שתף קטע נבחר

זירת הקניות

BP: סתמנו את באר הנפט במפרץ מקסיקו

המכסה שהותקן על באר הנפט לפני שלושה שבועות היה רק פתרון זמני. ביממה האחרונה הזרימה BP בוץ כבד לתוך הבאר, והוא דוחקת מטה את הנפט שמבקש לפרוץ החוצה. בהמשך ייסתם הפתח בבטון. בתוך כך התפרסם סיכום של הדליפה: 776 מיליון ליטר של נפט זרמו למימי המפרץ

סוף לזיהום? חברת BP הודיעה היום (ד') כי הצליחה לסתום את באר הנפט הדולפת במפרץ מקסיקו - צעד משמעתי לקראת סיום מוחלט של אירוע הדליפה הגדול בתולדות ארצות הברית.

 

מכסה במשקל 75 טונות שהותקן על פתח הבאר הדולפת לפני כשלושה שבועות, שמנע את המשך זרימת הנפט לתוך המים, היה רק אמצעי זמני לעצירת הזיהום. ביממה האחרונה החלה BP להזרים לתוך הבאר הפגועה בוץ כבד שנועד לדחוק מטה את הנפט שמבקש לפרוץ החוצה. BP העריכה בימים האחרונים שהתהליך ההנדסני המורכב הזה, הקרוי "static kill" יעשה את העבודה ויסתום את הבאר. לפי שעה, התהליך מתקדם ללא תקלות.

 

לאחר כשמונה שעות של הזרמת בוץ עצרו אנשי החברה את המשך התהליך כדי לאמוד את הלחץ בתוך הבאר באמצעות חיישנים. לדבריהם, הלחץ יציב והבאר כולה נמצאת במצב סטטי.

 

"זהו ציון דרך", אמרה דוברת מטעם החברה. "זהו צעד קדימה לקראת 'חיסול' הדליפה מהבאר". השלב הבא לדבריה, יהיה החלטה האם לאטום את הבאר הפגועה בעזרת בטון.

 

השלב הבא: סתימת בוץ ובטון מפתח נוסף 

כדי לדעת האם התהליך הנוכחי אכן מצליח, יצטרכו אנשי BP להמתין לסיום הקידוח של שתי בארות נפט מקבילות - פעולה שהחלה לפני כחודשיים ואמורה להסתיים בשבועות הקרובים. רק אז ניתן יהיה לאמוד באופן מדויק את הלחץ בתוך מאגר הנפט התת-ימי.

 

השלב הבא יהיה הזרמת בוץ ובטון לתוך הבארות החדשים - בתהליך הקרוי "bottom kill". כך ניתן יהיה לסתום את מאגר הנפט לחלוטין, משני צדדיו,.ורק בסיום התהליך הזה תוכל BP להכריז באופן סופי על הצלחת המבצע כולו, וסיום אירוע דליפת הנפט. 

 

כל העבודות מתבצעות בלוח זמנים צפוף, בגלל עונת ההוריקנים  המתקרבת. סופה עזה שתגיע לאזור עלולה לעכב את המבצע כולו - ואף לגרום לתקלה שמשמעותה דליפה נוספת.

 

סיכום: 776 מיל' ליטר נפט דלפו; 3/4 מהכמות כבר איננה

סתימה של הבאר באופן מוחלט תסמן את סופו של אירוע דליפת הנפט הגדול בתולדות ארצות הברית. מאז הפיצוץ באסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון" ב-20 באפריל זרמו למימי מפרץ מקסיקו 4.9 מיליון חביות נפט - כ-205 מיליון גאלונים שהם כ-776 מיליון ליטרים.

 

נתונים אלה התפרסמו בימים האחרונים לאחר שצוות מומחים מטעם הממשל ביצע חישובים של כמות הנפט. החישובים נועדו לסייע לממשל לאמוד כמה קנסות ופיצויים תידרש החברה הבריטית לשלם.

 

מצילומים ברזולוציה גבוהה שנבדקו לעומק עולה כי מיד לאחר הפיצוץ באסדה והטביעה שלה, הנפט זרם לים בקצב של 62 אלף חביות ליום. ב-87 הימים שלאחר מכן, פחת קצב הדליפה. קצת לפני שהבאר נסתמה באופן זמני, הקצב עמד על 53 אלף חביות ביום.

 

לא כל הנפט זרם לתוך האוקיינוס, ציינו המומחים. מאמצי BP לשאוב את הנפט ישירות מהבאר הצליחו ללכוד כ-800 אלף חביות לפני שהבאר נסתמה במכסה.

 

הנפט שדלף גרם לפגיעה חמורה במערכת האקולוגית של המפרץ - בים ובחופים. כמו כן, נפגעו הדגה והפרנסה של אלפים מתושבי האזור. ובכל זאת, נכון לעכשיו כשלושה-רבעים מהנפט שזרם מהבאר נעלם - התפרק ושקע לקרקעית, התאדה באוויר או נאסף ופונה מהמקום בידי צוותי ניקיון שנשכרו בידי חברת BP.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המכסה שסותם את הבאר
צילום: AFP
מומלצים