שתף קטע נבחר

צילום: AP

הפזרן והקמצן באותה הסירה

פותחים עונה בפרמייר-ליג: למרות המיליונים והרכש המאסיבי, באנגליה סקפטיים באשר לסיכויי ההצלחה של רוברטו מאנצ'יני. ומתי כבר יתנהג ארסן ונגר כמנג'ר על ולא כרואה חשבון? מנצ'סטר סיטי וארסנל זקוקות לתואר, ככל הנראה יותר מאי פעם

במשך קרוב לחצי מאה - מאז ימיו של הלניו הררה האגדי ועד לחודש מאי האחרון, ועמו סיום עידן ז'וזה מוריניו, היה רוברטו מאנצ'יני למאמן המצליח ביותר שעבר באינטר. עם הסטטיסטיקה אי אפשר להתווכח. איתו קטעו הנראזורי רצף של 17 שנים ללא אליפות, זכו שלוש פעמים ב'סקודאטו' ופעם אחת בגביע האיטלקי. מעבר לכך, בתקופתו גם החל שלטון היחיד של המועדון בסרייה A - תהליך שנמשך עד היום.

 

יחד עם זאת, קיימת נטייה לגמד את הישגיו של האיטלקי בן ה-45 משתי סיבות עיקריות: 'הקאלצ'יופולי' - פרשת השחיתות הגדולה שהביאה לאינטר את תואר האליפות ב-2006 ובעקבותיה המכה האנושה שהונחתה על ראשי יריבותיה בעונה שלאחר מכן (האלופה המקורית יובנטוס הורדה לליגה השנייה, ממאזנה של מילאן הופחתו שמונה נקודות בפועל). שנית, וחשוב מכך - היעדר הישגים בזירה האירופית.


מאנצ'יני והרכש החדש - בואטנג, טורה, דויד סילבה וקולארוב (AP)

 

רגע אחד של איבוד עשתונות לאחר ההפסד לליברפול בשמינית גמר ליגת האלופות, במהלכו הודיע בפומבי כי יסיים את תפקידו בתום עונת 2007/08, העניק להנהלה פתח מילוט מחוזהו בן ארבע השנים של מאנצ'יני. למרות שחזר בו בבוקר שלמחרת, קיבל המאמן כעבור חודשיים מכתב פיטורין בתום פגישה בת חמש דקות עם נשיא המועדון, מאסימו מוראטי.

 

"ההחלטה היא תוצאה ישירה של הדברים אשר הופיעו בכלי התקשורת לאחרונה", נכתב בהודעה הרשמית שפרסמה הקבוצה. כעבור זמן קצר נחת בסן סירו 'המיוחד', וההמשך ידוע לכל.

 

בדצמבר שעבר, ולאחר מנוחה שנמשכה שנה ושבעה חודשים, קיבל מאנצ'יני את משרת המאמן במנצ'סטר סיטי על חשבונו של מארק יוז החביב, שלא עמד בקנה אחד עם היומרות והשאיפות מרחיקות הלכת שפיתח המועדון.


לסיטי סגל מהנוצצים בליגה, קרלוס טבס (רויטרס) 

 

הספתח של 'מאנצ'יו' היה מוצלח, וכלל שלושה ניצחונות ברציפות. בהמשך חזרה הקבוצה למימדיה הטבעיים. על אף שסיימה את העונה במקום החמישי, הגבוה ביותר שלה מאז 1992, מאזן שכלל ניצחון בודד בחמשת מחזורי הסיום מנע ממנה את הכרטיס למוקדמות ליגת האלופות.

 

יכול לצאת טוב או רע, אך לא באמצע 

ערב פתיחת העונה החשובה בקריירה שלו כמאמן, מאנצ'יני יודע שתירוצים לא יתקבלו. הסכום האסטרונומי, הנושק לרבע מיליארד ליש"ט, אותו הוציא המועדון מאיסטלנדס עבור שחקנים מאז נרכש על ידי קבוצת "אבו דאבי פיתוח והשקעות" ב-2008, חייב להיות מגובה בתואר כלשהו - הראשון של הסיטיזנס מאז גביע הליגה ב-1976.

 

הבעלים, שייח מנסור, בעל הון אישי כפול מזה של רומן אברמוביץ', העניק למאנצ'יני אשראי פתוח כדי שזה יבנה קבוצה בצלמו ובדמותו. יאיה טורה (ברצלונה), דויד סילבה (ולנסיה), ג'רום בואטנג (המבורג) ואלכסנדר קולארוב (לאציו) הגיעו תמורת סכום כולל של 75 מיליון ליש"ט והשלימו את אחד הסגלים הנוצצים בליגה, יחד עם שמות כמו קרלוס טבס, רוביניו ועמנואל אדבאיור שנמנו עליו קודם לכן.


הגיע מוולנסיה וינסה לכבוש את האי הבריטי, דויד סילבה (רויטרס) 

 

החשבון הנוכחי עוד עשוי לתפוח ולהתקרב לזה ששילם המועדון בקיץ שעבר עבור שחקנים (119 מיליון ליש"ט), במקרה שמעברו של מריו באלוטלי (אינטר) יושלם בהצלחה.

 

"זו תהיה שנה שתשנה את ההסטוריה של המועדון"

אולם כדברי הקלישאה, עם הכסף באות הצרות. בפני מאנצ'יני ניצבת משימה לא פשוטה בעליל, והיא להרכיב את אוסף השחקנים המרשים העומד לרשותו כמה שיותר מהר, כיוון ש"זמן", "סבלנות" או "בנייה" הם לא מונחים אשר נכללים בלקסיקון של השייח המיליארדר והרעב לתארים.

 

בממלכה סקפטיים באשר להצלחתו של פרויקט המיליונים, וסוכנויות ההימורים מעניקות יחס של 9-2 לאפשרות שהאיטלקי יהיה המנג'ר הראשון שייאבד את משרתו העונה. "באינטר הוא נדרש לאמן את השחקנים וזהו - לכל היתר דאג מוראטי", טוען סטיבן הווארד מ'הסאן'. "באנגליה, ובמיוחד במועדון כמו מנצ'סטר סיטי כפי שמאנצ'יני גילה בעונה שעברה, מנג'ר צריך להיות גם פסיכולוג, פסיכיאטר, מעסה, רואה חשבון, דיפלומט, אבא, אמא ולעולם לא לעשות טעות בשוק ההעברות".


מנג'ר הוא גם פסיכולוג, מעסה, רואה חשבון, דיפלומט ואבא (גטי אימג'ס)

 

לעת עתה, הרחשים מסביב לא מדירים שינה מעיניו של מאנצ'יני. "מעולם לא חשתי לחץ - הן כשחקן והן כמאמן", מתעקש האיטלקי. "כשהגעתי לאינטר ידעתי שהמועדון לא זכה בתואר קרוב לשני עשורים והנה, החזקתי שם מעמד ארבע שנים - יותר מכל מאמן אחר. חשוב מכך, בתוך שנה אחת שיניתי את כל המנטליות של המועדון וכך גם אעשה במנצ'סטר סיטי".

 

מהעונה הקרובה מאנצ'יני יכול לצאת טוב או רע, אך לא באמצע. הצלחה תמנף את הקריירה שלו כלפי מעלה ותעניק לו את ההערכה שלא קיבל עת אימן במילאנו. כישלון עלול להביא אותו למחוזות בהם נמצא כעת מאמן נוסף בן דורו המחזיק בהישגים דומים, פרנק רייקארד ההולנדי.

 

"אני מתחייב להביא תואר עוד השנה. האם זו תהיה אליפות, זכייה בגביע או אולי בגביע הליגה האירופית? את זה אני עדיין לא יודע, אבל נזכה במשהו. זו תהיה השנה שתשנה את ההיסטוריה של המועדון", הכריז האיטלקי. במאי, אם יחזיק מעמד עד אז, נגלה אם צדק או טעה.


לא צריך להוכיח כלום לאף אחד, ונגר (גטי אימג'ס) 

 

חמש השנים הרעות

כמה מאוהדיה הצעירים של ארסנל יתקשו להאמין, אבל האגדה מספרת שב-21 במאי 2005, באצטדיון המילניום שבקארדיף, הניף פטריק ויירה את הגביע האנגלי לאחר ניצחון על מנצ'סטר יונייטד בדו קרב פנדלים ולא הרבה קודם לכן סיימו התותחנים קמפיין שלם ללא הפסד, עת זכו באליפות המרשימה ביותר בתולדות הפרמייר-ליג.

 

על פניו, ממרום 60 שנותיו, עם רזומה עשיר בתארים ומעמד של אחד ממאמני הכדורגל הטובים בתבל, ארסן ונגר לא צריך להוכיח את עצמו בפני אף אחד.

 

מצד שני, חמש שנים ללא תואר הן באמת יותר מדי זמן, על אחת כמה וכמה עבור מועדון בסדר הגודל של התותחנים. מהבחינה הזאת, ארסנל 3.0 - אותו פרויקט יומרני אשר בוסס על טהרת שחקני בית וצעירים מוכשרים מהתפוצות, ועתיד היה לרשת את קבוצת 'הבלתי-מנוצחים' של תיירי הנרי, דניס ברגקאמפ, רובר פירס ושות', נחל עד כה כישלון צורב.  


תיירי הנרי בעונת הדאבל. מאז - שום דבר (AP)

 

מה נשתנה בקיץ הזה? לא הרבה. ההישג הגדול ביותר שוונגר יכול לזקוף לזכותו הוא השארתו של ססק פברגאס בלונדון, אך גם זה זמני. הרכש, כמדי פגרה, היה מינורי: מרואן שמאח הגיע מבורדו ואמור להוסיף נפח להתקפת הקבוצה ובמידת הצורך לתפוס את מקומו של הפצוע הסדרתי, רובין ואן פרסי.

 

לורן קוסיילני (לוריין) הובא כתחליף לצרפתי אחר, וויליאם גאלאס, שחוזהו לא חודש. במועדון עדיין מחפשים שוער - העמדה הבעייתית ביותר של הקבוצה בשנים האחרונות, אך טרם מצאו מחליף הולם למנואל אלמוניה החלש.

 

הבעיה העיקרית בארסנל של השנים האחרונות היתה הסגל הצר. התסריט חזר על עצמו בצורה די מדויקת עונה אחר עונה, וכלל ריצה בצמרת הגבוהה שנקטעה עם פציעתו של שחקן מפתח זה או אחר. אשתקד הגיע ביש המזל של התותחנים לשיאים חדשים, כאשר למשחק הגומלין מול ברצלונה ברבע גמר ליגת האלופות, כמו גם למחזורי הסיום בליגה, הופיעה הקבוצה ללא ססק פברגאס, רובין ואן פרסי ואנדריי ארשבין - שלושת שחקניה הטובים ביותר.


ססק פברגאס ורובין ואן פרסי (גטי אימג'ס) 

 

רכש? משנתו של ונגר לא דוגלת בכך. "שקלנו להביא קשר בעל שיעור קומה, אבל נראה שנוותר על כך", אמר המנג'ר בעקבות היכולת הטובה שהציגו ג'ק ווילשייר ועמנואל פרימפונג בני ה-18 בגביע האמירויות האחרון.

 

במבט לעתיד, אין עירבון לכך ששני הטאלנטים הצעירים לא יעזבו את החממה של הצרפתי בעוד כמה שנים, כשיסיימו חוזה או סתם בשל תאבת בצע, וישאירו את הקבוצה ללא תחליף הולם, כפי שקרה בעבר עם אשלי קול, מתיאו פלאמיני ואחרים.  

 

ארסן ונגר - מאמן כדורגל או רואה חשבון?

ונגר של השנים האחרונות נראה כמי שמתעסק יותר במאזנים הפיננסיים של המועדון, מאשר כמנג'ר בעל שם עולמי. עובדתית, בשלוש מארבע השנים האחרונות סיימה הקבוצה את תקופת ההעברות ברווח.


הותיר את הקופה ברווח, אבל מה עם התארים? ונגר (AP) 

 

בקיץ שעבר לדוגמא, שלשלה ארסנל לקופתה כ-40 מיליון ליש"ט עבור מכירתם של קולו טורה ועמנואל אדבאיור למנצ'סטר סיטי. ומי הגיע? תומאס ורמאלן, רכש מוצלח לכשעצמו, אך עליו הוציאו באשברטון גרוב 10 מיליון ליש"ט "בלבד". הקיץ באופן חריג, ההוצאות היו גדולות מההכנסות והסתכמו ב-4.5 מיליון ליש"ט.

 

בשורה התחתונה חשוב לזכור שוונגר, בדיוק כמו אלכס פרגוסון, ז'וזה מוריניו, פפ גווארדיולה וכל מאמן אחר מהשורה הראשונה, נמדד לפי תארים. בפועל - ארסנל היא סמל להתנהלות כלכלית נבונה, אך בד בבד ארון הגביעים של המועדון הולך ומעלה עובש, לא רק אבק.

 

למרות זאת, הצרפתי בשלו: "אני מודע לאיכויות של הקבוצה שלי ולכסף לא תהיה כל השפעה על ההצלחה שלנו העונה. האם למועדונים אחרים יש את היכולת לבזבז יותר מאיתנו? זה ממש לא משנה, כיוון שאני מסתכל על השחקנים שעומדים לרשותי ויודע שאנחנו מסוגלים לזכות באליפות".


אמור להוסיף נפח להתקפה, מרוואן שמאח (AFP) 

 

ומה האוהדים חושבים על כך? חלקם מרוצים, חלקם פחות. בסקר שערכה השבוע עמותת האוהדים של ארסנל עלה כי 53 אחוז מהנשאלים מאמינים שהפילוסופיה בה דוגל ונגר - על הרכש המצומצם, המשחק "הנכון" ושיתוף שחקנים צעירים - היתה נוקשה מדי ועלתה לקבוצה בתארים. מהעבר השני - רק 11 אחוז טענו כי זכייה בתארים צריכה להיות המטרה העיקרית של המועדון, בעוד ש-80 אחוז מהנשאלים העדיפו שמעל לכל הקבוצה תשחק כדורגל אטרקטיבי.

 

חוזהו של ונגר מסתיים בקיץ 2011 והמאמן טרם החליט אם להאריכו. העונה שבפתח, ה-15 במספר של הצרפתי בארסנל, עשויה גם להיות האחרונה שלו בלונדון. בינתיים הוא שומר על אופציות פתוחות: "אני נמצא בשלב שאם אחליט להישאר, יהיה זה עד לסוף קריירת האימון שלי. אם אבחר ללכת על אתגר חדש, והוצעו לי לא מעט כאלה כמו שכולם יודעים, זה חייב להיות עכשיו או לעולם לא". עם תואר או בלי, אוהדי ארסנל עשויים להזיל לא מעט דמעות בסוף העונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים