שתף קטע נבחר
 

המנעול הביומטרי: הדלתות שמנחשות אתכם

הזיהוי הביומטרי מגיע גם אל מקומות עבודה ובנייני מגורים. חברת ‭FTS21‬ הישראלית מחברת את מצלמות האבטחה שכבר מותקנות במקומות כאלה אל מערכת זיהוי קולי, כדי להגיע לזיהוי ודאי ומהיר. על "האח הגדול" שצובר כוח מתוך "ידיעות אחרונות"

המעבר מהיציאה מהמעלית בבניין בו שוכנת חברת ‭FTS21‬ עד לדלת הכניסה למשרדיה לוקח כמה שניות. בזמן הזה הצליחה המערכת לזהות את פניו של מנכ"ל החברה, האלוף במילואים אהרון זאבי פרקש, ראש אמ"ן לשעבר, ולפתוח בפניו את הדלת. ההדגמה הקטנה הזו לכבודנו הסתדרה בצורה מושלמת עם העיסוק של פרקש כשהיה במדים - "היתוך" מידע כדי לקבל תמונה מלאה, אימות של דברים.

 

החברה של פרקש, בה מועסקים כמה מיוצאי יחידה 8200 של חיל המודיעין ומומחים אחרים, מנסה לעשות את מה שלא הצליחו לעשות עד כה בצורה מושלמת - זיהוי מהיר של בני אדם בכניסה לאזורים שאין עניין שכל אחד יוכל להיכנס אליהם.

 

יש בעולם מערכות של זיהוי פנים, זיהוי קול וזיהוי ביומטרי שמשמשות לאימות זהותם של אנשים, אבל אף אחת מהן לא מושלמת או שהן פשוט איטיות מדי, בעיקר במקומות בהם יש לאפשר מעבר של אלפי אנשים תוך זמן קצר, כמו למשל בבניין משרדים ענק בניו-יורק או שיקגו.

 

פרקש גייס לחברה כמה מהמוחות הטובים ביותר בטכנולוגיות של זיהוי פנים וקול והטיל עליהם לפתח מערכת שתוכל לתת זיהוי של 100 אחוזים גם במקומות הרגישים ביותר.

 

לדבריו, התוצאות מצוינות והחברה תתחיל בקרוב ייצור סדרתי של המערכות. לכל אתר תותאם מערכת שתיראה אחרת, אבל הלב של כולם הוא מחשב עם תוכנה מיוחדת. זו תעבד תוך חלקיקי שניות את הפנים שרואה מצלמת האבטחה הקיימת בכל כניסה לבניין ותזהה אותם. במקביל יתבקש הנכנס לומר את שמו. "על ידי חיבור שתי השיטות אנחנו מקבלים בטחון לזיהוי של 100 אחוזים והוכחנו את זה‭,"‬ אומר פרקש.

 

הפנים לא יילכו לאיבוד

כיום משמשים כרטיסים מגנטיים כאמצעי הכניסה העיקרי לבניינים רבים, בבתי מגורים גדולים בארה"ב או בבנייני משרדים. הכרטיס המגנטי ידוע כאמצעי בעל אמינות נמוכה, שכן רבים אובדים או נגנבים ולכן הם לא מספקים פתרון טוב אפילו במקומות בהן דרישות הבטחון מינימליות.

 

החברה של ראש אמ"ן לשעבר הופכת את האדם עצמו, את מאפייניו החיצוניים ואת קולו, לאמצעי הזיהוי שיפתח בפניו את הדלת. לצורך כך פיתחה החברה תוכנה המזהה את תווי הפנים ואת הקול, מחברת ביניהם וקובעת מי רשאי להיכנס ומי לא.

 

פרקש אומר כי השוק הגדול הוא בארה"ב, שם יש למעלה מחצי מיליון גורדי שחקים שהכניסה אליהם חייבת להיות מפוקחת. ברבים מהם יש אמנם שוערים אנושיים, אבל אלה אינם יעילים למניעת חדירה של אנשים שאיש לא רוצה שיחצו אפילו את הלובי של הבניין. "אין לי ספק שהשוערים יישארו כסמל סטטוס. מישהו צריך לפתוח את הדלת של הלימוזינה שחונה בחזית הבית. אבל במקום כמה שוערים יהיה אחד ורמת הביטחון תעלה בצורה דרמטית‭,"‬ אומר פרקש ורואה בעיני רוחו את המערכת שלו יושבת כמעט בכל לובי של בניין רב קומות בארה"ב.

 

"המערכת שפיתחנו מקבלת את המידע לגבי מי שמורשה להיכנס‭,"‬ הוא מסביר. "היא רואה שמישהו מגיע לבניין, משווה את פניו לבנק הפרצופים ומאזינה גם לקולו כאשר הוא אומר את שמו. זה עובד נהדר ויש לנו כמה התקנות בארה"ב שמוכיחות כי התוצאות מושלמות‭."‬

 

כאשר אורח מגיע כיום למשרדי החברה בתל-אביב ולוחץ על הזמזם, הדלת לא תיפתח סתם כך. האורח חייב לומר את שמו ולציין גם עם מי הוא אמור להיפגש בחברה. המארח יקבל הודעה מיידית למכשיר הסלולרי שלו, שבה ייאמר שאדם מסוים מחכה ליד הדלת לאישור כניסה, ועל מסך המחשב הוא יוכל לראות גם את התמונה של האורח. "המערכת מאפשרת כל צירוף של פעולות שמטרתן אחת - לאפשר כניסה מבוקרת בלי צורך להעמיד שומר שיבדוק תגיות זיהוי מפלסטיק‭,"‬ מסביר פרקש.

 

החברה מציעה כיום את המערכת בעיקר לבנייני מגורים גדולים בארה"ב, בתל-אביב ובקרוב בעוד מדינות בעולם. אבל לדברי פרקש השוק הפוטנציאלי הוא אדיר ומגוון: מעברי גבול, דלפקי ביקורת דרכונים, דלפקי בידוק של חברות תעופה ועוד. לדבריו, כל אלה יוכלו לחסוך כוח אדם ובעיות, באמצעות השימוש במערכת הישראלית.

 

למעשה התשתית כבר קיימת, אם לוקחים בחשבון שכיום כמעט בכל מקום מותקנות מצלמות אבטחה. מוסיפים מיקרופונים וחיבור למחשב בו מצויה התוכנה המיוחדת, ויש מערכת זיהוי שלדברי המפתחים מסוגלת לטפל בכמות גדולה של אנשים, בזמן קצר ובאמינות גבוהה.

 

"בנייני משרדים בארה"ב, בהם עובדים אלפי אנשים, חייבים לאפשר זרימה מהירה של העובדים לתוכם בשעות הבוקר. עשינו נסיונות והוכחנו שהמערכת עובדת מהר יותר מכל אמצעי זיהוי הקיים כיום במקומות האלה‭,"‬ אומר פרקש. בעולם בו בניינים וערים שלמות מרושתים במצלמות ביטחון במעגל סגור, הגיוני מאוד שהשלב הבא יהיה חיבור שלהן למערכות זיהוי העושות שימוש בטכנולוגיה המתקדמת ביותר.

 

יש לציין כי למרות ההתלהבות של המפתחים, רק ניסוי בתנאי אמת, כלומר התקנה בבניין משרדים אליו נכנסים בכל בוקר אלפי עובדים, יוכל לתת למערכת את החותמת הסופית שהיא אכן הפתרון הטוב ביותר. זה יקרה כנראה בקרוב, שכן החברה כבר מנהלת מגעים עם כמה אתרים בישראל המגלים עניין במערכת.

 

זיהוי מקיף

האם ניתן "לעבוד" על המערכת? פרקש אומר כי הכל נלקח בחשבון והמערכת פשוט לא תאשר כניסה אם הזיהוי לא יהיה ודאי. תמונת הווידיאו המועברת למחשב מנותחת מכמה אספקטים, שצירופם בונה את האישור לכניסה. בנוסף, יש כאמור גם זיהוי קולי, וגם בו יש כמה אלמנטים שהופכים אותו לאמין הרבה יותר מכפי שהיה עד כה במערכות של זיהוי קול.

 

המערכת יודעת בעצם לנתח מאפיינים שונים שהם כמו טביעות אצבע ביומטריות משלימות. בעוד שטביעות אצבע לא תמיד יכולות לשמש כזיהוי, בגלל ידיים מחוספסות למשל, תמונת הפנים והקול הם מאפיינים אישיים מאוד. פרקש אומר כי הניסיון הוכיח שהמערכת, או יותר נכון ה"היתוך" של כל המאפיינים תוך שניות, מאפשר לתת למערכת ציון אמינות גבוה מאוד. "עשינו כאן שימוש בטכנולוגיות שונות, שחלקן פותחו עבור מערכת הביטחון לצרכיה, אבל חיברנו את כולן ואיפשרנו להן לעבוד יחד בתנאים בהם המהירות ונוחות השימוש חשובים לא פחות מהאמינות‭."‬

 

אז מעכשיו ה"אח הגדול" לא רק רואה הכל, אלא גם שומע. דגימות הקול שלנו ייאספו על-ידי מערכות הזיהוי ופרקש מדבר על 'מאגר לאומי' שבו יאוחסנו טביעות פנים וקול של כמעט כל אחד מאיתנו. הזיהוי הביומטרי עולה כיתה, ואיתו גם המעמד של "האח הגדול‭,"‬ שהאת הפרטיות והאנונימיות שלנו למשהו היסטורי. נראה שבעולם בו רמת הפשיעה עולה ואיומי הטרור לא פוחתים לא תהיה לנו ברירה.

 

הפיתוח של חברת אפ.אס.טי‭21-‬ לוקח ללא ספק את מערכות הזיהוי קדימה יותר מדור אחד. אחרי כל הפטנטים האחרים בתחום הזיהוי, חוזרים לבסיס: המאפיינים האישיים שלנו, ולאו דווקא טביעות אצבע, הופכים למפתח שיאפשר לנו כניסה למקומות מוגבלים ושמורים. האם גם את השיטה הזו ניתן לעקוף? האם גם בה יתגלו פרצות? האלוף במילואים זאבי פרקש אומר שהמערכת עונה על הדרישות המחמירות ביותר, וכי היא היעילה ביותר לטיפול במספרים גדולים של אנשים החייבים לעבור זיהוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סומסום היפתח! אילוסטרציה
צילום: Index Open
מומלצים