שתף קטע נבחר

הגוגל קם על יוצרו? מי באמת מנהל את העולם

הסוציולוג מנואל קסטלס, קבע שרשתות התקשורת והכסף, בהן עוברים מיליונים בני אדם ומיליארדי דולרים - מנהלות את העולם. הניסיון לעשות סדר בבלגן הלא מאורגן - נדון מראש לכישלון. המשך תולדות הגלובליזציה

אחת הזוויות הבולטות של הגלובליזציה, אשר אנו נחשפים אליה בחיי היום יום גם בלי שנשים לב, היא היותה של החברה האנושית של ימינו חברה המורכבת מרשתות. לא רק מורכבת אלא נשלטת. ההוגה הבולט של חברת הרשתות הוא הסוציולוג הספרדי מנואל קסטלס.

 

מי האבא של האינטרנט?

קבוצה קטנה של סוכני אף.בי.איי יושבת בבניין משרדים בשיקגו ועל גביה מוטלת משימה לאומית; היא מנהלת את האינטרנט. היא מקצה רשיונות להפעלת מחשבים, מאשרת יצור מודלים חדשים של ראוטרים והשיא - היא זו שהעלתה לגדולה את גוגל.

 

תולדות הגלובליזציה - טורים קודמים: 

 

עכשיו כשהבייבי של שני הסטודנטים הפך למפלצת, הגיע הזמן להגביל אותו ולכן הם שכרו את מרק צוקרברג ובעצם ייסדו את פייסבוק. באמצעות פייסבוק הם מאפשרים לעשרות מליוני בני אדם ברחבי הגלובוס לשחרר קיטור ולהעסיק את עצמם בשטויות.

 

מפחיד? הלוואי! מה שמפחיד אולי יותר היא העובדה שכל מה שאמרנו כאן לא נכון. סיירת סודית כזו לא מתקיימת ולא יכולה להתקיים.

 

אפשר אולי לנסות, ואם אנחנו מפעילים את החושים הבלשיים שלנו אנחנו יכולים לדמיין יחידות של גיקים (חולי מחשב וגאדג'טים - גאונים מוזרים) יושבות בכל מני מדינות ומנסות לעשות שימושים שונים לטובת המדינות שלהם באינטנרט. אבל זה לא הולך להם. הם מוגבלים. הגולם, ככה אומר הפתגם, קם על יוצרו.

 

כמו בסיפור על "שוליית הקוסם", זה שהיה אמור להביא מים מהבאר, כישף את המטאטא ואת הדלי והשניים האלה השתלטו עליו לגמרי ולא הפסיקו להציף אותו במים, כך, באותה מידה, קמה הרשת הזאת ויצאה מכלל שליטה.

 

רשת ללא מרכז וללא בוס

מנואל קסטלס לא מתפלא. הזמן שלנו כולו הוא זמן של רשתות. יש לנו רשתות תקשורת, רשתות תחבורה ואפילו רשתות כסף - מה שמכונה בשם "שוק ההון הגלובלי".

 

הרשתות האלה, לפי קסטלס, מפחיתות את חשיבותו של המרחב. הן מהוות מעין צינורות שבהם עוברים מאות מליוני בני אדם מנקודה (שדה תעופה) לנקודה (שדה תעופה) ולפעמים בכלל בלי לבקר במדינה עצמה, והן מאפשרות להעביר אינפורמציה דיגיטלית בין אם מידע ובין אם יחידות מוזרות שלהן קוראים כסף. חלק מהרשתות האלה, ככה טוען קסטלס, יצאו מכלל שליטה ועכשיו הן מנהלות אותנו באופן לא מנוהל.

 

אתה טיפוס "זורם"?

למה אנחנו מתכוונים? לפי קסטלס והוגים אחרים המדינה איבדה שליטה ונכנעה לרשתות שהטכנאים והממציאים שלנו יצרו. אנחנו, ככה הם חושבים, מתנהלים ללא ניהול מודע ואנושי, אלא פשוט "זורמים".

 

לרשתות האלה יש כמה תכונות בולטות. דבר ראשון, הן פועלות באופן לא ממורכז. דמיינו למשל את המרכזות של בזק לעומת רשת האינטרנט. הרשת של בזק היא רשת מהסוג הישן; רשת שנשלטת על ידי בני אדם. לרשת של בזק יש מרכז, מעין "מפקדה" ויש צמתי תשתיות שיוצאות ממנה. לרשת הזו יש בעל בית; מפעיל אנושי - טכנולוגי (תוכנות, טכנאים ומתכנתים) שמטפל בה, מפעיל אותה ושולט בה. ברשת של בזק, קסטלס יגיד, יש היררכיות. יש מרכז ופריפריה, יש דרגים גבוהים שמהם מתפצלים דרגים נמוכים יותר.

 

כל צומת כפוף לצומת גדול ומרכזי ממנו. בדרגות הגבוהות נקבעת מדיניות המבוצעת בדרגות הקצה (זה ברמת התפעול האנושי) ואנחנו מתארים לעצמנו שזה מתקיים גם ברובד הפיזי הקונקרטי; חלקים מסוימים ברשת הם חלקים ראשיים - צמתים ראשיים שמתוכם יוצאים "איברים" שמתפקדים בהתאם למה שהחלק הראשי "הגדיר".

 

זו רשת מהסוג הישן והטוב, אבל שימו לב; גם רשת כזאת לא מסוגלת כבר לשלוט על התכנים שמועברים בה. יש כאן רק שליטה על תשתיות.

 

לעומת הרשת של בזק, רשת האינטרנט פועלת ללא מרכז. אין מחשב ראשי. אין חוקים מחייבים. יש כמובן נסיונות לארגן תקנים בין לאומיים ולהקצות שמות דומיינים. כולם כל הזמן מנסים לסדר ולארגן אבל לא מצליחים לשלוט. מיהו, למשל, המשתמש המרכזי באינטנרט? האם יש מדינה ששולטת ברשת? כנראה שלא.

 

רשת האינטרנט פועלת ללא מרכז וללא היררכיה. היא מעין בלגן אחד גדול שפועל מתוך מערכת חוקים פנימית. קסטלס יגיד, ש"האינטרנט יוצר את ההקשר שלו מתוך עצמו". מעבר לרף מסוים של סיבוכיות, ככה הוא חושב, הרשת כבר לא ניתנת להגדרה ולניהול. היא פשוט כוללת יותר מדי תקשורת והיא בעצם היוצרת את העולם של עצמה.

 

יצרנו מפלצת?

אז מה? יכול להיות שאנחנו חיים בעולמו של שוליית הקוסם? נשלטים על ידי מערכות שאנחנו הקמנו והן השתלטו עלינו? אנחנו שולטים בגוגל או גוגל שולט בנו? האם שני מייסדי גוגל נשלטים פחות על ידי גוגל? הרי גם טכנאי גוגל מחפשים מידע בעניינים פרטיים ומקצועיים שלהם באמצעות גוגל.

 

קסטלס יגיד משהו כמו: "מערכת מסובכת ולא נשלטת בידי אף אחד, שולטת עלינו מתוך עצמה, וכל זה באופן בלי מאורגן". אחנו פשוט זורמים לאנשהו.

 

קסטלס והוגים אחרים כמו ז'אן בודריאר וזיגמונט באומן (נדבר עליהם בטורים אחרים) טוענים שהאנושות שמטה את היכולת לנהל את עצמה. הם חושבים שכל מה שאנחנו עושים הוא לעשות קולות של כאילו, מנסים ומתאמצים אבל זה כבר גדול עלינו.

 

הדוגמה העיקרית היא הדוגמה של שוק ההון הגלובלי. קסטלס טוען שהוא לא נשלט על ידי אף מדינה ועל ידי אף רשות בין לאומית. הוא חושב שהשוק הוא אחד מהגורמים העיקריים שיצרו את הגלובליזציה, מרחיבים אותה ומצמצמים את היכולת של המדינה לשלוט על ענייניה.

 

למעשה, קסטלס והוגים נוספים, חושבים ששוק ההון הגלובלי הוא המנהל החדש של העולם. והמנהל הזה הוא גולם לא מודע ולא נשלט. על כך בטור הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאות מיליונים עוברים מנקודה לנקודה
צילום: AFP
ללא מרכז וללא היררכיה
צילום: יהונתן צור
מומלצים