלפיות כי למנוע מהומות, בדומה לאלה שפרצו בעקבות הבחירות לנשיאות ב-2007. 

 

מאז שעות הבוקר משתרכים תורים ארוכים מחוץ לקלפיות בבירה ניירובי. במשכנות העוני יצאו אזרחים כבר בשעה 3:00 לפנות בוקר כדי לתפוס מקום טוב להצבעה. "אנחנו עושים היסטוריה", סיפר בהתרגשות סם אוצ'ינג, איש עסקים בן 35 בעת שהמתין לתורו להצביע.


תורים ארוכים מחוץ לקלפיות (צילום: AFP)  

 

ארה"ב ויתר מדינות המערב דורשות מקניה זה תקופה ארוכה לאשר חוקה חדשה, אפילו שמדובר בנושא טעון. במרכז הוויכוח עומדות שאלות הנוגעות לזכויות נדל"ניות, הזכות להפיל וזכויות המוסלמים להקים בתי דין לענייני משפחה. קניה ניהלה במשך שנים משא ומתן עם בריטניה, ממנה קיבלה עצמאות ב-1963, על נוסח החוקה - אולם לא הושגו סיכומים.

 

משאל העם הנוכחי הוא אחד התנאים שנקבעו בהסכם חלוקת הסמכויות בין הנשיא מאווי קיבקי, וראש הממשלה ריילה אודינגה. ההסכם בין השניים הושג בתום סכסוך אלים שגבה את חייהם של יותר מאלף בני אדם בשנים 2007-2008. הסכסוך פרץ עקב טענות האופוזיציה לזיוף הבחירות לנשיאות מצדו של קיבקי.


"אם תאושר החוקה, יש סיכוי לפיוס אמיתי" (צילום: AP)

 

"משאל העם הוא למעשה עימות בין אלה שיש להם לאלה שאין להם בקניה. אלה שיש להם מנסים לשמור על הסטטוס קוו", אמר ג'יימס אוטומבה, בן 43, המתגורר באזור עמק ריפט ונפגע בחזהו במהלך המהומות לפני כשנתיים. "אם תאושר החוקה יש סיכוי שבאמת יושג פיוס במדינה שלנו".

 

בצל החשש מזיופים מצדם של גורמים פוליטיים ודתיים שאינם תומכים בנוסח החוקה, הבטיח יו"ר ועדת הבחירות המרכזית כי ספירת הקולות תהיה "שקופה יותר" מזו שהתקיימה בתום הבחירות לנשיאות. ספירת הקולות תועבר בשידור חי בטלוויזיה וברדיו הממלכתי.

  

תומכי החוקה, בהם ראש הממשלה אודינגה, קראו למצביעיהם לשמור על אורך רוח עם פרסום התוצאות. על-אף הניסיונות לשמור על שקט, שלחה ממשלת קניה אלפי שוטרים לאזור עמק ריפט, שבו קיים ריכוז גדול מתנגדים לנוסח החוקה כדי למנוע את שלהוב הרוחות במקרה שהחוקה תאושר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם אנשי שבט טורקנה באו להצביע
צילום: AFP
אודינגה בקלפי, הבוקר
צילום: AP
מומלצים