שתף קטע נבחר

"מסגד המריבה" במנהטן: ה"מֶכָּה" של התיירים

הדיון הסוער על-אודות בניית המסגד בסמוך ל"גראונד זירו" - היכן שאירעו פיגועי 9/11 - הפך את המתחם לאתר תיירות אטרקטיבי. בשבוע שעבר נערך סקר אמריקני בנושא הטעון, וגם אנחנו שאלנו כמה ישראלים לדעתם. ומה אתם חושבים?

ברוכים הבאים לאטרקצייה הלוהטת ביותר במנהטן: המקום המיועד להקמת המסגד ומרכז התרבות המוסלמי, לא רחוק מ"גראונד זירו", שם עמדו בעבר מגדלי התאומים. הצהובון האמריקני הימני, ה"ניו יורק פוסט", ערך ביום רביעי שעבר משאל רחוב בין המבקרים הרבים באתר, וכתביו, קווין פאסיק וקארל קמפנייל, שמעו מהם את דעותיהם המגוונות בנוגע לפרוייקט הבנייה מעורר המחלוקת.

 

רוברט פריי, מנתח בן 62 מפילדלפיה, ורעייתו סוזאן, קפצו למקום כדי להתרשם מהמבנה העתיד להפוך למסגד. הם זועמים מעצם המחשבה - להקים מסגד שני בלוקים בלבד מה"קרקע המקודשת עבור האמריקנים", להגדרתם. 

"מה שעוללה הדת שלהם (של המוסלמים - א.כ) הוא עלבון כלפי המדינה שלנו", אמר, בהתייחסו לחטיפת המטוסים ב-11 בספטמבר 2001.


"מדובר בקרקע מקודשת עבור האמריקנים". גראונד זירו (צילום: AP)

 

סוזאן, רעייתו של רוברט, הייתה דיפלומטית למדי בתחילת השיחה, כשאמרה כי היא "מבינה את שני הצדדים", אך הטון של דבריה קיבל תפנית פגועה יותר, כהגדירה את התכנית להקמת בית-הדת המוסלמי כ"מכה ישירה לפרצוף". 

 

אמי סג'ארדו, צעירה מסולט לייק סיטי, דיקלמה כי "רוב האמונות הדתיות שומרות את מאמיניהן כקהילה מאוחדת. בארצות הברית לכל איש הזכות למלא אחר מצוות הדת שלו". קביעה תקיפה יותר נשמעה מידידה, טיילור ברנרד: "מדובר ב'נון-אישיו'. הרי אי אפשר בכלל לראות מכאן את גראונד זירו!".


"זו מכה ישירה לפרצוף". הפגנות סוערות נגד בניית המסגד (צילום: AFP)

 

ג'ק די, עורך דין מבוגר מבאפלו, העניק חוות דעת על רגל אחת ופסק כי בעלי הקרקע רשאים לבנות במקום "בית דת". לדידו הדבר פסול, בטענה כי "המיקום הזה נבחר כדי לעורר פרובוקציה. זה לא מכבד את זיכרונם של אלה שמתו במרחק יריקה מכאן".

 

הוא ציטט את אימרת הכנף הידועה לפיה "לאנשים יש זכות ללכת בעקבות אמונתם".

 

"אבל זאת? זאת אמונה רעה", קינח בתוספת אישית.

 

חשיפת הצהובון ונביאת הזעם ההולנדית

כמה אורחים מהולנד שביקרו באתר המפוקפק "חשפו" בפני כתבי הצהובון כי גם במדינתם קיים מתח בין-דתי, וכי הם אינם מרוצים מכך. אילונה ימקה, סוכנת נסיעות, ביקשה להעביר באמצעותו מסר לאומה האמריקנית: "אצלנו המדינה חופשית - תראו לנו שגם אתם כאלה".

 

על מרג'ריט פטיט מאוסטרליה זינקו הכתבים בעת שצילמה את הבניין, אולי ברגעיו האחרונים כמבנה מן המניין. "אני לא מבינה על מה כל הבלגאן. נכון, אלה היו מוסלמים (שתקפו את מגדלי התאומים – א.כ)", הודתה, אך הוסיפה כי "הם היו כאלה שהשתמשו בדת כמסכה כדי לעשות את מה שעשו. אין לכך כל קשר למוסלמים המתונים".


המבנה שבו מתוכנן לקום המסגד והמרכז המוסלמי (צילום: AFP)

 

מנאומה הפייסני עברה פטיט לטון אפוקליפטי-משהו, והזהירה כי ייתכן שניו-יורק תיאלץ להתמודד שוב עם מתקפת טרור, אם המתנגדים להקמת המסגד יביאו להצתת גל אנטי-מוסלמי בעיר. הפתרון, לדעתה, הוא להקים את המסגד דווקא במיקום הזה. "כך ייראה העולם שניו יורק אינה שומרת טינה למוסלמים כולם בגלל דבר שרק כמה מהם עשו".

 

הישראלים: חוצפה, צביעות או איסלמופוביה?

ארצות הברית עדיין מלקקת את פצעיה מאז אותו פיגוע קטלני ב-2001, אך גם ישראל סבלה מתקופות ארוכות של מעשי איבה, בקנה מידה שאינו צנוע יותר. במדינה שבה אירועים רבים מדרדרים לעתים קרובות לוויכוחים צורמים בנושאים של דת ולאום ולמריבות בין יהודים לערבים, השחתות של בתי כנסת ומסגדים כבר אינן בהכרח תופסות את הכותרות הראשיות.

 

גם אנחנו לא התאפקנו, ויצאנו לרחוב למשאל משלנו, וביקשנו מכמה עוברי אורח לחוות דעתם בנושא. נדמה כי הריחוק הגיאוגרפי והתרבותי מארצות הברית העניק לחלקם נקודת מבט מעט שונה על הדברים.

 

"זו חוצפה שלא תיאמן. עם כל הכבוד לגאווה האמריקנית, זה אולי מושג שלא מופגן ביום-יום אבל זה צריך לשמור עליו, אחרת תהיה עוד מתקפה כמו אז, ואולי חמורה יותר", טוען יותם, בן 27 מכפר סבא. "צריך כאן מינימום רגישות, וזה לא קשור לימין או לשמאל. גם אם החוק מאפשר לך, לא היית מקים אפילו מוזיאון מוסלמי מול מלון פארק בנתניה, למשל, שבו נרצחו עשרות אנשים בפיגוע".

 

"אני מתפלא על עצם הוויכוח", אומר דניאל, בן 25 מירושלים. "הרי לכל הדתות יש הזכות להקים בתי-תפילה בארצות הברית, למה לאסור על המוסלמים לעשות זאת רק בשל מיקום גיאוגרפי? הרי יש מאות מיליוני נוצרים בארצות הברית שתומכים במדיניות האגריסיבית והמיליטנטית של מדינתם (במלחמותיה במזרח התיכון - א.כ), אז למה לעשות דווקא קישור אוטומטי בין האיסלאם לטרור?".

 

"למעשה אין כל-כך הרבה על מה להתווכח", אומר גלעד, בן 24 מתל אביב. "מדובר במאבק כוחות על לא-יותר מאשר סמל. זו זכותם הברורה של המוסלמים לבנות מסגד בכל מקום שוועדת התכנון העירונית מאשרת להם".
"אל-קאעידה הוא ארגון קיצוני שאין לו שום נגיעה לחיי המוסלמים שיתפללו במסגד הזה - אם וכאשר יוקם", הוא קובע. גלעד מוסיף כי "התועלת היחידה שעשויה לצמוח מכל הוויכוח הזה היא אחת בלבד: חשיפת הגזענות, הצביעות והבורות של הימין האמריקני, שאת ניצניהן ראינו כבר בזמן מסע הבחירות של ברק אובמה, אותו אהבו לכנות 'חוסיין' בהתרסה".

 

  • ומה אתם חושבים? טקבקו לנו!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האתר שבו צפוי לקום המסגד
צילום: AP
"חוצפה שלא תיאמן". יותם
צילום: AP
"לכל הדתות יש חופש להקים בתי דת". דניאל
צילום: AFP
מומלצים