שתף קטע נבחר

השיטפון בפקיסטן: אין אוכל לשבור הצום ברמדאן

בחודש שבו נוהגים המוסלמים לצום, יקומו בפקיסטן רעבים בגלל האסון שהכה במדינה. לפי האו"ם 6 מיליון תלויים בסיוע הומניטרי לאחר השטפונות. "קשה לשרוד, לא כל שכן לשמוח", סיפר ילד בן 12 שניצל, "אנחנו רעבים וצמאים"

חג עצוב בצל השיטפון: חודש הרמדאן צפוי להיות אחד הקשים ביותר עבור מיליוני אזרחים בפקיסטן, שנעקרו מבתיהם בעקבות השטפונות שהכו במדינה, והוגדרו כחמורים יותר מהצונאמי. בתים רבים וכפרים שלמים נמחקו בשטפונות שגבו את חייהם של יותר מ-1,600 בני אדם.

 

עם תחילת חודש הרמדאן שבו צמים המוסלמים ביום הם יקומו רעבים. לפי האו"ם, הישרדותם של שישה מיליון בני אדם במדינה תלויה בסיוע הומניטרי.

 

צילום: רויטרס

 

"איך אנחנו אמורים לשבור את הצום - כשאין לנו מה לאכול", שאלה סבהגי חטון, אם לשישה ילדים, שהקימה אוהל על הכביש המהיר לצד תעלה מטונפת, שהיא מקור המים היחיד עבורם. חטון נמלטה דרומה מהכפר קרמפור אל מחוז סינד, אבל הדבר לא הועיל רבות, למעט העובדה שהצילה את חייה ואת חיי ילדיה. 

 

"אין לנו אוכל ואין לנו מחסה. אנחנו זקוקים לאוכל, כך שניתן לומר שאנחנו בכל מקרה צמים", סיפרה. "אנחנו סובלים מרעב כבר כמה ימים, אז תחילת חודש הצום לא גורמת לנו לאושר". היא הוסיפה כי בעבר הם נהגו לערוך חגיגות גדולות לרגל הרמדאן בכפר, אבל כעת "אנחנו כבר מורעבים".

 

"זה יהיה יום גדול כשהילדים יקבלו אוכל"

ממשלת פקיסטן הודיעה כי האסון שהכה במדינה השפיע באופן ישיר או עקיף על חייהם של לפחות 14 מיליון בני אדם. האו"ם הזהיר כי נשקפת סכנה חמורה לחייהם של ילדים בשל האסון. הממשלה הודתה כי היא אינה מסוגלת להתמודד עם מימדי ההרס ועם זעמם של השורדים, אותו לטענתה מלבה האופוזיציה נגד הנשיא אסיף עלי זרדרי.

 

למרות זאת, הרשויות הבטיחו לספק ארוחות מבושלות לקורבנות האסון במהלך חודש הרמדאן, ולפצות את משפחות ההרוגים,

אבל מעטים מהשורדים מאמינים שהדבר אכן יקרה. "הכפר שלנו שקע במים. בתינו ויבולינו נהרסו בשטפונות. אנחנו נלחמים את מלחמת ההישרדות שלנו", אמר מוחמד פריאל, בן 55, החי ללא מחסה, גם הוא ליד הכביש המהיר, באזור סוקור. הוא הביע דאגה רבה לששת נכדיו, הזקוקים לסיוע בהול. "זה יהיה יום גדול כשהילדים יקבלו אוכל", אמר.

 

"הייתי מגדל פירות וירקות בחווה שלי בחאנפור, אבל עכשיו איש אינו מציע סיוע. רמדאן הוא חודש של ברכה, אבל אין כאן אף גורם שיסייע לנו להינות מאותה הברכה", אמר פריאל ודמעות בעיניו. "נראה שהשטפונות שטפו את כל הזכרונות שלי", הוסיף.

 

הילדים לא חשים בשמחת החג

קרן הצדקה האיסלאמית, ג'מעת א-דעווה, המופיעה ברשימה השחורה של ארגוני הטרור של האו"ם, הבטיחה לסייע ולספק את סעודות החג לקורבנות, והדבר מעורר את דאגתם של האמריקנים.

 

מוחמד ג'דאם (30), פועל מהעיירה טול, 120 קילומטרים מצפון לסוקור, אמר כי האנשים חשים שהממשלה בגדה בהם כשהם הכי זקוקים לסיוע. "מעולם לא חלמתי שדבר כזה יקרה בחודש הקדוש הזה. אני צם למען אללה ברמדאן אבל אנחנו גוועים ברעב. הממשלה לא עושה כלום להציל את הילדים שלנו מהרעב".


השיטפונות בפקיסטן - הילדים לא חוגגים (צילום: AP)

 

גם עבור הילדים זו תקופה לא קלה, הם כלל לא מרגישים שמחה לקראת עיד אל-פיטר, החג המסיים את חודש הרמדאן, שבו נהוג לחגוג עם בגדים חדשים ומתנות.

"אף פעם לא חגגנו ממש, כי אנחנו עניים ולא יכולים להרשות אוכל יקר", סיפר טאג' מוחמד, בן 12, "אבל לפחות היה לנו אוכל, מחסה ומים ברמדאן הקודם".

 

הוא סיפר כי בעבר אביו העניק להם בגדים ונעליים חדשים אבל עכשיו זה לא יקרה. "השארנו את כל הדברים שלנו מאחור בשיטפון. קשה לשרוד, לא כל שכן לשמוח", סיפר הילד. "אנחנו רעבים וצמאים. אבא שלי ואני ניסינו למצוא עבודה בסוקור, אבל יש עוד אלפים כמונו ברחובות שמקווים להרוויח משהו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין אוכל, אין מים, אין עבודה
צילום: AFP
השאירו הכל מאחור וברחו. השטפונות בפקיסטן
צילום: AFP
מומלצים